[]

İşi olan mühendisler

Evet başlıktaki şanslı insanlar Şubat ayında ortalama bir anadolu üniversitesinden 3 ortalamayla makine mühendisi olarak mezun oldum. Ülkenin içinde bulunduğu durumun farkındayım ama çok mu kötü zamanda mezun oldum ki iş bulamıyorum. İşsiz olmanın psikolojisi hakikaten fenaymış. Artık bu durum beni sarsmaya başladı.

Ne ya da neler yapmalıyım ki iş bulabileyim? Çalışan arkadaşlar veya son bir kaç yılda işe girmiş olanlar ne tavsiye eder? Son zamanlarda asker, polis olan mühendisleri duyuyorum. Alternatif yollar nelerdir? Maddi durumum elverse doğrudan gelişmiş bir ülkede master yapmaya giderdim ama şimdilik zor gözüküyor. Askere mi gideyim ne yapayım?


 
askerlik ciddi engel olabiliyor. aradan çıkarmak en iyisi.


  • sanal uyku  (03.07.19 22:32:21) 
seçim zamanında propaganda için her şehirde mühendislik fakültesi kuran mantık yüzünden işsizsin kardeşim. 81 ilden binlerce mühendis mezun geliyor, talepten çok arz var şu an bir şey katamadıkça kayda değer bir işin olamayacak. 4000 lira yatırıp 2000ini elden geri alacaklar mesela


  • goodz  (03.07.19 22:40:59) 
Askere git ve bence de farklı alanları(askerde kalma gibi) dene. Senin gibi her yıl binlerce yeni mezun geliyor ortalama üniversitelerde elinle sayabileceğin sayıdaki hayal ettiğin firmalarda ise girebilme olasılığın ne sence ?


  • Mcfly  (03.07.19 22:42:04) 
staj yaptiginiz yerlerle kontaga gecin.


  • black fridayde bos kutuya talim eden adam  (03.07.19 22:46:41) 
Kendi bölümüm için konuşacak olursam, benim şöyle bir avantajım oldu. Benim çalışmaktan zevk aldığım ve uzmanlaştığım (ve hala uzmanlaşıyorum) alan, genellikle öğrencilerin uzak durduğu ve hakkı ile bilenin çok az olduğu bir alan.

Bahsettiğim alan rf&anten tasarımı. 10 aydır bu alanda çalışacak mühendis arayan firma biliyorum. Bu durum sırf türkiye'de değil, dünyada da aynı şekilde. Özellikle başarılı bir anten tasarımcısını hem türkiye'de hem de dünyada havada kaparlar.

Makine mühendisliğinde daha az kişinin yöneldiği alanlara yönel diyeceğim ama zaten mezun olmuşsun ve eğer sevmediğin bir alansa ızdıraba dönüşebilir.
  • vhdl  (03.07.19 22:50:54 ~ 22:51:30) 
bu arada itüdeki yüksek lisans ne oldu?


  • black fridayde bos kutuya talim eden adam  (03.07.19 22:54:00) 
Askerlik büyük sıkıntı arkadaşların dediği gibi aradan çıkar hemen. Ya da ingilizce yoksa bir sınav puanı al (Ielts,Toefl). Ben de mezun olduktan sonra 1 sene sevmedeğim bir işte çalıştım daha sonra askere gittim. Askerde asteğemen olduğum için akşamları rahattım ve IELTS kastım. Bittikten sonra yurtdışında yüksek lisans buldum.
Yükek lisans tecihin yoksa savunma sanayi üzerine yoğunlaşmanı tavsiye ederim gayet maaşları da tatmin edici bildiğim kadarıyla büyük firmalar olmasa bile altyüklenicilerine girip daha sonra geçiş yapabilimen daha kolay olabilir.

  • retarder  (03.07.19 22:57:41) 
@goodz farkındayım fakat durumdan yakınmanın bana faydası yok. Ülkemi seviyorum ama tek bir fırsat geçse arkama bakmadan kaçarım. Şu "kendini geliştir" ya da "kendine bir şey kat" sözlerinin altını doldurmalı bence bu tavsiyeyi verenler. Biraz da bunun için açtım duyuruyu.

