[]

Şu lgbti meselesi ve kafama takilan bir soru?

Baştan belirteyim, tam bir ozgurlukcuyum ve lgbti bireylere hollanda da her ne hak taniniyorsa bizde de olmasini isterim, kendim bu guruba dahil olmayan bir male kişisiyim..
soru ise şu:
benim bildigim kadariyla lgbt olmak bir tercih degil bir yonelim, ayse arman'in bir roportajinda bir lgbt bireyin tabiriyle " bu durum goz rengi gibidir, dogustan gelir, tercih edilemez"
benimde yaptigim okumalar bu yonde, birebir dinledigim kimse yok..
lakin bazi insanlarda bunun kisilerin kendi zorunlulugu degil tercihi oldugunu soyluyor, tercihte olsa kimseyi ilgilendirmez o ayri ama benim merak ettigim hangisi oldugu?
konu acilmisken bir diger sorumda kanaatinize yonelik:
bence escinsel evliligi serbest olmali ama evlat edinmeleri konusunda cekincelerim var, siz ne dersiniz?

 
Eşcinselliği savunmuyorum, ama evlat edinmeleri konusunda ne sakınca var? Hetero ailelerin çocukları çok mu sağlıklı ortamda büyüyor? Eşcinsel ebeveynlerin istismarına uğrayabilir çocuk desek önyargılı oluruz. Kaldı ki hetero ailelerde yok mu bu? her tür pislik var. Homolarda niye daha fazla gorulsun?

Huzurlu bir ortamım olacağını bilseydim homo ebeveynleri tercih ederdim.
  • dont eat me  (03.07.19 13:13:49) 
biri yazmış geçen, tercih olsa tüm kadınlar lezbiyen olurdu diye. epey haklı :)

bence ne evlilik, ne evlat edinme, ne de herhangi başka bir konuda farklılık olmamalı. bunları tartışmayacağımız seviyede normal kabul edilmeli. ama çok zor tabii.
  • bxgx  (03.07.19 13:20:57) 
şöyle bir sakinca olabilir,
çocuklar icin bir anne ve bir baba figürü var ve olmali, en azindan eşcinseller kasabasi ya da ulkesi olmadigina gore etrafindaki cocuklar icin böyle olacak..
anne ve baba figuru icin de malum erkek ve kadindan mutesekkil bir rol birliktelik gerek, bu mesele baska turlu nasil aşilir bilemedim
  • alttaraf  (03.07.19 13:24:19) 
doğuştan olanlar ve tercih edenler(çevresel etkiler sonucu kafası karışanlar) ikisi de mümkün.


  • güneyli çocuk  (03.07.19 13:25:16 ~ 13:51:22) 
Tercih değil yönelim.. O tercihim diyenler kimler bilmiyorum ama bizzat tanıdığım lgbti bireyler içerisinden "tercih ettim" diyeni duymadım. Anasınıfında fark ettim diyorlar genellikle. O da zaten ilk sosyalleşme.

Neyse, diğer mevzuya gelelim, ne farkeder? Bence sırf kadın&erkek çift diye üremeleri bile hata. Analık babalık için ehliyet gerekiyor diye savunuyorum. Ve cinsiyetlerinden ayrı olarak bir çift yeterli karaktersel vasıflara sahipse gayet de evlat edinebilirler.
  • lcha  (03.07.19 13:27:04) 
Benim kafama takılan mesele; 2 gay veya 2 lezbiyen çocuk sahibi oldu diyelim, şimdi bu çocuk hangisine anne hangisine baba diyecek? Ya da ne diyecek mesela? Arkadaşları arasındaki normal aksettirilen aile kavramında bu çocuğun gelişimi nasıl olacak? 2 gay/lezbiyen ortasındaki sübyan ne yapacak? ''Hangisi babam hangisi anam?'' diye diye sıyırmayacak mı? Bana bu sorunun cevabı lazım trollemiyorum cidden, yoksa kim kimi koparıyor umrumda değil açıkcası.


