[]

Trafik kazasinda adam öldürmek hangi kanuna göre serbest?

Az önce sözlükte Antalyada ki kaza haberini gorunce bir kez daha aklima takilan soru..
Malum, ulkemizde bin defa yasandi, trafikte birini olduruyorsun ve Emrah Serbes'in olayi gibi istisnalar haric serbest birakilivariyorsun..
Merak ettigim şey, buna izin veren bir kanum maddesi falan mi bar, varsa nedir bu, nasil izin veriliyor, aksi halde bu kadar kolay, bu kadar pervasiz nasil birakiliyor insanlar?
ayrica bilenler varsa yazabilir mi, sanmiyorum ama yurt disinda bir medeni ulkede de durum boyle mi?

 
sanırım karşı tarafın tamamen kusurlu olduğu durumlarda


  • sameidiot  (16.06.19 13:18:15) 
sadece araaclarin girebilecegi otobanda yayanin girmemesi gereken bir yolda kaza olursa suc degil diye tahmin ediyorum, ama ne olursa olsun ceza alinmasa bile yasanan vicdan azabi en agir cezadan daha agir olabilir, tabi arac kullanan olarak hatali bir yayanin da sana bunu yasatmasi ayri bir tartisma konusu


  • exlibris  (16.06.19 13:38:06) 
senin bir suçun yoksa neden hapse giresin? pervasızlıkla ne alakası var?


  • biergarten  (16.06.19 13:38:08) 
hukukçu arkadaşlar daha net bilgi verir ama bildiğim kadarıyla burdaki "serbest bırakıldı" cümlesi mahkemede tutuklu yargılanmayacağı anlamına geliyor. mahkemesi yine olacak, sadece mahkeme tarihine kadar tutuklu kalması gerek görülmemiş. bu gibi durumların çoğunda zaten kişinin yurtdışına kaçma vs şüphesi yoksa tutuksuz yargılama yapılıyor.


  • diyarbakir karpuzu  (16.06.19 13:38:46) 
keske buraya alirken "ironiden" ya da "okudugunu anlamadan" bir test yapilsa da oyle alinsa..
elbetteki otobanda karsidan karsiya gecen adama vurursan " serbest" kalirsin..
"lafin tamami aptala soylenir"
benim buradaki " serbest kalma"dan kastim birakilmasi izah edilemeyecek halde birakilanlar..
bunu da yazdirdinizya bravo!
  • alttaraf  (16.06.19 13:41:03) 
Olayı bilmiyorum ancak tutuksuz yargılanma olabilir, tutuklu yargılanıp ceza alınca tutuklu kaldığı süre nedeniyle çıkıyor olabilir vs.
Bunun yanında aldığınız ceza kusur oranında belirlendikten sonra genelde iki ya da üç yıldan az bir süre ise paraya çevrilebiliyor sanırım.

  • kisa  (16.06.19 13:46:14) 
Tayyip erdoğanın büyük oğlu burak erdoğan 11 Mayıs 1998 sevim tandüreki aracıyla çarparak öldürmüştür sümen altı edilerek olay kapatıldı

Sinan çetinin oğlu alkollü tespit edilen rüzgar çetin İsmet Fatih Alagöz adlı polis memurunu beşiktaşta 2016 yılında öldürdü

bu demek oluyorki eğer zengin ve siyasi bağlantıların kuvvetli ise trafikte adam öldürebiliyorsun ve ceza almıyorsun bir ilahi adalet varsa bunların yakasını bırakmasın inşallah sadece bu yetmez ceza almamalarını sağlayan bu olaylara vesile olan kim varsa yakasını bırakmasın türkiyede kimse hak hukuktan bahsedemez oldu artik
  • baknedicem  (16.06.19 14:03:46 ~ 14:30:53) 
Trafikte suçlu bile olsan kanunda kaza olarak görüldüğü için cezası hafif. Bir can almana rağmen, en kötü üç dört yıl yatıp çıkıyorsun.


  • prizmatik  (16.06.19 14:34:33) 
en kotu durum gerceklesti varsayalim ve olay yerinde yaya olmus olsun. bu durumda polis seni tutuklar ve savciya yollar. eger alkollu vs degilsen "taksirle adam oldurmek"ten yargilanacaksin demek. bu gibi durumlarda genelde davan gorulene kadar tutuksuz yargilanmak uzere serbest birakiliyorsun. davanin sonucuna gore tutuklaniyorsun yada beraat ediyorsun.

davaya gelirsek, birisini oldurmus olman illa hapse gireceksin anlamina gelmez, eger kazada kusursuz bulunursan beraat edersin, yada az kusurlu bulunursan cezan ertelenebilir yada para cezasina cevrilebilinir.

suclu bile bulunsan maalesef trafik kazalari bilincli adam oldurmeye degil taksirle adam oldurme olarak sayildigi icin cezalari da cok yuksek olmuyor. ehliyetsiz veya alkollu iken veya asiri hiz sebebiyle gerceklesen kazalarin bilincli adam oldurme olarak degerlendirilmesi gerektigini dusunuyorum.

universitedeyken maalesef olumlu bir kazaya karistim. 1 gece nezarette kaldim, ertesi gun savci ogrenci oldugum gerekcesi ile tutuksuz yargilanmama karar verdi. kamera kayitlari ve sahitler sayesinde kazada 0 kusurlu bulundum ve 5 yil suren mahkeme sureci sonucunda beraat ettim. psikolojik ve vicdanen etkisi hic gecmiyor ama.
  • crucio  (16.06.19 15:18:27 ~ 15:20:31) 
trafik kazaları taksirli adam öldürmeye giriyor genelde. yani adamı altına alıp kasıtlı 30 kere üstünden geçmedikten sonra asli kusurun olmadıktan sonra çok bir ceza alınmıyor. avukat değilim. ilk bakılan şey sürücünün hata durumu, daha sonra yayanın hata durumu. yayanın yaşı vs. gibi şeylere de bakılıyor. sürücünün kaçma ihtimali yoksa tutuksuz yargılanıyor. daha sonra tazminat vs durumu oluyor. karşı taraf davacı olmasa bile en az 6 aya yakın bir süre kamu davası sürüyor.

sonuçta olay kaza herkesin başına gelebilir. gerçekten ölen kişi kadar sürücü yani öldüren kişi içinde çok zor.
  • mikahakkinen  (16.06.19 16:20:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.