[]

film - kurgu

kurgu aşamasında kurgucular nasıl yaratıcı olabilirler veya iyi bir kurgucuyu kötü bir kurgucudan ayıran nedir? yani film çekilirken zaten sahneler numaralandırılıyor mu? bu durumda kurgucunun işi o sırasına göre görüntüleri art arda dizmek değil midir?




 
Kurgu, sahne çekimlerinden bağımsız olarak "post-production" evresinde yapılan bir işlem olduğu için elbette iyi veya kötü olabilir, nitekim sinemada daha fazla salonda gösterilmek için makaslanma, yönetmenin süreyi uzattığı gerekçesiyle çıkardığı veya plot-hole'a sebebiyet verecek bir sürü extra sahne kurguda eklenir veya çıkartılır. Sahneler arası geçişler de dahil olmak üzere kurgu senaryonun asıl planıdır yoksa filmin sonunda izlediğin sahne filmin ilk gün çekimlerinde filan hazırlanmıştır, o çok başka bir şey yani.

Yani art arda dizmek gibi bir şey söz konusu değil, kurgu ciddi bir iş.
  • Psycho Mantis  (20.07.19 23:34:26 ~ 23:35:33) 
soruyu aslında auteur yönetmenlerin filmini düşünerek sormuştum, bunlar filmde o dediğiniz kesmelere vs. izin vermezler herhalde


  • mariposa  (20.07.19 23:41:58 ~ 21.07.19 00:09:31) 
Verir. Bir sinema filminde, hele ki Hollywood'da "yapımcı stüdyo" her şeydir, yönetmen bile 2. planda kalır.

Mesela Terminator (ilk olan) filminin ne yönetmeni, ne yapımcısı be de oyuncuları filmin bu kadar sükse yapacağını bilmiyordu dolayısıyla filmin bütçesi kısıtlıydı. Yani iş yönetmene kalsa belki filmin bütçesi üç katına çıkardı ama emin ol tüm filmlerde sistem böyle işler. En azından gişe yapması neklenen filmlerde.
  • Psycho Mantis  (21.07.19 00:00:12 ~ 00:13:34) 
Görüntüleri art arda dizmek ima ettiğin kadar basit değil. Bir kare bile yeri geliyor insanın gözüne batabiliyor ya da anlamı bambaşka yerlere götürebiliyor. Çok ciddi bir iş. Ayrıca Kuleshov Efekt ine bir göz atmalısın bence.
youtu.be

  • lüzumsuz adam  (21.07.19 09:59:44) 
"auteur yönetmenlerin filmini düşünerek sormuştum"

mesela nbc yıllarca aynı kurgucuyla çalıştı.insanın kendi yarattığı şeye aşık olma ve bazı şeyleri gözden kaçırabilme olayını önlemek için güvendiği, farklı perspektiften bakabilen biriyle çalışmayı tercih ediyorlar. Yanlış hatırlamıyorsam nbc'nin kurgularından birinde artık bu tartışma iyice büyüyor ve yıllardır çalıştığı kurgucuyla yolları ayırıyolar.
  • new day new life  (21.07.19 10:49:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.