[]

kemoterapide kan değerlerini yükseltecek besin önerileri

kemoterapi sürecinde kan değerlerine iyi gelebilecek, yükseltebilecek yemek, atıştırmalık gibi besin önerileriniz varsa ve yardımcı olursanız çok sevinirim. bu dönemlerde bilmediğimiz bir şeyi öğrenmemiz inanın çok yararlı oluyor. şimdiden sevgiler,




 
ketojenik diyet öneriliyordu diye biliyorum ama siz yine doktorunuza danışın


  • same idiot  (08.07.19 11:27:49) 
Yıllarca onkolojide çalıştım, ne yazıkki böyle belli bir besin yok. Ama doğal, katkısız, mideyi yormayacak besinlerle beslenmeli. Ketojenik diyet önerilerden biri ama bizim hocalarımız kanser büyüyecekse bir şekilde besinini bulut istediğiniz kadar şekeri kesin derdi. Vücut beslenecekse kanser de beslenir, kanseri aç bırakalım derseniz vücudu da aç bırakırsınız ki bu kemoterapi sürecinde iyi çalışması gereken kemik iligini de besinsiz bırakır. Doktorunuz söylemiştir ama biz şöyle uygulardık. Kemoterapiden 2 gün sonra nötropeni (sizin dediğiniz kan değerlerinin düşmesi) tablosu başladığı için 2. Gün hastadan kan sayımı isterdik herhangi bir sağlık ocağı vs. De yapılabilir. Düşüş varsa hemen neupogen gibi iğnelere başlatırdık ki bir dahaki küre kadar kendine gelsin, kan düzeyleri yükselsin.


  • curukturpkokusu  (08.07.19 11:35:45) 
Ben kemoterapi alırken annem birçok şey araştırmıştı. Direkt yükselten bir şey yok malesef. Curukturpkokusu’nun da dediği gibi neupogen aşı yabda kan takviyesi falan yapıyorlar. Yani o kadar düşüşe sadece beslenmeyle takviye olamıyor fazlası gerek. Ketojenik işini falan da bilen biriyle konuşun kendi kafanıza yapmayın zira benim ilaçların yan etkisi münasebetiyle ketoasidoz denen şeyden muzdarip olmuştum. Ketojenik diyet tehlikeli olabiliyor bu gibi durumlarda.


  • ruh i tibbiye  (08.07.19 19:07:53) 
Merhaba öncelikle geçmiş olsun. Annem 6 kür kemoterapi gördü ve çok şükür son küre kadar kan değerlerinde ciddi bir düşüş olmadı. Tabi bu süreçte görüşmediğim doktor ve hemşire kalmadı. Ayrıca Türkçe yayın pek yok ama yabancı makaleleri çok araştırdım. Beslenmesi ve her şeyiyle ben ilgilendim. Aklıma gelenleri paylaşayım, bize yaradı umarım size de yarar.

Öncelikle çeşitli ve sağlıklı beslenmesi lazım. Hem posalı sebze meyve hem de kırmızı et tüketmesi lazım.

Eti ya et olarak ya da yemekleri kıymalı yapın.

Yeşillik çok önemli bağışıklığı güçlendiriyor. Maydanoz, taze soğan, kıvırcık, dereotu bol tüketin. Fakat kemoterapi süresince vücut direnci düşük olduğu için hijyene çok dikkat edin. Dışarıda bu tür yeşillikler, açık yiyecekler tüketilmeli ve evde bol sirkeli suyla yıkayın.

Ben her hafta yoğurt yapıyordum. İçerdiği probiyotikler bağışıklığı güçlendiriyor. Öğlen ve akşam birer kase veriyordum.

Kara ve kuru erik üzüm ve kayısı iyi geliyor. Abartmadan günde 2_3 erik kan yapımına yardımcı olur.

Taze meyve tüketimi önemli. Fakat annem her şeyden yiyebbildiği için meyveye pek yer kalmıyordu. Katı meyve presiyle kendimce elma muz havuç VS birkaç çeşit meyve sebzenin suyunu içirdim fakat kemoterapi hemşirelerin danışınca suyundan ziyade meyve olarak tüketmesi i önerdiler. İlle de meyve suyu içmek isterse 1 öğünlük 1 adet meyvenin suyunu içsin dediler. Bu doğrultuda kimi zaman meyve kimi zaman da taze sıkılmış meyve suyu içirdim.

Hazır gıdaları tamamen kestik. Hazır köfte, şinitzel, şarküteri VS

Bitkisel takviyeleri araştırdım fakat bitkilerin bazısı midede bazısı da barsaklarda çözünür üç ve bu bilinmiyormuş.çok masum görülen bir çay ya da baharat kemoterapi i etkilerini artırabilir ya da sıfırlayabilirmiş. Onkoloğumuz ekstra hiçbir şey kullanmayın demişti.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, umarım sıkıntısız atlatırsın bu süreci. Tekrar geçmiş olsun.
  • kelrapunzel  (08.07.19 19:32:57) 
Mobildeyim imla hataları için kusura bakmayın


  • kelrapunzel  (08.07.19 19:34:45) 
Ek olarak kuru baklagili unutmuşum. Haftada 2_3 porsiyon kurubaklagil tüketilmeli. Yeşil mercimeği her hafta yapıyordum.

Ayrıca kızartması da tamamen kesip fırında veya buğulama yapıyordum.

Sanırım yeni başlanıyor kemoterapiye, muhtemelen kabızlık olacaktır. Beslenmeyle çözmeye çalışmayın Doktorunuza danışın şurup verecektir.

Ayrıca sormak istediğiniz bir seyler olursa yardımcı olmaya çalışırım
  • kelrapunzel  (08.07.19 19:41:32) 
İlk paragrafta dışarıdan açık yiyecekler tüketilmemeli olcak

Ayrıca kelle paça çorbası mutlaka içirin. Ciğer de kan değerlerini yükseltiyor
  • kelrapunzel  (08.07.19 19:55:01) 
@kelrapunzel size mesaj yolladım, çok teşekkürler.


  • maryjane  (09.07.19 16:58:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.