[]

aile tapu ev mevzuları

biraz fikir alayım dedim. mevzu şu. şimdi babadan kalma 2.5 katlı bir ev var. en üst kat teras. benim bir de kız kardeşim var evli. ben farklı bir şehirdeyim. apartmanın 2. katında annem yaşıyor.

geçen yıl kardeşim teras katını tam kat yapalım biz orada oturalım dedi. ben de buna karşı çıktım. dedim ki 1. kata geçin istiyorsanız. o da "orası eski" dedi. o zaman ben de "2. kata geçin annem teras kata geçsin tek yaşıyor zaten" dedim. "annemi yukarı atmak istemem" dedi. hem tek göz odada ne yapacak dedi. "bir şey olmaz annem hem tek yaşıyor hem de yıllardır oraya geçmek istiyor zaten" dedim. bir türlü ikna edemedim. annem de her şeye evet diyen biri. annem evet deyince ben de bir şey diyemedim giriştiler işe. ev zaten teras. dairenin yarısı hazır. mutfak vs. her şey var. yapılacak tek şey terası kapatma falan. geçen yılın nisan ayında başladılar hala bitmedi ev.

bir de annemin anneannemden kalan başka bir evi var. geçende ablam aradı. sürekli sorun çıkarıyor satalım falan dedi. bunu sürekli söylemişti daha önce de. annem de istemiyor ama ablam baskı yapıyormuş. ben de buna anlam veremiyordum. sürekli evin sorun çıkarmasını bahane ediyordu. bugün komşu aradı. kimseye söyleme dedi. ablamlar kredi çekmiş. o krediyi ödeyemiyormuş ablamlar o yüzden anneannemin evini satalım diyormuş. bana krediden bahsetmediler. komşu kredi 100 bin lira dedi. ama inandırıcı bulmadım. teras zaten ev. max 30 bin liralık masrafı var içiyle. ama kadın dekontu falan gördüm dedi. gidip bakıcam haftaya. üstelik kredi için annemin oturduğu 2. katı eniştenin üzerine yapmışlar. tapuda onun adı varmış. nedeni de bankadan kredi çekmek içinmiş.

şimdi ben bunları duyunca delirdim. birincisi bu gerizekalıların zaten parası yok. eniştenin öyle iyi bir işi yok. şöyle diyim 50 bin liralık araba almaya kalksalar zor öderler. ben de dedim boşuna mal gibi borca girmeyin 1. ya da 2. katta oturun. ama istemediler illa 3. yapacaz dediler. zar zor kabul ettik. düşündüğüm gibi oldu ve bitiremediler alt tarafı bir terası. 1 yıldır inşaat olarak duruyor ev. üstüne kredi çekmişler. ödemeyince anneme diğer evi satalım diyorlar. ve ben tüm bunlardan komşu sayesinde haberdar oluyorum. yani çekilen kredi, evin eniştenin üstüne geçmesini hep komşudan öğrendim.

bu hafta eve gidicem konuşucam. ama haksız mıyım tepki göstermek konusunda? kredi ve evin eniştenin üstüne geçmesi konusunda bana hiçbir şeyden bahsetmemeleri konusunda haklıyım. ama kredi çekmeleri konusunda ne düşünüyorsunuz? bence ona da gerek yok. paran yoksa git eski evde otur ki 50 tane seçenek sunduk. evin eniştenin üzerine geçmesi beni sinirlendirdi. ama kredi çekmemiz gerekiyordu o yüzden gerekliydi evin üzerinde olması derlerse haklılar mı sizce? sonuçta annemin üzerine kredi çekilmesindense kendi çeksin tabii. ama evi üzerine alması yine de rahatsız etti. kredi bitince geri annemin üzerine geçecekmiş de kredi bu kaç yılda zor biter. bu açıdan bakınca haber vermemeleri dışında kredi çekmelerini tamamen kendi salaklıkları olarak görüyorum ve beni ilgilendirmez diye düşünüyorum. ama bilmiyorum normal değil gibi sanki de bazı şeyler. bu arada zengin bir aile değiliz. 50 bin tane evden bahsettim ama hiçbirinin kirası 1000 lira bile değil. yani ipotek sonucu ev satılırsa yıkım olur bizim için.

 
tamamen haklisiniz.

hakkinizi alin kesinlikle..
  • black fridayde bos kutuya talim eden adam  (02.07.19 22:49:02) 
Pardon filmindeki eniste geldi aklima.
Ben iyi niyetli olamicam, insaat bahane etmisler, krediyi de ev satarak odettiyorlar. en basta amac evi sattirmakti bence.

