[]

Aktarma uçuşunda karşılaştığım sorun

Şimdi a ülkesinden b ülkesine low cost bilet aldım gittim
Sonra buradan başka bir havayolu firması olan Jordan air ile c ülkesi olan Ürdün aktarmalı Türkiye'ye gelecektim.

Şimdi sorun şu. B ülkesi havaalanı Check in kontuarında bana dediler ki. Sen neden bu ülkeye giriş çıkış yapmadın. (Uçuş süresi gelene kadar havaalanında bekledim)
Buraya low cost ile gelmişsin. Bu böyle olmaz ????
Eee dedim şimdi biletim var uçağa alamayacak mısınız ?
Bilmiyordum diyerek alttan aldım
Kadın ben bu seferlik biletinizi kesiyorum diyip uçuş kartını (bilet) verdi

Şimdi bu durum normal mi ?
Beni uçağa almamak gibi yetkileri var mıydı ?
Orada uğraşmak istemediğim için açıklama filan istemedim
Var mı bilen bu durumu

 
check-in kontuarındaki kadın kim köpek ya


  • sameidiot  (13.06.19 16:53:11) 
ben olayin orgusunu cok fazla anlamadim. B ulkesinde check in kontuarina gittiyseniz zaten pasaporttan cikmis olmaniz gerekiyordu, transit bolgede check in yapamazsiniz ki? Ucuslariniz bagli olmadigi icin b ulkesine ucmadan size a ulkesinde c ulkesi icin boarding karti da vermezler dolayisiyla transit bolgede bekleyip dogrudan ucaga da gidemezsiniz.

benim anladigim valiziniz yoktu o yuzden transit bolgede bekleyip dogrudan ucagin kapisina gittiniz ve kapida boarding aldiniz. Eger senaryo boyleyse zaten boarding vermeleri buyuk sans.
  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (13.06.19 17:02:26 ~ 17:03:37) 
şimdi öncelikle biletleri ayrı ayrı aldığınız için sizin uçuşunuz aktarmalı bir uçuş olarak sayılmıyor. Aynı şirketten almış olsanız bile aktarma yapacak bir yolcu olmayacaktınız. Bu nedenle;
ilk gittiğiniz a ülkesine, sizin örneğinizden anladığım kadarı ile Ürdün, giriş izniniz(vizeniz) olması gerekiyor. Neyseki Türk vatandaşları Ürdünde vizeden muaf olduğu için böyle bir probleminiz yok ve zaten bu nedenle ilk uçuşa kabul edilmiş olmanız gerekiyor.
Bundan sonra prosedür olarak, sizin ürdün'e inince pasaport kontrolden geçerek, transit alanı terk etmeniz, yani Ürdün'e girmeniz, sonra kontuara giderek sıradaki uçuşunuz için check-in yapmanız (veya online check-in) sonrasında ise yeniden pasaport kontrolden geçerek ürdünden çıkış yapmanız gerekiyordu.

Eğer transitte bekleyerek, ülkeye giriş yapmadıysan ve check in kontuarı dediğin yer de uçak kapısındaki boarding kontuarı veya transit kontuarı ise, sizi uçağa almış olmaları büyük şans ve kurallara aykırı bir durum. Ama işte ortadoğu ülkesi, herşey olabiliyor.

Eğer bir avrupa ülkesi veya biraz daha ciddi bir yerde olsaydı, o uçağa binmeniz pek de mümkün değildi. Heleki gittiğin ülke Türkiye'den vize talep eden bir ülke ise, hem bekleyen uçağına bindirilmezdin, bütyük ihtimalle ceza yer ve kabul edilmeden deport edilirdin.

Bu şekilde uçuş programlarken, gittiğiniz ülkelerin kurallarına, vize gereksinimlerine çok dikkat edin. Hangi durumlarda transit yolcu olarak kabul edileceğinize çok dikkat edin.

Geçmiş olsun.

Not: Gerçekten girişteki check-in kontuarında bunu dediler ise; @kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci gibi nasıl olup da pasaporttan geçmeden oraya ulaşabildiğini anlamadım.
  • cursor  (13.06.19 17:23:20 ~ 17:31:05) 
@kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci

dış hatlar terminalinde check-in yapabilmek için pasaportun dışına çıkman gerekmiyor. dış hatlar terminalinde pasaportu geçtikten sonra check-in kontuarları oluyor. oradan işini hallediyorsun.

ben almanya aktarmalı abd uçuşunda münih-şikago uçuşunun check-in'inin dış hatlar terminalinin içinde yaptım. zaten schengen vizem olmadığı için dışarı çıkmam mümkün değil.