@mcfly daha sektöre adım atmadım. Cevaplaması zor bir soru.

@black yarın bir görüşme ayarladım ama pek umudum yok.

@vhdl öyle bir alan bulsam ve aynı zamanda keyif aldığım üzerine atlayacağım fakat henüz bulabilmiş değilim.
  • mekaniker  (03.07.19 22:58:46 ~ 23:06:40) 
@black İtü olmadı, halbuki kabul almama ramak kaldı gibi hissetmiştim. :)


  • mekaniker  (03.07.19 23:00:10) 
İsimli bi okulda yuksege basla cv’nde adi yazsin yoksa torpil olmadan isin zor kardesim bu universite enflasyonu yuzunden top 10-15 okul haric gercekten sikinti


  • pofudukayi  (03.07.19 23:02:24) 
şans ile pek alakası yok, çoğu firma üniversite faşistliği yapıyor.


  • Elduinnnn  (03.07.19 23:05:21) 
@elduin

üniversite secme diyerek pek isin icinden cikilamaz.

üniversiteyi herkes bitiriyor, kimse dogru düzgün pratik bilgi edinmiyor, en basitinden bir yerde calismiyor. herkes mezun ama is bilen yok. diploma var.

su anda is bilen adam eksigi cok. kardesim en tirt ünilerden birinde ögrenci 3. sinifta 3 bin lira maasi var 2 gün gittigi iste. neden? cünkü cok sipesifik bir alanda gelistiriyor kendini. subat ayinda yurt disina egitime yollayacaklar, okulu bitince o ülkeye gidecek mesela. tanidik manidik yoktu bu arada. kostu sürekli, sürekli bir seyler ögrendi kendi cabasiyla. sonra portfolyo yolladi sirkete.
  • black fridayde bos kutuya talim eden adam  (03.07.19 23:11:30) 
sunu yazmayi unutmusum.

bizim türk gencligi bir cv hazirlayip, bir ön yazi hazirlayip yolluyor 100 sirkete.

bu yanlis. cv belki cok özellestirilemeyebilir ama ön yazi her sirkete özel olacak. o sirketi bildiginizi ciddiye aldiginizi göstereceksiniz.
  • black fridayde bos kutuya talim eden adam  (03.07.19 23:17:36) 
Askere gidebilir, İş Güvenliği kursuna gidip İSG uzmanı olabilirsiniz, Makine Müh. Odasına gidip aralarına karışın ama evde oturmayın.


  • gonulcelen87  (03.07.19 23:21:07) 
@black abi yapıyoruz zaten o dediklerini. Kendine mühendis diyen adam da bir zahmet titizlensin yaptığı başvuruya. Fakat demem o ki makine mühendisi arayan firmalar artık açtığı ilana makine teknikeri veya mühendisi diye açıyor. Ya da formen statüsünde -mühendis bolluğundan istifade ederek- istihdam yapıyor. Mühendislik bitiren adam polis olmayı düşünüyor bu ülkede. E onu liseden sonra da olabiliyordu halbuki. Bize, bizi öne atacak kariyer stratejileri lazım.


  • mekaniker  (03.07.19 23:23:08 ~ 23:23:51) 
@mekaniker

yüksek lisans is bulmak icin zaman kazandirir. ama klasik seylerde yapmayin. sipesifik alanlarda yapin derim.
  • black fridayde bos kutuya talim eden adam  (03.07.19 23:25:12) 
Senin gibi anadoluda mühendislik bitirmiş binlerce insan var ve mezun olmaya devam ediyorlar.

Üniversite niceliği değil niteliği önemli olan bir kurum olmalıydı.

