[]

duyuruda argo/küfür neden yasak?

2000 yıllarında keko webmasterların türkiyedeki forum kültürüne entegre ettiği "forumda argo kullanmak yasaktır" anlayışını neden devam ettiriyorsunuz? günlük hayatında argo ve küfür kullanan insanlarız hepimiz, 18 yaşın altında kullanıcı da kabul edilmiyor(sanırım, yanılıyor olabilirim).

abartılmadığı sürece argo ve küfürün kullanılabiliyor olması gerektiğini düşünüyorum. moderatörün işi de abartılıp abartılmadığını yargılamak olsun, aksi takdirde küfürlü kelimeleri filtreleyip silen bi kod ekleseniz daha mantıklı.

deminki sinirli yennefer duyurusunun silinmesinden aklıma geldi.

 
çünkü siteyi ayakta tutan ve hosting mosting bütün masraflarını karşılayan google reklam servisi; küfürlü kelimeyi, cinsellik içeren kelimeyi, yasadışı film indirme platformlarının isimlerini falan algılayıp siteyi kaka site olarak etiketliyor ve teknik detayını ve yaptırımını bilmiyorum ama birtakım kısıtlamalara gidiyor.

o yüzden yasak.
  • kibritsuyu  (06.07.19 00:05:05) 
Katlıyorum size bugün o kekolar Facebook grubu dahi kursa yasaklar ve kurallar listesi yapıyor.


  • ZetaStar1903  (06.07.19 00:05:12) 
çağ dışı ve saçma bir uygulama. ekşi'nin alt sitesi olduğu düşünülünce buranın daha da saçma. kibritsuyu kullanıcısının dediğine göre de ekşi'sinden twitter'ına bir çok zirve site bu dertten muzdarip olmalı doğru bi açıklama gibi gelmedi o yüzden.


  • semaforo de medianoche  (06.07.19 00:23:42) 
@semaforo de medianoche sözlüğün alt sitesi değil burası, sahipleri başka.

sen twitter ile duyuruyu bir tutuyorsan zaten yanlış gelmişin, buyur biz seni twitter'a hatta duyurunun üst sitesi sözlüğe(hahaha) doğru alalım

ayrıca kibritsuyu kullanıcı değil moderatör.

tosunum sen tombaladan mı çıktın akşam akşam? sığır çobanı da yok aramızda ne yapsak bilemedim bak şimdi?
  • Fodera  (06.07.19 00:44:27 ~ 00:45:51) 
öncelikle ekşi duyuru'nun adının ekşi olması dışında ekşi sözlük ile hiçbir organik bağı yok, alt sitesi falan değil, tamamen ayrı bir site. sahibi ayrı, yöneticisi ayrı, moderasyonu ayrı.

google ads'in teknik olarak çalışma mantığını ve tespit algoritmasını bilemiyorum. belki bir oranda izin vardır. ekşi sözlük ve twitter gibi milyonlarca girişin yapıldığı sitelerde edilen küfür, toplamın atıyorum %1'ine tekabül ediyorken, buraya günde açılan 200 duyurudan 20 tanesinde küfür, argo, cinsellik, korsan paylaşım vs olsa google ads "demek ki bu site kötü paylaşımların yapıldığı bir site" diyebilir.

duyuruda BİRİNE küfür etmek, türk ceza kanunu'nda suç olduğu için yasak. ama ortaya küfür sallamanın yasak olmasının sebebi söylediğim gibi.

google ads konusunda olaya daha hakim arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.
  • kibritsuyu  (06.07.19 00:47:54 ~ 00:49:34) 
Öncelikle argo ile küfür aynı şey değil. Argo duyuruda serbest. Argo okulda, otobüste, iş yerinde serbest. Argo kanunen suç da değil. Türk Dil Kurumu tanımına bakalım:

"Argo: Her yerde ve her zaman kullanılmayan veya kullanılmaması gereken çoklukla eğitimsiz kişilerin söylediği söz veya deyim."

Mesela örnek vereyim. Çok klasik örnektir. Polise söylenen, "aynasız" argodur mesela. "Moruk" argodur yine. "Canına yandığım" deyimi argodur. Bu kısım böyle. Argo bir dilin zenginliğidir bana göre. Bu son cümle şahsi düşüncem tabii.

29 yaşındayım. Cinsiyet eşitliği ile alakalı şeyler okumaya başladığım andan beri küfür etmiyorum. Tek bir küfür bile etmedim, 10 yıldır. Yani günlük hayatta küfür kullanan insanlar değiliz hepimiz. Hatta çoğumuz değiliz. Küfür kullanmadan anlaşabiliyoruz çok şükür. Nokta yerine kullandığınız küfürler, çok matah şeyler değil. Derdini anlatamayan insanların kullandığı, basit bir hareket; küfür etmek.