-> Soruya cevap:

o kontuar görevlisinin inisiyatifinde bir şey değildir. öyle saçmalık olacağını sanmıyorum. o arkadaş bilet kesmekle görevli. havaalanının dışına giriş çıkışları o ülkenin sınır koruma birimi kimse (mesela ABD'de bu birim U.S. Customs and Border Protection'dır) o sorumludur. Kaldı ki sizin havaalanından çıkmanız gerekiyor ve çıkmadıysanız ve o görevli de buna müsaade ettiyse, nazik tabirle o görevliyi sikerler.

edit: cursor'un cevabı sonrası kafam karıştı açıkçası. transit yolcu kurallarını pek dikkate almadım. ama o görevliye yine iş düşmez bence.
  • himmet dayi  (13.06.19 17:27:25 ~ 17:31:34) 
@cursor transit yolcu salonu ne işe yarıyor o zaman??
hatta 3.havalimanı bunun için kurulmadı mı, transit yolcudan para kazanacağız avrupaya açılan kapı olacağız diye

eksiup.com

bence burada sorun sizin tekrardan biletleme için check-in kontuarına gitmeniz, yani gümrüksüz bölgeyi terk etmeniz. havalimanında check-in kontuarları kara tarafında yer alır, oraya geçmeniz için bi giriş çıkış yapılması lazım. ifadelerde bi uyuşmazlık var.
bilemedim
  • sameidiot  (13.06.19 17:36:52 ~ 17:44:13) 
@sameidiot
o dediğiniz için öncelikle ülke kurallarına göre transit yolcu olup olunmadığının kontrol edilmesi, pek çok ülke için uçuşların birlerine bağlanmış olması ve sistemde görülmesi gerekir. Örnek olarak;
www.flypgs.com
veya
TK
Passengers who have a stopover of under 24 hours anywhere between the starting point and final destination of their journey and then board a connecting flight with the same or a different airline are referred to as transfer passengers. Passengers who land between the starting point and final destination of their journey and then board a connecting flight with the same flight number are referred to as transit passengers. For more detailed information please visit our transfer-transit passengers page.

Buradaki en önemli olay, bağlantılı uçuş kavramı. Kaldı ki bazı ülkelerde transit yolcu için bile vize sorulur veya spesifik olarak transit vizesi alınması gerekir, ülkeye giriş çıkış yapılarak transit işlemleri gerçekleştirilir.

Kısacası ülkelerin kurallarına bakılması gerekir, ancak bağlantısız uçuşlar genel kural olarak doğrudan transit uçuş sayılmaz. Gidilen ülke ve havayollarının kurallarının kontrol edilmesi gerekir. Aksi takdirde pek çok ülke bağlantısız uçuşları transit olarak görmez kendisine gelen ve kendisinden giden uçuş olarak görür.

Ve hatta zaten bir bagaj var ise, bağlantısız uçuşlarda bagaj pasaport bölgesi dışından teslim alınması gerektiği için, pasaport ve gümrükten geçerek ilgili ülkeye girer ve check-in e giderek bagajınızı yeniden teslim eder ve tekrar pasaporttan geçersiniz. Buradaki bug, el bagajı ile gidilerek, bagaj teslimatının gerekmediği durumlarda oluşmaktadır. Bu durumda aslında bagajı olup olmayan insanlar arasında bir fark yoktur, ancak bazı hava limanlarındaki güvenlik eksikliği nedeni ile de bagajı olmayanlar ve aslında bağlantılı uçuşu olmayan insanlar transit yolcu gibi hareket edebilmektedir.

Zaten bagaj uçaktan uçağa devrediliyor ise, o uçuşlar bağlantılıdır ve yolcu transittir, ancak dediğim gibi ülkeden ülkeye transit yolcuları için de bazen vize gereksinimi bulunmaktadır.

Sonuç olarak, örnekteki gibi bağlantısız uçuşlar gerçekleştirilip, gidilen ülkeye giriş çıkış yapılmadıysa, büyük olasılıkla, kurallara aykırı bir durum gerçekleşmiştir. Pratik olarak o görevlinin kişiyi almayarak, pasaporta göndermesi gerekirdi amma velakin dediğim gibi ülkeden ülkeye şartlar da değişebilmektedir.
  • cursor  (13.06.19 18:29:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.