[]

Sabahları kan şekerinin düşük olması?

Sabah 7-8 gibi (en geç 1-2 gibi uyuyan biri için ve en geç 12-1 gibi yiyen biri için) kan şekerinin düşük olması normal mi?

Otobüste ayakta gidilince mesela baş dönmesi yaratacak kadar. Bayılma vs olmuyor tabi kontrolü kaybetmediğimden ama bayağı terleme oluyor ve gevşeme.

Ailede şeker hastalığı var her bireyde, ama bende yoktu en son (kan testlerinde şeker yok diye son 1-2 yıldır şeker testi yaptırmadım ve son 1-2 aydır şeker tatlıyı abarttım, sadece tatlı ve birayla geçirdiğim günler oldu).

Daha önce araştırmıştım ama sonra bulamadım bir daha o kaynağı. Şöyle diyordu. En son yenilen şey yatmadan önce, karbonhidratsa, sabah kan şekeri düşük olabiliyormuş. Yani yatmadan protein ağırlıklı yemek daha iyi diyordu.

Yatmadan dediğim uyku öncesi yenilen son şey. Bu arada evet, uyku öncesi de yiyorum. Genelde 21.00-00.00 arası yiyorum, %60 vegan %40 fruteryan intermitten fasting yapıyorum.

İntermitten yapmıyorken de durum benzerdi. Şu ana kadar 4-5 yaşadım bu durumu. Yine de rahatsız ediyor.

 
güne daha erken başlamalısınız. gece ne yerseniz yeyin öğleye doğru yapılan kahvaltı cok geç. bedeni aç bırakıyorsunuz. uyanmakta güçlük durumu mu var?


  • picassoishere  (24.06.19 10:26:33) 
En kısa zamanda endokrinoloji bölümüne muayeneye gidin. Şeker hastası olmayabilirsiniz ama pankreasınız olması gerekenden fazla insülin salgılıyor olabilir.


  • synax  (24.06.19 10:46:11) 
hiç açlık tokluk testi yaptırdınız mı?

şeker yüksek olmasa bile insulin yüksek olabilir, hipoglisemi gelişiyor olabilir.

-düzenli beslendiğiniz birkaç günden sonra sabah 8-9 gibi 10 saatlik açlık ile kan veriyorsunuz.
-kan verdikten sonra 15 dakika içinde normal bir kahvaltı yapmaya başlamanız gerekiyor. ilk lokmada da saate bakıyorsunuz.
-kahvaltıyı 20-25 dakika içinde bitirmeniz gerekiyor. ve bitirince az su haricinde hiçbir şey tüketmiyorsunuz.
-ilk lokmanızdan itibaren tam 2 saat sonra tekrar kan veriyorsunuz.
-ilk kandan 2. kanı verene kadar minimum fiziksel hareket önemli.

bu iki kandan açlık ve tokluk şekeri ve açlım tokluk insulinine ve hba1c'ye bakılması yol gösterici olacaktır.

ailede şeker hastalığı varsa bu testin rutin yılda 1 yapılması ve endokronolog takibi bence yararlı olur.

not: doktor değilim, deneyimli hastayım.
  • la lykia  (24.06.19 10:48:13) 
bkz. reaktif hipoglisemi
gayet mumkun. diyabet oncesi durumlar olabilir.

gdz. (gidiniz) endokrinoloji
  • jimicik  (24.06.19 10:55:41) 
Kahvaltı etmiyorum. Gece 21.00-00.00 arası yiyorum sadece. Eskiden 9-10 gibi kahvaltı ediyordum iş yerinde, o zaman da benzerdi.

Açlık tokluk testi 2 yıl önce yaptırmıştım, sorun yoktu.

endokrinolojiye randevu şart oldu. Teşekkürler
  • CursedChico  (24.06.19 11:00:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.