[]

Lokantacıların eldiven takma zorunluluğu var mı?

şu yemekleri çıplak elle pişiren usta takımı?

mevzuatı merak ediyorum. google'da bulamadım.

sağ olun.

 
Profesyonel mutfaklarda eldiven takılmaz..eldiven bakteri ve mikropların üremesini daha çok kolaylaştırdığı için hijyenik değil.hijyen mutfaktaki personelin devamlı elini yıkaması, tırnaklarının kısa olması ve benzeri şeylerle sağlanır.


  • astrid  (03.07.19 20:40:37) 
Yok


  • ihanet kac kisilik  (03.07.19 21:12:16) 
@astri: profesyonel derken? nusret gibiler mi? az önce şöyle bir şey buldum:

Gıda güvenliği ve kalitesinin denetimi ve kontrolüne dair yönetmelik

3-Gıda maddeleri ile direkt temasta bulunan personel kolay temizlenebilir, temiz ve tercihen açık renkli, başlık, çizme
veya özel ayakkabı, çalışma kıyafetleri, eldiven ve koruyucu kıyafetler giyilmelidir.

kms.kaysis.gov.tr
  • bonanza  (03.07.19 21:17:48) 
Profesyonel mutfak derken bildiğimiz restaurantları kastettim.evet denetlemelerde eldiven takılır, ama denetlemeden sonra herkes o eldivenleri çıkarır.normalde kimse tercih etmez.çünkü hijyenle alakası yok.sadece et doğrandığında takılıyor, o da el kokmasın diye.


  • astrid  (03.07.19 21:24:58) 
@astrid: insan elinde daha çok mikrop var diye biliyorum. okullara "insanları hasta eden mikropların yüzde 80'den fazlası ellerdedir." diye afişler asmışlardı.

canlı doku nasıl steril üretilmiş eldivenden daha hijyenik olabilir ki?

burada gıda müh. hocası "Prof. Dr. Nezih Besim Müftügil" diyor ki:

"Dış dünyayla fiziksel temasımızı büyük ölçüde ellerimizle yapıyoruz. Birçok objeye elimizle temas ediyoruz ve daha sonra elimizle ağzımıza, burnumuza ve gözlerimize dokunduğumuz zaman bu objelerdeki zararalı mikroorganizmaları vücudumuza alıyoruz. Bilimsel bulgular, yaygın hastalıklarda el hijyeninin rolünün çok fazla olduğunu ortaya koyuyor. Çocukların ellerini günde dört defa yıkaması halinde temasla yayılan bir çok önemli çocuk hastalıklarının önlenebildiği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Mutfakta çalışan personel de kirli objelere ve bu arada gıdalara elleriyle temas eder. Mutfak personelinin çiğ et, tavuk, yıkanmamış gıda ve ya kirli malzemeye dokunduğu zaman ellerine zararlı mikroorganizmaların geçmesi kaçınılmazdır. Temiz olmayan eller daha sonra gıdaları kolaylıkla kirletecektir.
El derisi gözenekli bir yapıdadır. Zararlı mikroorganizmalar bu gözenekler içine ve tırnak aralarına rahatlıkla yerleşebilirler ve burada çoğalabilirler. Elin nemi ve sıcaklığı mikroorganizmalara konforlu bir ortam yaratır. İnsanların yaklaşık %30?u boğaz ve burun içlerinde gıda zehirlenmesine neden olan ?Stafilococus aureus? bakterisini taşırlar. %10 kadar insanda bu bakteri ciltte de bulunur. Tuvalet sonrasında elini iyi yıkamayan bir mutfak personeli de yine zararlı mikroorganizmaları eline transfer etmiş olacaktır.

Dolayısıyla, mutfak personellerinin ellerinin çalışma sırasında birçoğu da zararlı olan mikroorganizmaları taşıdığını kabul etmek durumundayız. Bunun gıdalara geçmesini engellemek mutfak hijyeninin önemli bir konusudur. Bu konuda etkin önlem ellerin kirlendiği her durumda ellerin yıkanmasıdır. Eldiven bir bakıma personelin elini sıklıkla ve gerektiği şekilde yıkamadığı varsayımıyla kullanılması önerilen bir araçtır. Eldiven kullanılması durumunda eldeki gözenekler ve tırnak araları kapanmış olur ve ?Staphyloccocus aureus? bakterisine karşı bir kalkan tabakası oluşturulur. Eldiven yüzeyinin düz ve parlak olması nedeniyle mikroorganizmalar eldiven yüzeyine daha az bulaşırlar. Eldiven, tuvalet sonrası iyi yıkanmayan eller için de bir güvence sağlar. Yalnız, eldivenlerin de dış temaslarla kirleneceği ve bu durumda değiştirilmeleri gerektiği unutulmamalıdır. Kısacası, eldiven ancak bilinçli olarak kullanılması halinde mutfaklarda sağlıklı yemek üretiminde yararlı olabilir.Yoğun mutfak operasyonu sırasında eldiven kullanmak ve kirlendiği zaman değiştirmek dışarıdan bakınca pratik ve sağlıklı bir yaklaşım gibi görünmekle birlikte tecrübeler eldiven kullanımının genellikle bu bilinçte yapılmadığını göstermektedir. A.B.D?de bazı eyaletlerde yeme-içme yerlerinde ve bu arada restoranlarda yenmeye hazır gıdalara temas edilirken eldiven kullanılması mecbur tutuluyor. "

foodinlife.com.tr
  • bonanza  (03.07.19 22:13:47) 
Kişisel düşüncem budur.bir göz atın isterseniz www.delish.com


  • astrid  (03.07.19 23:13:44) 
profesyonel mutfaklarda eldiven takılmaz +1

sürekli sağlık taramasına girmekten başı dönüyor o adamların. senden benden daha sağlıklı ve mikropsuzlar, emin olabilirsiniz.

tabi burası türkiye. olmayabilirler de.
  • avianthem  (03.07.19 23:32:44) 
Konudan alakasız ama o eldivenler steril değil.


  • thewhitewolf  (03.07.19 23:46:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.