Benim çocuğum da mühendis olacak bizim köye de açılsın üniversite hadi oy verelim diye düşünen kandırılmaya müsait güruh bence sizlerin hem geleceğiyle hem geçmişiyle oynadı. Geçmiş 4/5 yılınızla.
  • Yavuşuhlu  (04.07.19 01:08:14) 
selamlar,

her zaman ilk bariyeri aşmak en zorudur. sadece üniversitenle alakalı değil odtü, itü mezunları da aynı durumu yaşayabiliyor. maaş, şirket kalitesi, çalışma saati gözetmeksizin bir yer bulman gerekiyor acil. nerede yaşıyorsun bilmiyorum ama sanayisi olan bir yerse git gez. selam ver gir anlat durumunu..yanında cv'de olsun muhakkak. bir yer tamam gel bir deneyelim der umarım. o ilk maaşı eline alman psikolojini kırmak için gerekli.

eğer sonuç alamıyorsan askere git tabiki. mümkünse asteğmen olarak (sistem değişti galiba şu an nasıl bilmiyorum). bir arkadaşın önerisi gibi ingilizce çalış yds'den iyi puan al koy. ielts, toefl gereksiz hem de pahalı.

asker, polis olmak en son çare olmalı bence. çünkü mutsuz olacaksın öyle.
  • axl  (04.07.19 05:10:08) 
ingilizce,
askerlik.
iş bulamadığın sürede boş durma okuldaki hocalarınla da konuş, başka bölümlere de bak. düz yüksek lisans değil de üniversite-sanayi projeleri falan oluyor tübitakın.
  • Ley  (04.07.19 05:49:59) 
askerliği aradan çıkar.
her ilana yüzlerce başvuru olduğundan dolayı İK'cılar askerliği olmayanları eleyerek listeyi oluşturmaya başlıyorlar.

ingilizceni geliştir bu arada ama öyle belge almana pek gerek yok. ben de iş bulamadığım sürede işime yarar diye gittim TOEFL aldım. İyi de bir puanım olmasına rağmen (97/120) hala mülakatlarda ingilizce biliyo musun, bizim ingilizce testimi çözmelisin gibi uygulamalarla karşılaştım.

özetle: askerliği aradan çıkar. başvurulara devam et, başvururken önyazını yaz. sadece kariyer.net'ten değil sana uygun olduğunu düşündüğün bir iş ise o şirketin insan kaynakları departmanınına, iletisim mailine mail at. fail again, fail better.

ha bi de; amca, dayı, eş dost, arkadaş kim varsa haber sal.
  • ilkot  (04.07.19 10:00:21) 
Kurumsal firmalarda iş bulma süreci bazen yıl mertebesine çıkıyor. Bulunduğun şehirdeki aile şirketlerine mail at tek tek, cv gönder açıklama yap. şu şu programları kullanabiliyorum, misal solid'de çizim yapabiliyorum vs diye.

Biri dönmezse birisi döner, kariyer.net gibi yerlere ilan vermedikleri için ihtiyaçları olabiliyor, eleman temini de genelde "ya makina mühendisi tanıdığınız var mı" diye çalışanlara sormak, varsa sanayi yönetimine sormak, odalara sormak şeklinde oluyor.

işkur'u da nolur nolmaz bir yokla.

kariyer.net'e de sadece sektöründe hangi nitelikler gerekli bakmak için kullan. amk bir ilana 1500 başvuru olur mu şaşırmışlar bunlar.
  • kimlanbu  (04.07.19 11:22:45) 
@yavuşuhlu tüm bunların farkındayım. Fakat burada durumdan yakınmak bana reel fayda sağlamıyor. Evet belki okumamalıydım ama olan oldu. Artık önüne bakmanın, mesleğimi yapmanın zamanı geldi.

@axl evet onu şimdi düşünmüyorum. Mutsuz olurum.

@ilkot tüm yakınlar birinci sınıfta atıp tutarlar ama okul bitince kimseden hareket yok. Bu hayatta kendi işini kendin görecekmişsin. Zamanla öğrendim.
  • mekaniker  (04.07.19 21:55:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.