Birde zaten kredi borcunu kendi evinizi satarak odeyecekseniz evi neden enistenin ustune yapmislar. Kardesiniz kendi adina cekseymis.

Enistenin hic zarari yok bu iste.
  • Coma  (02.07.19 22:51:11) 
Sizden habersiz kredi işine girmeleri samimiyetten uzak bir hareket olmuş.

"Bana neden haber vermediniz" den girip ortalığı yıkma hakkınız var bence.
  • emcekare olmadi einstein olsun bari  (02.07.19 22:57:29) 
Ozur dilerim ama ablan tam bir mal.


  • balpolen  (02.07.19 23:00:11) 
@coma diğer evi satma konusunda ısrar edemezler kesin ortalığı ayağa kaldırırım. madem paraları yok hiç girmeselerdi. kardeşim çalışmıyor o yüzden kredi çıkmazdı. enişteye de çıkmaz aslında. ne kadar çektiler bilmiyorum. 100 bin liraysa sıkıntı büyük.

@balpolen yok özür dileme. ben de sürekli söylüyorum. hepsi beyinsiz.

bu krediyi paraya hiç dokunmadılarsa geri yatırsak bir kaybımız olur mu? ne kadar öderiz?

şimdi niye ev eniştenin üzerinde dicem. kredi çekmesi gerekiyordu dicekler. öderim ben sorun yok dicek kesin. bu durumda siz ne derdiniz? mantıklı mı?
  • nick bulamadim  (02.07.19 23:14:12) 
bence diger evlerinde gitme ihtimali yüksel öyle diyeyim.


  • black fridayde bos kutuya talim eden adam  (03.07.19 00:04:03) 
@schehe yok direkt annemin üzerineydi aslında babam sağken de. o yüzden hepsi onun üzerine.

ev ablamın üzerine olamazdı çünkü o çalışmıyor şu an. kredi vermezlerdi.

komşu bana söylemediklerini bildiği için aradı. annemin en yakın arkadaşı.

annem baştan da istemiyordu da hayır diyemiyor kimseye. o yüzden kabul etti. baskıyla yani. bana da gelip sürekli dert yanıyor.

yaptırmalarında sorun yok da şu yüzden karşıyım. paraları yok. para varsa villa yaptırsın isterse ama yok.

onun dışında gelip otursunlar bunda bir şey yok. zaten bir evin kirasını bana gönderiyorlar. onlar da alabilir ya da gelip oturabilir. annemin ev ama bizim gibi. o vefat edince bize kalacak. ama daha bugünden niye böyle işlere girdiler anlamadım.
  • nick bulamadim  (03.07.19 01:13:32) 
o konuda da kavga edeyim ama bilmem gerek. ev ablamın üzerinde olsaydı o kadar kredi çıkar mıydı? annemin üzerine olmasıyla farkı ne? ben kredi çıkması için üzerine aldı diye anladım.

şu an durum ne bilmiyorum. miktar ve ödeyebilme güçleri hakkında bilgim yok. gidince öğrenicem. paraya dokunmadılarsa yüksek bir miktarsa bankaya geri götürmelerini söylicem. böyle bir şey mümkün değil mi? bahane bulurlar ama. ne kadar para keserler bilgin var mı?
  • nick bulamadim  (03.07.19 01:30:53) 
1.kat var
2. Kat, enistede
3.kat, yapilip enisteyle kardes oturacak, bence eniste burayi da ustune aliverir.
Diger ev, satilip kredi odenecek. Kalan para olursa paylasildi diyelim.

Dogru anladiysam, Sana miras olarak ne kalacak bu durumda? 1. Kat.
Senin yapacagin en akilli sey bence madem enistenin ustune yapabiliyorsunuz deyip,uste cikip 2 evin tapusunu almak.
  • durgunfoton  (03.07.19 01:31:30) 
@durgun yok bu saatten sonra bir halt yiyemezler. öncekilerde biraz yumuşak davrandım mal gibi.

aslında genel olarak bir sıkıntı yok. annemin vefatından sonra eşit şekilde paylaşılır zaten. kalkıp da mal kaçırcak biri değilim. ya da şu an 1. katın kirasını ben alıyorum. onlar da bir katın kirasını almak isteyebilir ya da oturabilirler. biz de teklif ediyoruz bunu. tapunun hepsi annemde olsa da evler paylaşılmış gibi ama bu şekilde yapmaları çok çirkin. üstüne ödeyemeyecekleri kredinin altına girmeleri bir de bu masrafın gereksiz olması sorun oldu. o yüzden hem sorun hem sorun değil gibi. nasıl tepki versem bilemedim.
  • nick bulamadim  (03.07.19 01:50:44) 
eniste cok zekiymis bence, hatta ben 3. kat konusunda israr edenin daha cok eniste oldugunu dusunuyorum. terasi yaptirana kadar 1.kati da yaptirabilirlerdi eskiyse?

