[]

Zihinde tasarladigimiz varlıkların zaten olmasi

Buna ne ad veriliyor? Tanımı ya da açıklaması var mı?

Mesela Pegasus dediğimiz kuş ve atın birleşiminden oluşuyor. Ejderha dediğimiz dinozor, sürüngen tarzı bir yaratık.
Mesela bir canlı hayal etsek illaki simetrik hayal ediyoruz kol bacak göz derken.

Nedeni nedir bunun?

 
araştırmalara göre bebekler 3 yaşına kadar şempanzelerin yüzlerini tanıyabiliyor. erişkin bir insan için aşırı belirgin bir durum olmadığı sürece şempanze yüzlerinin hepsi aynı. a.k.a. bütün japonların birbirine benzemesi.

beyin her an her saniye binlerce değişik uyaran bombardımanında bunların çok büyük kısmı da görsel. tüm bu uyaranları analiz etmeye çalışsa bu mümkün değil. bu yüzden gerekli olanları fark edip hızlı işleyecek gereksiz olanları fark etmeyecek şekilde evrilmiş. insan yüzlerini tanımak gibi. aynı şekilde hayalinde bir şey canlandırdığı zaman bu canlanan da aynı filtreden aynı analizden geçiyor. manasız ise geçemiyor.
  • orpheus  (13.07.19 02:09:36 ~ 02:10:09) 
sıra dışı bir şey görsen bile bunu başkalarına anlatman için o şeyi hiç görmemiş bir insanın da anlayacağı referanslara ihtiyaç duyuyorsun. bu ortak referanslar tarif ettiğin şeyi tam yansıtmıyor olsa bile tanım eninde sonunda bu referanslarda sabitleniyor. örneğin ornitorenk denen hayvanı avustralya'da keşfedip, ölüsünü doldurup avrupa'ya gönderen bilimadamları sahtekarlıkla suçlanmıştır. böyle bir hayvan olamayacağını, gönderen kişinin ördek, su samuru...vb gibi hayvanların parçalarını birleştirdiğini düşünmüşler.


  • sinek kral  (13.07.19 02:12:35) 
Fenomenal vs numenal kavramları geldi aklıma.

Bilim, fenomeni; bilimsel olarak bes duyusal algisi ile fonksiyonunu ve davranisini bilir ve bildirir. Kelime anlami "gorungu" demektir.

Numen ise E.Kant'ta ona tanrisini buldurtan "thing in itself" yani "kendi icindeki sey" olarak ortaya konmustur.
  • olaylar olaylar  (13.07.19 10:36:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.