[]

big bang

big bangden sonra asteroidlerin yildizlari, yildizlarin yer cekimiyle bir araya gelip solar sistemleri, daha sonra galaksileri oluşturmasini, ve milyarlarca yil icinde dunyanin ve dunyadaki yasamin baslamasini anlayabiliyorum.

fakat big bang i oluşturan etmenleri, patlamanin nasil oldugunu aklim almiyor,
benim bildigim patlamadin olmasi için önce maddelerin var olup reaksiyona girmesi lazim, eee bigbangdan önce "hiçlik" varsa bu patlama nasil oluyor?

big bangi olusturan ilk madde nasil olusuyor?

 
Az sonra daha iyi bilenler daha iyi açıklar muhtemelen ama patlayan şey "hiçlik" değil aslında, sıfıra yakınsayan bir hacimde sonsuza yakınsayan bir kütle var, o genişliyor akıl almaz bir hızda


  • panzerkampfwagen iv  (28.07.19 04:32:51) 
Yaratılış.


  • Trene çelme atan adam  (28.07.19 05:59:57) 
  • 000000  (28.07.19 06:57:07) 
bilinen; evrendeki toplam negatif ve pozitif enerjinin net degeri sifir (sifira yakin).

teori; sicim teorisine gore sonsuz sayida evren ve her evrenin kendine ozel fizik kurallari var.

hipotez; icinde bulundugumuz evrenin farkli evrenlerin birbirine carpismasi sonucu olustugu. ornegin iki kabarcigini ucuncu bir kabarcigin olusmasi icin daha fazla havaya ya da sabuna ihtiyac yok.
  • rm  (28.07.19 09:52:38) 
Teorik fizik bunu elektronların yaptığı hareketin benzeri olarak tanımlıyor. Bohr atom modelindeki gibi yanlış yorumlanan yörüngesel hareket değil, yok olup var olma şeklinde.

Matematiksel olarak: -1+1=0
-1 : anti madde
+1 : madde
0= madde + anti madde ya da en küçük birimde parçacık.

Anti madde ile madde birleşince hiçlik oluşuyor, karadelik hadisesi işin içine girince anti maddeyi soğuruyor. Eşitlik bozularak madde daha fazlaymış gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Bunun ortaya çıkma ihtimali 1 milyonda bir dahi olsa mümkün diyebiliriz. Bigbangin oluşma ihtimalinin oturduğu zaman aralığı sonsuz dersek, 1 milyon denemenin sonsuz kavramı içinde yeri çok çok ufaktır. Yani 1 milyonuncu deneme olumlu olacak olsa ve bu deneme için geçen süreyi (1 katrilyon yıl diyelim) sonsuz süre içinde tanımlarsak belki deniz kıyısındaki kum tanesi gibi olur. Tabi bizim tanımladığımız zaman kavramı buna uymuyor ama kıstas olması için yazdım.
  • filipis  (28.07.19 13:04:36) 
sorumu tam anlatamadim sanirim, big bangin patlamasiyla degil sikintim, bu patlamayi olusturan elemanlarin nasil var oldugu.

@panzerkampfwagen dedigin kütle nasil olusuyor

@00000000 celal hoca maddenin sonsuzdan gelip sonsuza gittigini soyluyor, ama ilk maddenin nasil olustugunu soylemiyor.

@rm evrenimiz diger evrenlerin carpismasiyla olusuyorsa o diger evrenler ilk nasil olusuyor, ilk baloncugun maddesi nasil var oluyor

@filipis big bangin olusmasiyla ilgili problemim yok asıl problem dedigin o madde ve anti maddenin oluşumu orayi anlayamadim.
  • egokalp  (28.07.19 14:20:54) 
Neden sorusunu arıyorsan yardımcı olacak cevaplar içinde var: eksisozluk.com


  • filipis  (28.07.19 17:15:14) 
sorunun cevabını buldum. daha sonra bu konuya gelip okuyacak arkadaşlara yardımcı olması açısından buraya bırakıyorum.

www.stuff.co.nz

yani big bang'e neden olan patlamanın enerjisinin nerden geldiği bilinmiyor.

açıklamada big bang'ın, boşlukta oluşan bir patlama olmadığı, bu boşluğun, zamanın, uzayın ve bütün fizik kurallarının big bangin patlamasıyla meydana geldiği.

dolayısıyla bildiğimiz fizik, şimdilik big bang'i tetikleyen o ilk "şey, madde" nin origin'ini açıklamakta yetersiz kalıyor.
  • egokalp  (28.07.19 19:00:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.