[]

Altın Bozdurmak

Merhaba,

Bir takım altınların (ziynet, Cumhuriyet vs.) bozdurulması konusunda Kapalıçarşı’ya gidince dikkat edilecek bir husus var mı?
Bu işlerden pek anlamayan kazıklanır mı?
Neye dikkat etmeli?

Teşekkürler.

 
Ilk kural ilk girdigin yerde bozdurma. Ciddi makaslar olabiliyor dükkanlar arasında. En az 10 dükkana girip verdikleri fiyatlara göre hareket et. Hepsinin farkli verdiğini göreceksin.


  • aksi kanitlanmadikca cocuktur  (09.07.19 23:01:45) 
Bilezik ivir zivir var mi?


  • brkylmz  (09.07.19 23:06:16) 
  • jedilance  (09.07.19 23:14:53) 
Hocam o kotu olmus. Ceyrekti yarimdi fiyatti milyemdi iscilikti derken kafan karisabilir.

Tavsiyem;

Once ceyrek yarim tamlarin envanterini cikar. Altinlari cikarmadan sadece toplam adetleri verip toplu fiyat al 5-6 yerden. Sadece sarrafiye icin fiyat al(ceyrek yarim tam). Kuyumcular arasi 3-5 lira oynar ama yekunde baya fark yaratir bu 3-5 lira. En yuksek teklif veren yerde altinlari cikarmadan "eski yeni tarih farketmiyor degil mi" diye de sor. Mali doktukten sonra "yaa bunlar eski tarih 5 lira eksige aliyoruz" ayagi yapip da yormasin seni.

Daha sonra ayni islemi ziynet altinlar icin yap. (Bilezik falan). Bunlar da fiyat farki cok olur kuyumcular arasinda. Ve de urunleri gormeden de fiyat vermezler. Cok fazla sacip dokmeden incelemesine izin ver. "Gramina sunu veririm, iscilik payi su kadar" falan derlerse bana toplam bi rakam verin deyip net elinize gececek rakami ogrenin. Yine 3-5 yere sorup en yuksegine satin.

Beyazit kapisi girisi tarafinda olanlar bi tik daha yuksek verir (kucuk bufe gibi olup uzerinde altin alinir yazili tabela olanlar).

Tabi yine kuyumculara da sorun ama sanmam daha yuksek verebileceklerini. Beeelki bileziklere verebilirler.
  • brkylmz  (09.07.19 23:18:04) 
Kazıklanır.

Kuyumculara elindeki altın çeşidinden bahsetme.

Çeyrek, yarim , tam altının var mesela. Bir dükkandan sadece çeyrek için fiyat al diğerlerini söyleme.

Çeyrek için güzel fiyat verir ama yarım ve tam için farklı fiyatla aradaki farkı kapatır.

Bileziklerin ayarı nedir?

22 ayar ise mesela 24 ayar altın fiyatı 0.91 ile çarpılır(22 ayar altındaki saf altın yüzdesi 91 dir).

Buna milyem denir. Bilezik bozdururken milyemi kaçtan aldığını sor. Yüzde 90 ile yüzde 91 bile fiyat farkına sebep olur.

Örn. 10 gr bileziğin var. 24 ayar altın fiyatı 260 tl diyelim.

Hesap 260×10×0.91 = 2366 tl olmalı.

260×10×0.9 yaparsa 2340 tl olur.

10 gr da 26 tl zararın olur.
100 gr da 260, 1 kg da 2600 tl zarar.
  • emcekare olmadi einstein olsun bari  (09.07.19 23:29:34) 
Işçilik denmiş. Islemeli altın alırken size işçilik fiyatı da yansıtırlar.
Lakin siz satarken işçilik hesaba katılmaz.
Bundan dolayı yatırım için altın alınırken işçiliği olmayan ürünler alınır.

Siz kuyumcuya altin satacağinizdan işçilik hesabı olmayacak. Sadece gram ve ayar hesaba katılacak.
  • emcekare olmadi einstein olsun bari  (09.07.19 23:34:31) 
farklı bir tavsiyem olacak. eğer vaktiniz varsa bankaların altın buluşma günlerine götürürseniz, istanbul altın borsasından eksper geliyor ve altınlarınızı gram altına çevirip hesabınıza yatırıyorlar. hesabınıza yatan gram altını da paraya çevirebiliyorsunuz. hem işçilik olayından zarar etmemiş olursunuz hem de kapalı çarşı esnafıyla uğraşmazsınız.


  • anthemis nobilis  (10.07.19 09:56:38) 
ben de zamanında buradan sormuştum hatta biri bir yer önerdi ama sonrasında aldığım fiyatlarda en iyi yöntemin banka olduğunu farkettim. garanti'nin altın gününde bozdurdum kafam rahat etti.


  • hononu  (10.07.19 10:04:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.