[]

ışid nasıl ortaya çıktı, pkk ile benzerliği var mı?

bu kadar çok kötülük yapmalarına rağmen neden kimse müdahale edemiyor? sorularıma cevap bulabileceğim güzel kaynak önerileriniz var mı? teşekkürler




 
kötülük kimin umrunda, silah endüstrisi ile ayakta durabilen ülkeler için bulunmaz nimet böyle şeyler, proxy savaşları ile direk kendileri yerine koydukları piyonlar boklarında boğuluyor bunlar da silah satıyolar. ışidin kuruluşu el-kaide nin irak lideri Abu Musab al-Zarqawi sayesinde oluyor, 2006'da kendisi ölmesine rağmen adamları -bir şekilde!- fikirlerini diriltmeyi başardı. el-kaide orjinli olmasına rağmen bu militanlar Bin Ladinden daha çok Zarqawi fanları. en başta dediğim endüstri ülkeleri bunları potansiyel olarak gördü ve güçlendirdi, güçlendiler ve araları el-kaide ile açıldı bağımsız grup oldular.


  • nahtoderfahrung  (21.07.19 19:41:14 ~ 19:41:38) 
Neden kimse mudahale edemiyor?

Uluslararasi sistem düşündüğünüz gibi degil. Bir ulus devlet mekanizmasi gibi düşünmeyin uluslararsi alanı. Uluslararasi ortamda adaleti tesis edecek bir yapi, bir ust otorite yok. Dunyanin polisi yok.

Bir teror orgutu nerede konuslandiysa o ulkenin ic meselesidir. Diger ulkelerin bu meseleye bulasmalari da ilgili ulke ile aralarindaki tum münasebetler ve bunlara ek olarak bu ulkelerin kendi cikarlaro dogrultusundadir.

Genis capli bir teror orgutuyle savasmak demek ciddi bir maliyet ve bununla birlikte cok ciddi siyasi meseledir, ayrintiya girmeyecegim. Dolasiyla herhabgi bir ulke kalkip "lan ortadogugda terorist var insanlari olduruyor, gidip yok edelim" seklinde yaklasmaz olaya. Mudahale etmesini gerektirecek bir stratejik ortam olmasi, şartların bunu gerektirmesi lazim.

Kaldı ki dunyanin hicbir yerinde genis capli teror orgutleri sifirdan kendi basina buyuyup devletlere tehdit olusturabilecek boyutlara gelemez. Isid, taliban, pkk ve bunum gibi tum orgutler icin gecerli. Cesitli kanallardan destek alirlar, bazi devletler dolayli yoldan orgutleri destekler. Dolayisiyla ortam cok buyuk hesaplarin dondugu, cok buyuk aktorlerin oynadigi cok kritik ortamdir.
Yazmaya üşeniyorum ama kisacasi dünyada bir polis ve adalet icin ust otorite yok. Bu tur tehditlere mudahale de devletlerin cikarlarina bagli.
  • stavro  (21.07.19 20:02:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.