Ek olarak bu gibi niceliksel olarak ifade edilemeyen "şeylerin" abartı kısmını tespit etmek olanaksız. Tamamen göreceli olacağı için abartı kısmı, diğer her durumu halletsek bile, sizin dediğiniz gibi çalışmaz. Çünkü abartı tanımını bir değişkene bağlamak mümkün değil.
  • windowsguvenlikduvari  (06.07.19 01:11:43 ~ 01:16:16) 
Cevap silinme sebepleri

Küfür/ argo içeren, doğrudan porno linki veya yasal olmayan her türlü içeriğe direkt link veren cevaplar,

www.eksiduyuru.com

linkten bakabilirsin güvenlik duvarı.

küfür etmeme konusuna gelince, takdir edilesi bir tutum içindesin, haliyle küfür etmek küfür etmemekten daha kolay.

cinsiyet eşitliği konusuyla ise alakası olmadığını düşünüyorum, s..ktiğimin x'i tarzı bir tabiri bir erkeğin kullanması senin gözünde seksist bir tabir ise bu bence senin düşünce yapındaki farklılıktır. ben bu küfrü daha global(daha doğrusu ingilizce) düşündüğümden dolayı böyle düşünüyor olabilirim, çünkü "f.cking x" tabirini bir kadının veya erkeğin kullanmasında bir fark görmüyorum. çünkü cinsel ilişki anlamında bir kadın bir erkek için "i f.cked him"(şununla yattım) de diyebiliyor, bir erkek de "i f.cked her" diyebiliyor. ayıplanan bir laf olarak da görülmüyor.

dipnot: son paragraftakiler tamamıyle kendi düşüncemdir, doğruluğu veya yanlışlığından ziyade öznelliğiyle değerlendirilmelidir.
  • diyarbakir karpuzu  (06.07.19 01:32:44 ~ 01:38:40) 
aradım buldum. tam 5 yıl önce bütün moderasyon ekibi bunu uzun uzun konuşmuşuz. bütün tartışmayı buraya koymayacağım ama özetleyeceğim.

google ads yasakları şu şekilde: eksiup.com

görüldüğü gibi epey sıkı kuralları var.

peki ekşi sözlük, twitter gibi sitelerde niye bu kısıtlama yok?

1. google ads'in premium partner programı var. yüksek trafik ve gelir nedeniyle bazı siteler o programa dahil. ekşi sözlük de o program dahilinde olabilir.

ayrıca dikkat ederseniz ekşi sözlük'teki reklamların çoğu google reklamı değil, başka bir servisin reklamı.

2. ekşi sözlük'ün bir kara listesi var. o listedeki kelimeleri içeren sayfalarda google reklamı çıkarmıyorlar (nasıl yaptıkları hakkında hiçbir fikrim yok). takdir edersiniz ki ekşi duyuru'da her duyuruya ayrı sayfa falan yok, hepsi aynı sayfada çıkıyor.

yanıldığım bir nokta varsa düzeltin.
  • kibritsuyu  (06.07.19 02:02:15 ~ 02:02:58) 
kibritsuyu teşekkürler uğraştın ettin. açıklama da gayet mantıklı, ama sanırım bahsettiğin madde excessive profanity. tamam da nedir excessive? nereye kadar kabul, nereye kadar değil? bu duyurudan sonra bir arkadaş mesaj attı, verdiği cevabın içinde "bok" geçiyor diye cevabı silinmiş. bu kadar da olmamalı.


  • diyarbakir karpuzu  (06.07.19 02:24:55) 
ek olarak, hate speech de engel denmiş, gün aşırı anti-suriyeli cevaplar ve duyurular açılıyor ama silindiğini görmedim(siliniyorsa affola).


  • diyarbakir karpuzu  (06.07.19 02:26:48) 
@windowsguvenlikduvari
Hayir efendim, argo da yasak burada.

@diyarbakir karpuzu
Bu topraklarda araplara sallamak nefret soylemi degildir. Kurtlere sallarsan irkci olur topa tutulursun ama araplara istedigin gibi giydirebilirsin sikinti yok. Yurdum duyarciliginin bati duyarciligindan asagi kalir yani yok.
  • stavro  (06.07.19 10:31:00 ~ 10:51:13) 
@fodera ben buraya ekşi sözlük sitesine girip sub-etha (sub alt demek bu arada üstlü müstlü şakalar yapmaya çalışmışsın da) sekmesinden ekşi sözlük hesabımla giriyorum bu bağlantısız haliyse bağlantılı hali nasıl olucak acaba merak ettim. moderasyon dediğiniz de sözlük kullanıcıları işte yeterince bağ var gibi gözüktü bana alt sitesi olması için illa ticari bi ortaklık mı lazım? bu siteleri örnek vermemin sebebi de google'da bi şey yazınca küfürlü siteler olmasına rağmen en üstte çıkıyor bunlar. o olayı da @kibritsuyu açıklamış yine de bi orta yol bulunmalı.


  • semaforo de medianoche  (06.07.19 11:24:27) 
@windowsgüv...+1

Diğer arkadaşlar da işin teknik kısmını gayet güzel anlatmış. Hepimiz argo/küfür kullanıyoruz derken güzel genellemişsiniz ama ben kullanmıyorum mesela. Kullanılmasından rahatsız oluyorum. Belli bir yaşa gelmiş, bir konuda fikir beyan edebilecek kadar bilgili (ki burası bilgilerin ve fikirlerin paylaşıldığı bir site) bireylerin kendilerini ve düşüncelerini ifade ederken küfür gibi sığ bir dağarcık yerine daha zengin ifadeler bulabileceğini düşünüyorum. Üstelik küfürlü ifadeleri son derece cinsiyetçi buluyorum.
  • balik kraker  (06.07.19 14:17:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.