[]

askerde emre karşı gelmek

2 gündür sözlükte görüyorsunuzdur. dün sakarya'da bugün başka yerde sıcakta gereksiz yere yorulan askerler var.

(bkz: 42 derecede koşturulan askerin ölmesi)

bir asker 42 derecede güneşin altında koşmak istemezse bunu yerine getirmezse ne olur? ya da başka bir angarya iş yaptırılırsa karşı koyamıyor mu? anayasa'ya göre angarya iş yasak mesela. bunun için nasıl bir yol izlenir? birçok asker aman başımız yanmasın diye birşey demiyor bence.

 
mecbur yapıyorsun. askerlikte mantık yok.

Bize sonbaharda yaprak toplatmışlardı. Tek tek topluyosun.. birkaç saat sonra tekrar yaprak her taraf.
  • gölgede aynı  (27.06.19 18:41:01) 
türkiye'de hakkını bile alamıyorsun. birini bir yere şikayet etsen sonuç alınmıyor. o yüzden yolu olsa bile zordur muhtemelen. ama askerde mantık yok lafına katılmıyorum. bir rütbeli astlarına zülmedemez kafasına göre. bir şekilde işini zorlaştırabilir ama orası babasının malı değil.


  • black mamba  (27.06.19 18:42:48) 
Dayak atamazlar. Artık dayakta yaptırım oluyor ama dediğin gibi koşma, getir götür işleri gibi saçma sapan şeyleri isteseler de yapacaksın. Askerde biraz da uyanık olup işten kaçman lazım. Arazi olacaksın ya da çok göze batmayacaksın

bir de işin felsefesi zaten en zorlu koşullara alışmak.. hatta şöyle bir marş söyletiyorlardı: " eğitimde merhamet vatana ihanet"
  • gölgede aynı  (27.06.19 18:47:19 ~ 18:53:17) 
Biz geldik bi bok yapamadı. Yağmurda haksız yere ceza olarak süründürmeye kalktı. Kimse yatmadı. Sonra geri vites yaptı.


  • giggs  (27.06.19 18:49:39) 
Gerçekten yaa.
Ayrıca nöbet klubelerinde klima yokmuş. Ayrıca taarruz eğitiminde yatarken bir hizmetli koşup gelip yere mat sermiyormuş, düz yere yatıyormussun toz demeden toprak demeden.
Ne kadar ilkel. Ne kadar insanlık dışı. Cık cık cık.
  • Mirket  (27.06.19 18:52:44) 
biraz kendine dikkat edeceksin. komutan yap dedi diye ölene kadar zorlamanın anlamı yok. yere düştün bayıldın, komutan gelip tekmelemiyor. kaldırıyorlar hastaneye ya da kenara alıyor. hasta oldun, doktora çıkıcam diyosun çıkıyosun. benim taburda da zatüreden ölen olmuş ama ihmalkarlık. insan bi ay öksürünce hiç mi gitmez doktora. ya da ayağın yara olunca enfeksiyon kapmasını mı bekliyosun illa.


  • sttc  (27.06.19 19:01:46) 
"askeriyede mantık" yok diyen insanlardan olma öncelikle. Böyle demek saf cehalettir.
Askeriyede emir uygulanır, başka seçenek yok. Ordu sadece öyle çalışabilir, emre itaat esastır. Çok istisnai durumlarda, emir bir insan hayatını etkileyen bir suç ise uygulanmaz, bu bir kriz durumudur, orada da ölümü göze almak lazım. O kadar ciddi bir durumdur, yani "falanca sivili vur" gibi bir emirden bahsediyorum, ona karşı gelinir, koşmak falan değil.
Bu vahim olayda emri veren subay suçludur, tek sorumludur. Hatta o asker aşırı sıcaktan değil, hafif bir idmanda kalp hastalığından ölse de sorumludur. Normal şartlar altında yargılanıp hapis cezası alacaktır. Ama NŞA. TSK'da artık Türkiye'nin tüm kurumları gibi bozuldu, aşındı.
  • ebabil curnatasi  (27.06.19 19:50:21 ~ 19:51:01) 
emre itaatsizlik için bölük komutanı sorgusuz sualsiz 10 gün disiplin koğuşu cezası verebilir, 10gün de tabur komutanı ekler 20 gün, bi limiti vardı 3 günden fazla yattığı disko cezaları askerlikten sayılmaz, 20 gün içerde yattın diyelim , 20 gün de geç terhis olursun. disko dediğin hiç hiç normal bi yer değil, orada 40 derecede koşmayı mumla aratır insana. yatıp kafayı kıran arkadaşım oldu ben 15 ay yapmıştım 2003 de. yani mahkemeyle falan uğraşmaz adam böyle ufak bişey için. bizim zamanımızda askeri mahkeme vardı. emre itaatsizlikten diskoda 20 gün yatan gördüm ama mahkemeye çıkan görmedim. enter bozuk paragraf yapamıyom idare edin. emre itaatsizlik çoook geniş bir alan, mesela nöbeti nizami tutmadı, emre itaatsizlik olur, çarşıdan geç geldi, emre itaatsizlik olur, iştimaya geç kaldı, emre itaatsizlik olur, bizim zamanımızda cep telefonu yasaktı, cep telefonu yakalattı, emre itaatsizlik olur. arkadaşıyla kavga etti ama yaralanma olmadı, bu da emre itaatsizlik olur. yani emre itaatsizlik öyle geniş bi kavram ki, aklına gelen herşeye emre itaatsizlik diyebiliyolar.


