[]

E-ticaret Girişimi Şahıs İşletmesi mi Ltd Şti mi Kurulsun?

Konu duyuruda geçmişte irdelenmiş fakat bir güncelleme yapalım.

E-ticaret girişimi kurulacak. Yıllık satış orta vadede 250B TL civarı hesaplandı, tabi ticaret bu belli olmaz.

1) Şahıs şirketi mi, ltd. şti. mi? Neden?

2)Sanal pazar yerlerinin (HB, N11, Amazon gibi) Ltd veya Aş.'ne iltimaslı davranıp şahıs şirketini dezavantajlı bıraktığı hal ve durumlar oluyor mu, karşılaştınız mı?

3) Şahıs şirketinde kar en üst dilimde %35, kurumlar vergisinde ise %22. Heryerde yazan, satış hacmi yüksek ise şahıs şirketinin çok vergi vereceği yönünde. Fakat, Ltd. Şti. kar dağıtımı yaparken %15 stopaj ödeniyormuş, etti mi cebine girenin maliyeti %37. Bu durumda Ltd nasıl vergi avantajlı olabiliyor? Nereyi atlıyorum?

4) E-fatura zorunlu değilse macera yapmayın diyen çok. E-faturaya geçip ben yaptım siz yapmayın diyen çok mu? Ne tür sorunlar?

Görüş ortaya koyacak herkese şimdiden teşekkürler.

 
önerim başlangıçta şahıs ile başlayın. sonra baktınız yılda 100.000 kar sınırını zorlamaya başladınız, o zaman limitede geçersiniz. başlangıçta adres değişikliği vb. çok oluyor, limited şirket sizi o işlerde yorar.

3- kimse ltd şirketten resmi karpayı dağıtmayıp harcamalarını şirkete gider yazdığı için, kimse bunu ödemiyor. dolayısıyla uygulamada yok.
  • babilbaligi  (22.07.19 16:32:28) 
@babilbaligi

Vergi konusunda kanunlara karşı gelmeyi asla seçmeyeceğim gibi, ayrıca işin "hak" kısmını da gözeten yapıdayım. Herkesin normalleştirdiği yanlış benim açımdan doğru olamaz. Şimdi bu halde, şirketin gerçek gideri neyse o yazılacak, gider olmayan yazılmayacak, şirketten kar almanın yolunu da devlet "kar dağıtımı" olarak koymuşsa ve bu da stopaja tabi ise,
Yani kanun neyse o yoldan gidersek,
Ltd kurulduğunda %37 ile dezavantajlı olunması tespiti doğru mu oluyor?
  • beta version  (22.07.19 16:40:23) 
hocam
1- ticarette şirket işlerinde tecrübeli iseniz
ben ltd derim ortaklık vs. kurabilirsiniz

2- bunu bilmiyorum hocam

3- hocam simdi ltd de vergi oyle de zaten cok yuksek odenmiyor
kar payını da cok kurumsa degilseniz sirketten alıyorsunuz kesmeden
ortaklık yapısı onemli

4- maceraya girmeye gerek yok daha sıkı bir denetim
daha az esnek yapı
  • kingcyrax  (22.07.19 16:47:05) 
@kingcyrax

Ortaklık gündemde değil.
Ltd daha kurumsal evet, fakat bu kurumsallığın hem prosedürel hem de mali (mali müşavirin hizmet ücreti örneğin, şahıs firmasından daha yüksek) maliyeti var. Bu maliyeti ne karşılığında satın almalıyım? Şahıs firmasına göre vergi avantajı olması mantıklı bir cevap olurdu, ama yukarıda trtıştığımız üzere avantajlı değil.
Şahıs işletmesinin yapamayıp Ltd nin yapabildiği bir husus varsa mesela, bu ilave masrafı göze alırım.
  • beta version  (22.07.19 16:54:17) 
ilave teyidi alınmış bilgi: yerel marketteki sanal pazaryerleri şahıs işletmelerinin mağaza açma taleplerini kabul ediyor. Gerisi tüm firmalar için işleyen onay sürecine kalıyor.

İkinci sorumun cevabı, yaptığım araştırmalara göre, aynı hizmet ve ürün kalitesini sağlayabildikten sonra, kayda değer fark olmadığı yönünde.
  • beta version  (23.07.19 14:59:40) 
hocam bir şahısla başla bakalım
ama bu gider olayını yapmazsan üzülürsün

  • kingcyrax  (23.07.19 17:44:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.