[]

şahıs şirketi ile schengen başvurusu - oda kaydı olmadan

Merhabalar,

Önümüzdeki hafta İspanya'ya turist vizesi için başvuru yapacağım.

Ben yazılımcı olarak serbest çalışıyorum ve üç yıllık aktif olan bir şahıs firmam var. Başvuru için gerekli evrak listesinde şunları görüyorum: "Şirkete ait Faaliyet Belgesi, Oda Sicil Kaydı, Ticaret Sicil Gazetesi, İmza Sirküleri, Vergi Levhası"

Bunlardan vergi levhasını muhasebecimden(veya internetten) alabiliyorum. Oda kaydım olmadığından Oda Sicil Kaydı ve Ticaret Sicil Gazetesi alamıyorum galiba. Hatta imza sirküleri için de sanırım "Kurumun kayıtlı olduğu yerin ticaret sicil gazetesi." gerekiyormuş.

Sorumu şu şekilde toparlayayım:

Sabit belgelerin(kimlik, fotoğraf, rezervasyonlar) yanında vergi levhası, içinde para olan banka hesap dökümü, ev tapusu ve araba ruhsatını başvuruma ekleyeceğim. Oda kaydı olmaması sıkıntı yaratır mı? Başvurumu kolaylaştırması için yanına hangi belgeyi ekleyebilirim?

 
serbest meslek mükellefi misiniz? yani serbest meslek defteri mi tutuyorsunuz?

çünkü 2012 yılından beri birinci sınıf veya ikinci sınıf şahıs işletmeleri, ticaret odası kaydı olmadan defterlerini tasdik ettiremiyorlar. eğer birinci sınıf (bilanço esası, yevmiye kebir envanter defteri) veya ikinci sınıf (işletme defteri) iseniz oda kaydınız mutlaka vardır.

serbest meslekler de kendi odalarına kayıt olurlar (baro, x mühendisleri odası, mimarlar odası, tabipler odası, mali müşavirler odası vs). ama herhangi bir odaya kayıtlı olmadan çalışabilen bir meslek mensubu iseniz ve yaptığınız iş gereği ilgili bir odaya kayıt olmanız gerkemiyorsa onun da bir yolu vardır muhakkak.
  • kibritsuyu  (20.07.19 13:08:59 ~ 13:09:21) 
@kibritsuyu abi o kısım biraz karışık. yurtiçi işler için serbest meslek defteri tutuluyor ve makbuz kesiyorum. yurtdışına yaptığım işler için de bildiğim kadarıyla normal işletme defteri tutuluyor ve fatura kesiyorum. hatta bu çift defter sebebiyle bir kez vergi dairesinde bir karışıklık yaşamıştım.

oda kaydının zorunlu olduğunu bilmiyordum. en iyisi pazartesi günü gidip bir muhasebecimle konuşayım. ama oda kaydı için ilk üyelik ve yıllık aidat paraları ödenmiyor mu? ben işe başlarken 150 lira, daha sonra yıl sonunda da 400 lira defter tasdik bedeli ödemişim sadece. belki de dediğin gibi oda kaydı mecbur olmadığından dolayı bir şekilde halletmişlerdir.
  • hobolo  (20.07.19 14:22:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.