  • Fodera  (27.06.19 20:12:50 ~ 20:17:05) 
@mirket bu kafayla semer vuran çok olur sana.


  • black mamba  (27.06.19 20:15:55) 
merak ettiğim şu. tabii emre itaat gerekir ancak bunun sınırı olmalı. sivili vurmak tamam itaaat zorunlu değil. onu da kimse istemez ama bu mantıkla bir komutan 12 saat güneşim altında koşturabilir mi? bu da angarya bence. eğitim denemeyecek kadar faydasız aksine zararlı. bir komutan eğitim kılıfının altına saklanarak böyle saçma şeyler yapabilir mi?


  • black mamba  (27.06.19 20:17:38) 
madem paragraf yapaymıyom şunu yazayım. askerde spor istirahati diye bi olay vardır, sıkıntısı olan çıkar revüre,sevk alır askeri hastaneye gider, durumunu ispatlayabilirse sporlarda muaf olur. bizimz zamanımızda askeri hastane vardı. spor istirahati yapan adam bölük spor yaparken hiç bişey yapmayacak değil, o kadar ağır işler verilirken gördüm ki, adamlar bin pişman olmuştu istirahat aldıklarına. ayrıca bi çok kişiyi de komando tugayına falan gittiyse orada bu tür sorunları tespit edip, piyadeye revize ederler. komandodan gelen çok gördüm, fiziki yetersizlikten de , uyanıklıktan da. uyanıklık dediğim adam gitmiş revire benim psikolojim bozuk, uyuşturucu kullanıyom ben falan deyip piyadeye revize ettirmiş falan.


  • Fodera  (27.06.19 20:20:57) 
yok o tarz eğitimler sıkıntı değil. benim kastettiğim bu olaylardaki gibi komutanların durumu suistimal etmesi. hep duyuyoruz böyle şeyleri. bir komutan gereksiz gerek 8 saat güneşin altında bekletti mesela. sırf eğitim ayağına bunu yapabiliyor mu? kimse bir şey diyemiyor mu? eğitim deyip geçebilir mi? o zaman çıksın bir komutan sabah 8 akşam 5 askerleri diksin güneşi altında sonra çıkıp eğitim desin. buna kimse bir şey diyemiyor mu?


  • black mamba  (27.06.19 20:23:40) 
15 gün boyunca, sabah 6 da kalkıp gece 3 de yatıp, 5 dakika kahvaltı, 5 dakika öğle yemeği, 5 dakika akşam yemeği ki 2000 kişilik 2 taburun yemekhaneye girmesine fırsat kalmadan bitiyordu. 40 derece sıcakta bütün gün yere çöküp su bile içmeden durduk tam 15gün. bayılan, kusan, başına güneş geçen, hiç problem değil isterse 100 kişi ölsün. konuşmak yasak, tuvalet yasak, su içmek yasak, sigara içmek yasak, saat sabah 6dan gece 3 e kadar 15 gün hesap et, o çakılların izi hala g.tümdedir. tabur içinde öldürülen bir asker olmuştu ve soruşturma sürüyordu, bazı zamanlar olur ki dünya üzerinde hiç görüp duyamayacağın şeyler yaşarsın askerde. işler iyiyken herkes iyidir, işler terse dönerse o zaman traş bitti. spor yaparken öldün mü, eğitim zahiiyatı derler. tatbikatta obüs devrildi, tank devrildi bi kaç asker altında kaldı öldü, ne dediler, eğitim zahiiatı, bitti gitti. en meşhur lafımdır 'ben uzaydan gelmiş mor bir limonum' usta birliğine gittim elemanın tekine baktım geçmiş bir ağacın başına durmadan ben uzaydan gelmiş mor bir limonum diye bağırıyor. askerde herşey kitabına uygundur yani, rütbeli çekip seni vurmadıkça, ağzını burnunu kırmadıkça her şeye eğitim denip geçilir. bu yukarda anlattığım 15 günlük sürede terhis olamadım ben 1 hafta geç terhis oldum. terhisler bile iptal olmuştu. başımıza genel kurmaydan tuğgeneral geldi olayı soruşturmak için, askeri savcı geldi, tabur komutanı anında değişti istihbaratçı bi kurmay albay atandı, ceset bulunduktan 2saat sonra hepsi gelmişti hesap et sen gümbürtüyü, orada bizim kendi tugay komutanımız bile görevden alınmışken kim takar biz askerleri.


  • Fodera  (27.06.19 20:23:58 ~ 20:36:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.