  • Beherit  (03.07.19 13:28:33) 
tercih değil, o eskiden gelen bir ağız alışkanlığı ya da hata ama her zaman doğuştan gelen bir şey de değil.
evlenememeleri çoğu ülkede anayasaya aykırı zira evlilere özel vergi avantajları var; bu sefer eşcinselleri bu haktan mahrum bırakmış oluyorlar. bunun dışında da tabi ki heterolar kadar sefil olmaya hakları var dolayısıyla evlenmek isteyen evlenebilmeli.
evlat edinen çok eşcinsel tanıyorum, ev ortamlarını da biliyorum; ne çekincen var bilemedim, çoğ güzel bir şey, şahane hatta, bilgili, görgülü, bilinçli insanlar, mis gibi de yetiştiriyorlar çocuklarını, genelde de 2 tane evlat ediniyorlar.
  • tiny penny  (03.07.19 13:37:38) 
Annemiz ve babamız var diyelim.
E biz doğmadan da babamız ölmüş. Babasız büyüyeceğiz. Baba figürü hayatımızda olmayacak.

Lezbiyen ciftin cocuguysak iki annemiz olur. Ayşe anne, fatma anne deriz. Yine baba figürü yok.

Hetero ailede de baba figürü olacağı kesin değil. Kusurlu bir figür de olabilir.
Kaldı ki başka bir akraba baba figürü oluşturamaz mi?

Geyler aciklasin. Tıkandım ben.
  • dont eat me  (03.07.19 13:38:19) 
@sivrisinek aslında o soruya sizin bir üstte cevap verilmiş.


  • lcha  (03.07.19 13:46:46) 
anne ve baba diye bir stereotipik kadın ve erkek figürü olmadan büyüyen çocuk geleneksel kadın erkek rollerini öğrenmeden ve üstlenmeden ruh sağlığı daha yerinde bile büyüyebilir. Daha önce dendiği gibi annesi ya da babası olmadan büyüyen insna yok mu, onlara bir şey olmuyorsa gay çiftlerin çocuklarına da olmaz.

Eşcinsel olmayan bir örnek vereyim. Evli ve tek çocuklu bir aile var, arkadaşlarım. Kadın kısa saçlı, makyaj yapmıyor ve tam zamanlı çalıştığı için sabah erkenden evden çıkıp akşam geliyor. Erkek uzun saçlı, freelance çalışıyor, o yüzden sabah çocuğu hazırlayıp kreşe bırakan, akşam alan, anne gelene kadar yemeğiyle üstü başıyla ilgilenen o. Bu çocuk için geleneksel anne baba rolleri tamamen ters dönmüş durumda ve çok da güzel bir çocuk yetiştiriyorlar. Çocuk büyütmek için öğrenilmiş anne ve baba kimlikleri şart değil.
  • kobuzchu kiz  (03.07.19 13:58:59) 
bence hem tercih kismi var, hem de icgudusel yonelim kismi var. icgudusel olmadan kimse escinsel olmaz. marjinal olmak icin escinsel olan yada biseksuel olan tipler var tabi ama onlari ayri tutuyorum. ama isin bir de tercih meselesi var bence. icindeki bu yonelimi farkettikten sonra bu duygularini baskilamak yerine kabul ediyorlar sonucta.

icgudusel olarak adam oldurmeye niyetli insanlar da oluyor sonucta. dogustan itibaren, hayvanlara vs zarar verip aci cektiriyor. bu adam da simdi "bu benim tercihim degil, icgudusel yonelimim" diye adam oldurebilir mi? tabi ki birebir ayni seyler degil, escinsellerin baskasina zarari olmuyor ama tercih kismi acisindan benzer oldugunu dusunuyorum.

baskalarinin haklarina dokunmadigi surece lgbt'lerin beraber yasamasi evlenmesi vs benim acimdan sorun degil. ama ozellikle turkiye'de yine bu bireylerin kendi tercihlerini baskalarinin gozune sokma calismalari oluyor. burasi artik baskalarinin haklarina karisma noktasi olmus oluyor.

evlat edinme konusuna gelirsek, burada da baska bir bireyin/cocugun gelecegi ile ilgili sikintilar en buyuk endise. bu durumun cocugun psikolojisine olan etkilerini tahmin etmek ve bunlari onlemek cok zor. ozellikle bizim gibi escinsel iliskinin, bireylerin dislandigi nefret edildigi toplumlarda cok daha buyuk sikinti. bu cocuk tum okul hayati boyunca okulda diger cocuklar tarafindan dislanacak, alay konusu olacak. cocugun hem psikolojisi bozulacak hem de bu asagilanmalar sebebiyle escinsellerden nefret eden bir psikopata donusme ihtimali olacak.

