[]

fedakarlık/cömertlik ve kerizlik arasındaki o ince çizgiyi

şu yaşıma geldim hala belirleyemiyorum. açayım:

kendim isteme özürlü bir insanım. ama bazen öyle rahat insanlar denk geliyor ki benden o anki koşullarımın ve yapma isteğimin üzerinde şey istiyor ve alıyor. olay esnasında iyilik yapmış olayım ne var ki diyorum ama sonra aklıma bir kurt düşüyor, acaba fazla mı verdim diye.. o insan onu hak ediyor muydu diye..

siz bunun dengesini neye göre kuruyorsunuz? keriz gibi hissetmeden insanların isteklerini karşılama eşiğinizde kriteriniz nedir?

 
Ben bu kavramlar arasında evrensel bir sınır olduğunu düşünmüyorum.

Bunlar zamanla kendi tecrübelerimizle şekilleniyor.

Aynı zamanda karşınızdaki her kişi için de bu sınırlarınız değişiklik gösterebilir.

Bazen birine yaptığınız bir iyilik size sonradan kendinizi enayi gibi hissettirebilir. Bu da normal. Çünkü her olayı gerçekleştiği zaman ve şartlara göre değerlendirmek gerekir.

Eğer siz birinden istediğinizde o kişinin bu isteğinize olumsuz cevap vereceğini düşünüyorsanız sizden istendiğinde siz de yapmayın. Benim kurabildiğim tek denklem bu. %100 çalışmıyor. Ben ondan istesem o kesin yapar dediğim insanların beni göt gibi bıraktığı da oldu ama yapacak bir şey yok
  • levpontryagin  (12.07.19 21:30:12) 
Bunlar öznel şeyler. Bana göre fedakarlık olan sana göre kerizlik olabilir. Net bi ayrım yapmak mümkün değildir


  • (s)AINT  (12.07.19 22:24:06) 
bakış açısı. sen fedakarlık yaparsın; seni seven cömert der, sevmeyen keriz der. seni sevenle sevmeyeni kestirebilirsen kendine keriz dedirtmezsin. onun için de ufak ufak test etmen lazım insanları.


  • sinek kral  (12.07.19 22:27:08) 
ya bunu düşünme gereği duyduysan kesin gerektiğinden fazlasını veriyosun, etrafında da gerektiğinden fazlasını isteyen sömürücü insanlar var xd sori.


  • snape i başından beri tanırım  (12.07.19 22:29:59) 
Snape +1
Sevdiğiniz biri için yapsanız bunu düşünmezsiniz bile. Sevmediğiniz birine zorunluluktan yaptığınızdan düşünmüşsünüz.

  • black holes in the sky  (12.07.19 22:41:56) 
Snape+1 :)


  • dreamnesiac  (12.07.19 23:53:36) 
Olabildiğince almamaya calisiyorum ve ayni zamanda vermemeye calisiyorum.


  • korhaydut  (13.07.19 00:07:24) 
Yaptığım bazı iyilikler sonunda, iyi niyetimin suistimal edildiğini gördüm. Iyi niyetinizi bir kere suistimal eden insan da tekrar tekrar aynısını yapabileceği yanılgısına kapılıyor hele ki az biraz yüzsüzse ve siz de yumuşak yüzlü görünüyorsanız. Çok can sıkıcı bir durum.

Insan aslında az çok biliyor kimden ne gelecegini.

Benim kıstasım artık şu;

Bu yaptığım iyilik karşısında kendimi aptal yerine konmuş hisseder miyim?

Cevabı evetse, uzak durmaya gayret ediyorum.

Biri sizden herhangi bir istekte bulunduğunda "hayır" diyemeyenlerdenseniz, "bir düşüneyim, bir değerlendireyim sana döneyim" demeyi deneyebilirsiniz.
  • chihirovekohaku  (13.07.19 01:27:20 ~ 01:59:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.