yazdiklarinizin tamaminda haklisiniz; ayagini yorganina gore uzatmama, annenin evine el koyma, hak gasp etme, gizli sakli is yapma,baskasindan gizli ev sattirmaya calisma, bir aile dramasinda olmasi gereken sacmaliklarin tumu mevcut. ayrica
"ama kredi çekmemiz gerekiyordu o yüzden gerekliydi evin üzerinde olması derlerse haklılar mı sizce?" bunda da haksizlar, buradaki argumaniniz evin neden kimin uzerine yapildigi degil, bu surecin herhangi bir asamasinda neden hicbir sekilde dahil olmadiginiz, neden yangindan mal kacirir gibi hareket ettikleri. tasinmazlar uzerinde hakki olan uc kisi var ve bu kisilerden biri hicbir sekilde soz sahibi olmazken (hatta ikisi), eniste ve abla olayi cekip cevirmis. enistenin ailesi yok mu bu arada?
  • kassiopeia  (03.07.19 10:25:47) 
@kass 1. kat baya eski. oturmak istememelerini anlarım. yaptırınca da pek iyi olmaz. ama sorun paraları yok. paran yoksa oturursun. ikisi de hayatlarında 100 bin lirayı topluca görmemişlerdir böyle saçma sapan işler yapıyorlar.
eniştenin de ailesi var annem de söylüyor hep onlar niye yardım etmiyor diye. onu da sorcam. babasının evi var, amcasının evi var. bir abisi birçok ablası var. ipotek yapacak bize gelene kadar çok insan var.

paraya dokunmadılarsa bankaya parayı götürsek zararımız ne olur? 2 ay önce çekmişler.
  • nick bulamadim  (03.07.19 12:36:52) 
O para coktan yok olmustur.

Ev yapilmamissa bile binlerce bahane sunarlar. Hastaydik, biri ameliyat ooacakti ona verdik, is kurduk, dolandirildik, bankadan cekemiyoruz, suraya yatirdik, meteor düstü bankaya, paralar hep islandi kurutuyoruz bekle biraz gibi binlerce neden sunacaklar.
  • black fridayde bos kutuya talim eden adam  (03.07.19 12:45:22) 
o para coktan gitmistir +1 insallah bir cozum bulabilirsiniz. annenizin de hatasi var tabii, onu da unutmamak lazim. hayir diyemiyorsa bile, size haber vermesi lazimdi.


  • kassiopeia  (03.07.19 12:55:52) 
yok para duruyordur bence. böyle anlattım da parayı öyle içkide, saçma sapan yerlerde yicek biri de değil. giderler fakirliklerine bakmadan kendilerince lüks bir ev yaparlar, araba maraba alırlar. ama para duruyorsa bankaya yatırtcam. böyle bir hakkımız vardır da ayrıntıları biliyor musunuz? 2 ay önce çekilmiş. parayı topluca yatırsak geri faizden vs. kurtulur muyuz?

annem baştan hatalı. daha sonra aradım ağzından zorla laf alıyoruz. hiçbir şey söylemiyor. o ağırlığını koyabilse bunlar hiç olmıcaktı.
  • nick bulamadim  (03.07.19 13:26:53) 
eger böyle bir durum varsa hic saniye beklemeden halledin.

ama tekrar belirtiyorum o para cekildiyse yeri bellidir yani. o pararnin blok olarak bankada durma ihtimali yok.
  • black fridayde bos kutuya talim eden adam  (03.07.19 13:41:43) 
felaket tellalligi yapmak istemem ama sunu duyma ihtimaliniz cok yüksek geliyor bana.

ya kizim enisten bir is yapacakti, cok iyi getirecekti parayi 6 ayda iki katina cikaracakti ama adamlar parayi aldilar ilk basta biraz ödeme yaptilar sonra biz hepsini yatirdik. adamlardan kimse haber alamiyor. tüm ilceyi dolandirdilar. eniste zaten pek takmaz, kendi parasi bile degil sonucta.

bizzat 10 farkli yerden ufak degisikliklerle duydum bunu.
  • black fridayde bos kutuya talim eden adam  (03.07.19 13:51:30) 
yok öyle bir şey olmaz. o tarz işlere girmez. para yerinde durmayabilir. ama saçma sapan harcamalar yapmış olabilirler. gidip benzin koycak parası yok araba falan alır. çimento falan aldım der. evi tamamlamak için o para lazım verirsek ev nasıl bitsin falan derler. para havaya uçmaz ama çok gereksiz gelirlerine göre lüks harcamalara gider.