bu tur degisiklikler zamanla adim adim yapilir. ilk once escinsel bireylerin varligi taninmali ve diger bireyler gibi ozgur ve raht bir sekilde toplum icinde dolasabilmeliler. toplum buna alistiktan sonra bir sonraki asama bu bireylerin evlilik haklarinin taninmasi olmali. toplum buna da alistiktan sonra ki asama bu bireylerin suni dollenme, tup bebek, tasiyici anne gibi diger yontemler ile cocuk sahibi olma haklarinin taninmasi ve en son asama evlat edinebilmeleri olmali. her asamanin toplum tarafindan kabul gorup normallesebilmesi icin minimum 5-10 yil gibi bir sure gecmeli.
  • crucio  (03.07.19 14:05:59) 
@sivrisinek yazdıklarımdan evliliğe karşı olduğumu anlamışsındır; kendi adıma söylüyorum, çocuk sahibi olmaya da karşıyım. Genel itibariyle muhalif bir insan olduğum da doğrudur fakaaat aile deyince akan sular durur. Bu toplumda değişmesi ve de en radikal biçimde değişmesi gereken kavramların ilk sırasında yerini alır. Değişmediği ve bu değişim, homojenlikten fersah fersah uzak olan canım yurdumun her köşesine sirayet etmediği sürece "aile kavramı" bizi zehirlemeye devam edecek. Aile nedir, kimdir?


  • tiny penny  (03.07.19 14:10:08) 
Tr'nin megastari zamaninda bir ara tercih etmisti, sonra tekrar heterolugu tercih etti.


  • stavro  (03.07.19 14:21:30) 
Bunlar çocuk niye istiyorlar ki? Çocuk dediğin bir kadın ve bir erkekten peydahlanır, sen hem kendi cinsini becer, hem de çocuk iste.


  • Tutkun  (03.07.19 14:59:20) 
Her ikisinin de etkisi olduğunu düşünüyorum. Özgürlükçü bir aileden gelen arkadaşım (yani büyürken baskı vs. olmayan) üniversite 1'de baya kız arkadaşı falan varken 3. sınıfta eşcinsel olarak açıldı. nature + nurture yani


  • neverlose  (03.07.19 20:29:34) 
"Annesi ya da babasi olmadan buyuyen cocuk yok mu, onlara neden bir sey olmuyor?"
Denmis.
Kac tane oksuz/yetim olarak buyumus cocuk incelediniz? Baktigin zaman 2 eli 2 ayagi olan birey tamamen normal mi sayiliyor? Annesiz ya da babasiz buyuyen cocuklarin normal bir ailede buyuyen cocuklarla arasinda ne gi i farklar, ne gibi kalıcı etkiler oluyor arastirip incelediniz mi ki annesiz babasiz oluyorsa gay ebeveynsiz neden olmasin diye argumanlar savuruyorsunuz?
  • stavro  (03.07.19 20:54:10) 
@alttaraf

benim de pozisyonum seninle ayni idi, evlensinler ama cocuk evlat edinme olayina karsiydim. isyerinde bir aile var, sanirim adamin ikinci karisi ve 40li yaslarin ortalarinda evlenmisler. cocuk istemisler ve evlat edinmeye karar vermisler. ikisi de beyaz gidip zenci 3-4 yaslarinda bir cocugu almislar. super.


ben tabii bu durumu fazla irdelemedim ama sevdigim biri, arasira laflariz. laf arasinda konu acildigi bu evlatlik meselesi hakkinda. bana cocugu bulduklarinda cocugun bir tabure ustunde yasadigini soyledi. cocuk esirgeme kurumu gibi bir yerde taburenin ustunde yatip kalkiyor, yaninda sadece bir sirt cantasi. ordan alip kurtarmislar simdi super bir ailesi var.

sonra benim de bir cocugum oldu, 3-4 yaslarinda o da. simdi ona bakiyorum ve cocuk esirgeme kurumunda tabure ustunde takilan cocugu dusunuyorum. ve diyorum ki, gay straight fark etmez, yeter ki bir evi, onunla ilgilenen birileri olsun. ne gayler tanidim, 10 numara insanlar, bircok straight adamdan cok daha iyi babalik yapabilecek kapasitedeler. varsin evde iki tane adam olsun, yeterki cocuklari bokun icinden kurtarsinlar.
  • cooperr  (03.07.19 21:29:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.