[]

David Bowie - Cat people Gitar tabini bulamaz miyim? Akor cikiyor arayinca

internette ariyorum hep akor cikiyor. Ya da bass tabi cikiyor. Akorun ne oldugunu da bilmiyorum, bana tab lazim oyle anlamiyorum. Taba bakarak neye basmam gerektigine bakiyorum, oyle caliyorum. Bunun tabini nereden bulabilirim? Tam surada giren distortion guitar kismi lazim aslinda bana.

Bir de yeri gelmisken, akor ne? Akora bakarak ne anliyoruz, akoruna bakip nasil caliyoruz bir parcaninin basini lead gitarini neyini?

Muzik bilgim sifir, hosuma giden parcanin tabina bakarak neye basacagimi gorup oyle caliyorum bir sey calmak istedigim zaman. Kendimce takiliyorum oyle.

 
sadece akorlara ulaşabildiğin için lead gitar ya da bass'ın nerelerde dolandığı fikrini verir biraz bilgin olsa kulağınla ve deneme yanılma ile bunları da çıkarabilirsin ama zor

yine gitar klavyesine gamlara ne kadar hakimsin bilmiyorum fakat youtube daki coverlar da fikir veriyor
youtu.be
  • freebird5406_2  (17.07.19 11:23:12 ~ 11:56:44) 
Akor, en az 3 sesin bir araya gelmesiyle oluşan ses grubuna denir basitçe. Akorları konuşmadan önce aralıklardan bahsetmek lazım aslında.

Batı müziğinde iki ses, yarım birimlik aralıklara bölünmüştür aslen. Yani en küçük aralık temelde yarım birimden oluşur. Yani bir tam ses arası ikiye bölünmüştür. En küçük aralığa da minör 2'li aralık denir. Aralıklar temelde, minör, majör, tam, eksik ve artık olarak oluşur. Tabii bunların çeşitleri var. Minör 2'li de var, 3'lü de var. Ama kabaca anlatıyorum durumu.

Şimdi bu akorlar, bir kök ses üzerine, belirli aralıklar eklenerek, yani kök ses üzerinde oluşturulan komşuluklar ile bir araya getirilen en az üç sesten oluşur. Daha fazla da olabilir. Ama daha az olamaz.

Şimdi akorlar görüyor ya da duyuyorsunuz ya, işte Do majör akoru var mesela. Majör denmesinin sebebi şu. Kök ses üzerine bir büyük üçlü, yani majör üçlü aralık, ve tam 5'li (perfect 5) aralık getirilerek oluşuyor. Do majör akoru, Do-Mi-Sol seslerinden oluşur. Do ile mi arasında, majör 3'lü (iki tam ses), do ile sol arasında tam 5'li (3,5 ses) uzaklık vardır.

Akorlar kabaca bu mantıkla oluşur. Bir de diziler var. Hani gam denilen şeyler. Bu akorlar kurulurken, böyle uzun uzun şuna şunu ekleyeyim diye düşünülmüyor. Bu dizilerin üzerinden belli notalar çekilerek oluşturuluyor. Majör ve minör akorlarda durum kolay da, eksik ve dominant akorlarda bu zor olacağı için, diziden çekmek daha kolay oluyor. Ama çok da karıştırmaya gerek yok sanırım.

Tab işini bilmiyorum. Belki sibelius gibi bir programa notaları aktarırsanız, tabı veriyordur. Ya da guitar pro veriyor olabilir belki, öyle deneyin.
  • windowsguvenlikduvari  (17.07.19 11:23:31 ~ 13:24:35) 
windowsguvenlikduvarı +0,75

akorlar iki notadan da oluşabilir. power chord olayı ortaya çıkar. herhangi bir üçlünün 1. ve 5. notalarından oluşan ikili olur. üçüncü olan nota normalde o akora minör veya majör özelliğini katar. yani ikili akorlar da var.
  • isvicre rakisi  (17.07.19 11:52:32) 
Power chordlar teoride akor değiller. Akor tanımı net. En az 3 ses diyor. Onların durumu farklı olduğu için isimleri de farklı zaten. Yani en azından ben böyle biliyorum. Ama belki yanılıyorumdur.


  • windowsguvenlikduvari  (17.07.19 12:25:22 ~ 13:07:37) 
windows guvenlik duvari bey: do major akoru do uzerine major uclu ile do uzerine tam besliden olusur.


  • alperz  (17.07.19 12:58:32) 
@alperz

Doğru. Ben de öyle yazdım. Do üzerine majör 3'lü ve tam 5'liden oluşur. Ben bunu anlatırken, mi do arasında majör 3'lü, mi sol arasında minör üçlü var dedim. Ki o var zaten. Tam beşli, 3,5 ses. Majör 3'lü ve minör 3'lü de toplam 3,5 ses. Aynı şeyi söyledim aslında. Anlatırken tam 5'li diye anlatılır daha çok evet. Ben böyle anlattım. Stavro aralıklara yabancı olabileceğinden, tam 5'li diyerek kafasını bulandırmak istemedim fazlaca. Zaten müzik teorisi dersi de vermedim. Zaten böyle bir yetkinliğim de yok. Ders vermek ile bilmek iki başka şey çünkü. Kısaca olaydan bahsetmek istedim kendimce.
  • windowsguvenlikduvari  (17.07.19 13:15:59 ~ 13:16:35) 
olsun abi yanlış bilgi yayılmasın. bu işlere başlayanlara hep öyle diyorlar sonra mesela adam majör 6 akorunu duyunca <ne alaka?> diyor.


  • alperz  (17.07.19 13:19:10) 
Tabii haklısın aslında. Tamam tam 5'li diye değiştireyim orayı, sonradan yanlış yorumlanabilecek bilgiye sebep olmayayım. :)


  • windowsguvenlikduvari  (17.07.19 13:22:06 ~ 13:25:03) 
@freebird
Gam nedir bilmiyorum da ben taba bakarak caliyorum iste. Tab ariyorum o yuzden.

  • stavro  (17.07.19 13:56:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.