[]

Futbol Klüpleri Nasıl Batmıyor ?

Merhaba

Muhakkak dünyada da örneği vardır ama Türkiye için konuşuyorum ve çok merak ediyorum, futbol klüpleri nasıl batmıyorlar ? Artık şirketleşmiş, marka olmuş kurumlar bunlar. Çok büyük gelir kalemleri, taraflar grupları ve destekçileri olduğu da aşikar ancak diğer taraftan bakıyorum oyuncu maaşları, stat harcamaları, organizasyon giderleri vb. bir sürü de büyük ve mecburi gider kalemleri var. Ayrıca sürekli duyuyoruz ki borçları da katlanarak artıyor. Nasıl yeni futbolcu anlaşmaları yapılıyor, ne şekilde çekip çeviriyorlar klüpleri ?

Ayrıca, batsa mesela ne olur, nasıl olur ?

 
Siyasi nedenler tabi ki. Dünyanın birçok ülkesinde bu kadar borcu olan kulüpler direkt küme düşürülüyor. Glaskow rangers, leeds united Vb. Bizim memlekette hassas konuların gündeme gelmesindense insanların futbolun yarattığı gündemle meşgul olması daha uygun devlet için.


  • jiletimigetirin  (30.06.19 13:01:11) 
ozellikle avrupa ve guney amerika'da spor organizasyonlari toplumla cok ic icedir. sosyal fonksiyonlari ve anlamlari vardir. kuzey amerika gibi yalnizca eglence olarak degerlendirilmez. arizona'daki buz hokeyi takimini gelir elde etmedigi gerekcesiyle takim sahibi kapatabilir ya da baska yere tasiyabilir, hicbir sey yapamazsin. istanbul'da ise "zarar ediyor" diye fener'i kapatirsan savas cikar. insanlar icin spor kulubu hayatin onemli bir parcasidir, amac sadece eglence degildir. bu saydigim yerlerde yerel futbol kulubunu kapatmak bile cogu kisi tarafindan neredeyse okul ya da hastaneyi kapatmak gibi tepki gorur. bu nedenle kah ozel sirketler kah devlet destegi sayesinde kulupler her zaman ayakta tutulur, butceleri desteklenir.

devlet de infialin onune gecmek icin vergi borcu siler, belki devlet bankasindan uygun faizli kredi verir vs. bu sekilde zaman zaman destek olur.

buyuk futbol kuluplerinin normal ekonomide aslinda zarar etmesi icin hicbir sebep yok, bizimkiler aptallar tarafindan yonetildigi (ayni aptallik duzeyindeki taraftarlarin baskilari nedeniyle) icin zorluk yasiyorlar. plansizlik, beceriksizlik, ayagini yorganina gore uzatmama vs...

tum bunlara ragmen kulupler batabilir, kume dusebilir. her sey bir yere kadar. glasgow rangers dorduncu lige mi ne dusurulmustu zamaninda. iflas edip yeni kimlikle baslayabiliyor bazi takimlar ama buyuk takimlar onu yapamaz, inanilmaz karizma cizdirmis olurlar. batarsa amatore duser, profesyonel liglere alinmaz. ondan sonra ne yaparlar bilmiyorum, orasi hukukcularin ve iktisatcilarin bilecegi is.
  • der meister  (30.06.19 13:38:11) 
devlet destekli banka kredileri ile dönüyor.


  • mutantking  (01.07.19 11:24:21) 
çok değişkenli bir denklem, biraz devlet desteği, biraz katekulli, biraz taraftar, biraz maç ve yayın gelirleri vs. vs.

hiç dönderemedikleri yerde kulübü lağvedip aynı takımı farklı bir isimle tekrar piyasya çıkarıyorlar (örnek: malatyaspor yeni malatyaspor oldu) veya oyuncularını bir alt ligde yedekte tuttukları takıma aktarıp onunla devam ediyorlar (kayserispor, kayseri erciyes spor gibi)

ayrıca bir de içimde yaradır, adam gidip ihtiyacı olan bir öğrenciye burs vermez, ama gidip fenere bağış yapar, sonra fener gidip o parayla krus u alır, kruse da gider o parayı kumarda-karı kızla ezer. adama sorsan fenere destek oldum. senin beyninin kıvrımlarını seveyim.
  • yemrem  (01.07.19 14:26:21) 
Borçla borç döndürüyorlar çünkü. Bizim gibi. 10 bin lira kredi kartı borcun var, 10 ay vadeli. Ayda 1000 lira ödemek seni yoruyor diyelim. Gidip 12 bin lira kredi çekip 24 ay vadeli yapıyorsun. Hem kredini ödüyorsun, hem harcamalarını yapmak için kaynak yaratıyorsun. Ama 10 bin liralık borcun faiz ile birlikte 15 bin oluyor. Borcun artmış oluyor.

Ayrıca kulüplerin çok fazla gelir kalemleri var. Bankalar falan bu gelirlere temlik koyarak çok rahat alabiliyorlar borçlarını. Mesela Fenerbahçe'nin başında Ali Koç olmasaydı kredi falan alamazdı hiçbir yerden. Çünkü tüm gelirleri eski borçlar için temlik altında. Kulübe gelmeden bankaya gidiyor.
  • akatreil  (01.07.19 14:31:04) 
çünkü dar gelirlinin en ucuz uyuşturucusu futbol. ver futbolu, ver holiganlığı. adamın götünden donunu al, feneeeeer diye bağırır durur. sen olsan kapanmasına izin verir miydin?


  • Tears of Devil  (01.07.19 14:41:23) 
@akatreil
Evet, özellikle köklü klüplerin çok geniş destekçisi ve gelir yelpazeleri var ama bunun bir sınırı yok mu ? Yani borçları sürekli katlanarak büyümeye devam ederek mi ilerliyor klüplerin ? Hmm... Bu durumda herkes işin içinde yani ? Farzedelim klübün borcu var, x bankası kredi veriyor ve öyle ya da böyle parasını alıyor, yöneticiler de parasını alıyor, futbolcular da keza. Onlar beslendiği sürece borcun büyümesinde bir sakınca yok yani, sonuçta gelirin büyük kısmı taraftarlardan geliyor. Hem maddi destek veriyorlar, hem de kendilerini klübe adıyorlar, bir yandan eğlenmiş oluyorlar vb. mi ?

@Tears of Devil
Günümüzün Roma gladyatör arenaları gibi yani aslında, hiçbir farkı yok. Doğru...
  • burka  (05.07.19 11:15:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.