[]

Tekrar mali müşavirlere soru

Geçen gün sordum ama net bir yanıt alamadım o nedenle tekrar sormam gerekiyor.

Şahıs şirketim var. Toptancıdan gümüş takı alıp satacağım. Bunun faturasını nasıl almam ve nasıl kesmem gerekiyor?

Toptancı diyor ki; sıfır kdv ile gümüş gramı yazıyoruz, %18 kdv ile işçilik yazıyoruz.

Muhasebecim diyor ki; işçiliğe gerek yok hepsini sıfır kdv kessin geçsin, hesabı karıştırmayalım satarken.

Kdv falan kaçırma derdinde değilim işin doğrusu nasılsa bana anlatın lütfen. Ben bunu bu şekilde kestirince internetten satınca nasıl fatura kesmeliyim? Ben üretici olmadığım halde işçilik diye kalem ekleyip kesebilir miyim?

 
mali müşavir değilim ama toptancı haklı.


  • scudman1  (08.07.19 10:10:51) 
Satarken satış fiyatı üzerinden, sattığınız ürünün gram değerini düşüp kalanı üzerinden KDV Hesaplayacaksınız. Mesela 10 gramlık bir ürünü 100 TL’ye sattıysanız ve 10 gram gümüşün külçe değeri o gün 20 tl ise aradaki fark olan 80 tl üzerinden yüzde 18 olan 14 tl fatura keseceksiniz . Muhasebecinin size söylediği ise sizin aleyhinize. Çünkü alırken tamamını sıfır yazarsanız hangi KDV’yi indireceksiniz 14 TL’den


  • dreamsandcolours  (08.07.19 10:48:50) 
Devam edeyim . Yukarıdaki örnekte ki 10 gram gümüşü toptancıdan KDV hariç 60 TL’ye aldıysanız o size yine 20 tl gümüşün külçe bedelini düşüp 40 tl üzerinden KDV hesaplayacak yani 7 TL. Sizde KDV beyan ederken satışta hesapladığınız 14 TL’den alıştaki 7 TL’yi indirip 7 TL KDV ödeyeceksiniz . Bunların hepsinin sebebi külçe gümüşün KDV’den istisna olması .


  • dreamsandcolours  (08.07.19 10:54:41) 
toptancı haklı.

senin mali müşavir bir satır eksik yazmak için seni dev gibi zarara uğratmak istiyor. derhal değiştirmeni öneririm.
  • babilbaligi  (08.07.19 10:56:10) 
mali müşavir hatalı, onda hemfikiriz. babilbaligi'nin dediği gibi bir satır eksik yazmak için usulsüz iş yaptırıyor.

ama üstatlarım cahilliğimi bağışlayın, daha önce bu tip bir iş yapmadığım için soruyorum.

külçe gümüş kdv'den istisna. fakat gümüşün külçe olarak girip mamul olarak çıktığı durumda, mamulü satarken içeriğini farklı kdv oranlarına göre ayırıp mı satacağız?

adam pastaneci. un alıyor %1, şeker alıyor %8, çilek alıyor %1. bunları karıştırıyor, pasta %8 diye satıyor. yok bunun yarısı un, dörtte biri şeker diye ayırıp ayırıp kesmiyor ki.

yani gümüş takı imalatçısı külçe gümüş alırken istisna tamam. satarken niye "gümüş takı %18" diye satmıyor da ayırıp kesiyor faturayı? kuyuma ziynete özel bir durum mu bu?
  • kibritsuyu  (08.07.19 11:49:10 ~ 13:43:13) 
@kibritsuyu: çünkü pastadan tekrar un ya da şeker yapmak mümkün değil, ama yüzükten tekrar külçe gümüş dökmek mümkün. bu yüzden yaptığın kıyas doğru değil.

konunun detayları şurada anlatılmış;

www.gib.gov.tr
  • babilbaligi  (08.07.19 11:54:09 ~ 11:54:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.