[]

yurt dışında kredi kartı kullanmak hakkında sorularım

arkadaşlar merhaba,

sırbistana gideceğim.

yurt dışında hiç kredi kartı kullanmadım, nakitle uğraşmak istemediğimden kredi kartı ile ödemelerimi yapmak istiyorum.

enpara'nın kredi kartını kullanıyorum.

şimdi sorularım şöyle;

- ekstreyi tl olarak mı istiyeyim, usd veya eur olarak mı?
- ekstreyi tl olarak istersem hangi kurdan döner, mesela 100 dinarlık alışveriş yaptım, o anın kuru ile mi tl'ye dönecek ? harcamayı akşamdan sonra yaparsam, mesai saati sonrası bankalar kur makasını açıyor, gece harcamaları bu yüksek kurlardan mı dönecek?
- ekstreyi dolar olarak istersem, dinarı dolara mı dönecek sistem ? yukarıdaki sorular bu seçenek için de geçerli ?
- bana bu konuda neler önerirsiniz?


konuyla ilgli muhakkak tecrübesi olan vardır. beni de aydınlatırsa sevinirim.

 
TL genelde doviz karsisinda deger kaybeden bir kur. Dolayisiyla TL isteyin ekstrenizi. Yoksa borcu doviz odersiniz.

Genelde alisveris yaparken size soracak, yerel parayla mi, TL ile mi, USD ile mi diye. Siz hep yereli secin. Yoksa hem onun bankasinin ceviri komisyonunu odersiniz hem sizin bankanin haricen TL cevirmesini.

TL icin banka kendi kurunu referans alir, genelde merkez bankasi + 3-5 kurus.

Ekstreye dovizi nasil cevirir bilmiyorum, bence gunduz yapar cunku ilk provizyon aliyor sonra isliyor ve islemesi 1-3 gun icinde oluyor.
  • pietro  (27.06.19 21:35:39) 
@pietro

bence yanlışınız var. Türkiye'de ki bankalar genelde USD dışındaki harcamalarınızı (Euro, dinar, forint, frank vs..) önce harcama yapılan ülkenin yerel para biriminden, harcama yapılan günkü en yüksek pariteden USD'ye çevirir, sonra yine o günkü en yüksek Euro (dinar, forint, frank vs...) kurundan TRY'ye çevirir.

Benim fikrime göre bankanız size dinar ekstresi vermeyeceği için, yine TRY ekstresi istemek ama USD veya EURO kullanacağınız bir ülkeye gidiyorsanız USD veya EURO ekstresi istemeniz daha karlı.
  • benim de soyleyeceklerim var  (28.06.19 00:04:54) 
Yurtdisina gitmeden iki gun once bankayi arayip yurtdisinda kullanmak uzere karti actirman gerekiyor, limitli bir sure aciyorlar bu islemi yap mutlaka.

Karti kullandiginda direkt try e ceviriyor. Usd euro ekstresi istemek diye bir sey oldugunu sanmiyorum.
  • karpuzpeynirekmeksu  (28.06.19 07:10:51) 
binlerce dolar harcamayacaksan düşünme bu detayları. tl kalsın, sorun yaşamazsın. ama yurtdışında kullanabilir miyim diye sor önden, limiti kapalıysa açsınlar.


  • piremses  (28.06.19 08:15:54) 
hepinize öncelikle tek tek teşekkür ederim.

gittim geldim yurtdışına.

harcamanız 100 puan fark koyarak sizin aleyhinize olan kurdan dönüyor ekstreye. yurt dışında nakit ödeme her zaman daha hesaplı bu bakımdan.

yurt dışına çıkmadan önce kartınızı orada kullanmak için gerekli işlemlerin yapılması için bankanızı aramanız gerekiyor. kaç gün kalacağınızı, hangi ülkeye gideceğinizi soruyorlar. bu işlemi her yurt dışında çıkmadan 1 gün öncesinde yaptırmak gerekiyormyuş.

yeniden teşekkür ederim hepinize.
  • yassayf  (03.07.19 10:24:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.