[]

Bilumum Sarkilarin Kavirlanmasi Hakkinda

Sarkilarin yasal sahibi sadece bestecisi midir? Soz yazarina, gufteciye eserin kavirlanmasi durumunda telif odenir mi? Misal Sozunu yazdigim kult bir turkce sarki olsun, yillar sonra bu sarki farkli sozlerle kavirlanabilir mi? Yani demem o ki, ozellikle son birkac yilda sarkilarin zibidi sozlerle reklamlarda kullanilmasina gufteci oylece uzaktan bakmak zorunda midir, yoksa yaptirim uygulayabilir mi? Ne bileyim, sarki sadece besteleyenin olmamali gibime de geliyor. Cikamadim isin icinden.




 
şarkıcının bağlı olduğu şirkete ödenmesi gerekir diye biliyorum ben. yani hakları şirkette oluyor o yüzden bir albümü misal tekrar basmak istendiğinde şarkıcının değil o albümün hakkına sahip olan şirketin izni gerekiyor.
aslında hiç birşey bilmiyor da olabilirim düşününce.

  • vehemence  (27.09.07 22:55:26) 
Bir eseri oluşturan bileşenleri oluşturanlar da hak sahibidir. Örneğin bir şarkıyı besteleyen, söz yazan, aranje eden ve icra edenlerle, yayınlayan şirket hak sahibidir. Fakat bu hakların türleri ve sınırları farklıdır. Örneğin bir melodi düşünün. Üzerine Türkçe söz yazılmış. Böylece şarkı olmuş. Eser sahibi besteci ve şarkı sözü yazarıdır ve eser üzerinde maddi ve manevi haklara sahiptirler. Manevi haklar eserle beraber adınızın anılması, eseri işleme hakkını vermek/vermemek (yani cover yapma, çeviri, cep melodisi gibi başka ortamlarda yayınlama vb.)gibi konulardadır. Maddi haklar da plak şirketiyle ya da film müziği olacaksa film şirketiyle yapacağınız sözleşmeden elde edeceğiniz paradır. Plak şirketleri genellikle maddi hakları ve işleme haklarını süresiz olarak almaya bakar. Süresiz olarak anlaşılmışsa,cover yapma vb konularda plak şirketinin onayı gerekir.Fakat başka dilde söz yazdırmak, yeni bir aranje yaptırmak, başka bir sanatçıya icra ettirmek vb. konular hep manevi haklara girer ve eser sahibinin "iznine" tabidir. Örneğin Gabriel Garcia Marquez, uzun yıllar romanlarının film yapılmasına izin vermemişti.Aynı şekilde Kayahan da Nilüfer'i eserlerini icra etmekten men etmeye çalışıyordu. Bir şarkı örneğin 20 yıllığına bir plak şirketine verilmişse, 20 yılın sonunda başka bir aranje ve başka bir şarkı sözüyle, başka bir icracı tarafından icra edilebilir ve bunun için sadece besteci(veya mirasçıları veya haklarını koruyan şirket)den izin almanız (ödeme yapmanız) yeterlidir.


  • nmutlu  (25.04.08 12:03:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.