  • nick bulamadim  (03.07.19 14:19:34) 
peki siz bu durumda neler yapardınız? bana haber bile vermemeleri büyük sorun. bunun için kavga edicem. düşündüm de kredi büyük ihtimalle ev için ve araba almak için çekildi. henüz konuşmadım. bu durumda evi bitirip araba almalarına izin verir miydiniz? yoksa krediyi geri iade ettireyim mi? bunu zorlayabilirim ama hangisi doğru olur bilemedim.


  • nick bulamadim  (04.07.19 00:02:44) 
Duyurunuzu okudum ama detaylar da biraz kafa karıştırıcı olmuş açıkçası:/

Krediyi ne sebeple çektiklerini anlamadım, ev kredisi mi çekmişler? Terası yaptırmak için mi çekmişler?

Minik bir eleştiri, eğer teras en başında (tadilat öncesi) tek odalı ve çok iyi olmayan bir durumda ise, neden annenizin oraya taşınmasını istediniz ki? İnsan annesi babası rahat etsin ister ya hani, her ne kadar ısrarınıza rağmen gerçekleşmediyse bile, o kısım biraz garip geldi bana.

tapusu enişteye geçirilen ev - bu tapu normalde kimin üzerineydi? Tapu sahibi sadece anneniz miydi? Devir için zorlamışlar mı onu? Yoksa rızası ile mi devretmiş? Gerçi "Annem hemen evet der" diyorsunuz ama.

Bence bir avukata danışın. Eğer o enişteye verilen evde - normalde hakkınız varsa/anneniz tek hak sahibi ise - ve size sorulmadan devredildiyse. Durumu avukatla bir görüşmekte fayda var. Tabii annenizden de bilgi almanız lazım, devir tam olarak nasıl gerçekleşti (siz esip gürlemeden önce sorun)
  • cymbelina  (04.07.19 00:48:58) 
@cymbelina ne kredisi bilmiyorum. sanırım terası tammalamak için ihtiyaç kredisi. tam ayrıntıları öğrenemedim.

annemin durumu şu. teras eski değil. yazlık bir yer gibi. amerikan mutfak gibi odayla birleşik. tek odada kalmasın diye bahane ettiler ki annem kendi yıllardır oraya geçmek istiyor. kadının şu an hayatı 2+1 evin tek odasında geçiyor. salonda yatıp kalkıyor. terasa da geçse bir şey olmazdı.
  • nick bulamadim  (04.07.19 04:02:34) 
bu hafta konuşmaya gidicem. tartışıcaz. şöyle bir ihtimal var. dairenin biri bizimdi kendi hakkımızı ipotek ettirdik sana ne derslerse ne diyim?


  • nick bulamadim  (11.07.19 12:58:11) 
bizim başımıza geldi ordan hareketle yazıyorum: Allah gecinden versin annen ölüp miras mevzusu başlayınca karşı taraf bu evi beleşe aldığını unutur, senin hakkının da olduğu unutur. bu ev zaten bizimdi diye çirkefe yatabilirler. veya ablam ve enişten dünyanın en iyi insanları bile olsa ilerde onların çocukları mevzuyu bilmedikleri için vay şerefsiz dayı bizim kendi tapulu malımızı iç etmek istiyor bile diyebilirler. bize dendi!

ilerde aile içi onarılmaz yaraların açılmaması için şimdiden yazılı, anlaşmalı hatta noter onaylı anlaşmalar yapıp kenara koyun.

aklıma şu geliyor en basitinden, orta katın değeri tak başına 1. katın veya son katın değerinden daha fazladır. siz 1. katı üzerinize yapın, teras katının da yarısını üzerinize yapın. böylelikle eşit değerde mal dağılımı yapılmış olur. miras mevzusu da olursa terasın geri kalan 1/2 'sinin ablanla aranızda bölüşürsünüz. bu durumda ablanıza ara kat+terasın 1/4ü size de Giriş kat + terasın 3/4ü düşmüş olur
  • yemrem  (23.07.19 15:46:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.