[]

insan iliskileri

Ya son zamanlarda sanki kimse kimseyi dinlemiyor gibi geliyor, bir sey anlatiyorsunuz - iyi ya da kotu - hemen herkesin 'o da bir sey mi bana su su su oldu' ya da hii diyip kendisiyle ilgili bir sey anlatmasi durumlarina sahit oluyorum. Sanki kimse ne karsisindakinin hayatiyla ilgileniyor, ne samimi bir sohbet derdinde, ne de anlamaya calisiyormus gibi geliyor. Hemen herkes ya kendi hikayesini, ya anlamadan dinlemeden yaptigi alakasiz bir yorumunu ya da kendi derdini araya sikistirmaya calisiyormus gibi geliyor.
Size de boyle oluyorsa neden boyle oldugunu dusunuyorsunuz? sabrimiz mi yok? emek mi vermek istemiyoruz?

Bu arada epey iyi bir dinleyiciyim, yani sen de karsindakini dinlemiyorsun degil olay. Yani bu kadar zor mu kendinden bahsetmeden, olayi kendine cevirmeden, kendin hakkinda yapmadan, konuyu sacma sapan bir yere getirmeden dinlemek?

 
Eskilerden kalma, samimi arkadaşlıklar dışında durum bende de öyle evet. Yani yeni arkadaşlıklar kurmak çok zorlaştı. Kimse kimse için çaba göstermez oldu. Ben bunu sosyal medyanın aşırı gelişimine bağlıyorum. Bu kadar hayatımızın içinde olması, insan seçeneğini de çoğalttı. Yani neden birisi gelip beni dinlesin ki? İlla ki bir yerlerde böyle bir talebi olmayan, zahmetsiz insanlar vardır çünkü.

Bırak dinlemeyi, artık insanlar 1 dk'lık video izlemiyor uzun diye, uygulamalardaki bütün story dinamikleri falan bir kaç saniye o yüzden. Odağı tutamıyorsun yani artık kimsenin üzerinde. Hal böyle olunca da kimse kimseyi dinlemiyor tabi.
  • ravenclaw  (12.07.19 13:17:42) 
conversational narcissism deniyormuş buna. Konuyu kendinle ilgili bir şeye çevirme eğilimi.


  • sopiro  (12.07.19 13:20:24) 
var var olmaz mı. hatta bir laf var. insanlar sizi kendi hikayelerini anlatmak için dinler diye. eninde sonunda o konu onların derdine tasasına gelir.


  • hononu  (12.07.19 13:21:57) 
üğpoıuy yok, haklisin dedigine katiliyorum elbette ama benim dedigim sanki boyle karsi tarafi laf olsun diye dinleyip, aslinda dinlemeyip, konuyu kendine cevirmek icin vakit kollamak gibi. ya da bikmadan usanmadan kendi sorunlarindan bahsedip karsi taraf bir derdini soylediginde iste seninki onemsiz gibi sidik yarisina girmek gibi. tam anlatamadim ama cok isterdim son donemdeki bir iki muhabbeti videoya cekmeyi...


  • songforsomeone  (12.07.19 13:26:51) 
ben de konuştuktan sonra "ulan acaba böyle mi yapıyorum" diye şüpheleniyorum. aslında o an amacım "bak bende de aynı ya da benzeri şey var, anlıyorum seni" demek. ya da muhabbetin devamını sağlamak. ama dozunu kaçırmıyorumdur umarım.


  • pide  (12.07.19 13:37:39) 
aynen bana da çok oluyor.

örnek vereyim; ben işle ilgili bir şey anlatıyorum; "bugün bu oldu, ben bunu dedim, biri de bana bunu dedi" diyorum. karşımdakinden bu konuyla ilgili bir yorum bekliyorum hani "iyi yapmışsın / keşke şöyle deseydin / şurada hatalısın" vs. ama o "aa bizde de bugün şu oldu" diye kendi işle ilgili anısını anlatıyor.

bunu yapanların o an anlattığımız konuyu önemsiz ve boş bulduklarını düşünüyorum, çünkü bazı başka daha ciddi konular olunca çok ilgiyle yorum yapıyorlar.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (12.07.19 13:54:08 ~ 13:55:13) 
Sosyal medya sayesinde hepimiz kendimize biraz daha anlam yüklemeye başladık sanırım. Karşımızdaki insanın durumundan ziyade kendimizi göstermeye çalışmamız bundan gibi geliyor bana.

Son dönemdeki kişisel gelişim zırvaları da bunu destekliyor. Etrafta hep ben ben diye dolaşan insanlar türedi. Karşımızdakileri pek önemsemiyoruz artık herkes için önce "ben" olmaya başladı. Sosyo-kültürel yapımız bu değildi sanki. Üzücü.
  • asgeavcer  (12.07.19 14:10:53 ~ 14:11:23) 
Niye sadece sen anlatıyorsun ki? O da yorum katacak elbette kendinden, sen de sohbet yerine onaylayıcı istiyor gibisin. Kendini o gruptan ayırma hemen.


  • hasmetizm 2046  (12.07.19 18:44:44) 
reis o insanlara bir şey anlatma. insanlarda dinleme sorunu var çok önemli bir konu bu.


  • tabii lan manyak mısın  (13.07.19 00:10:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.