[]

tüm bu aşılar en kısa ne kadar sürede vurulabilir?

merhabalar, 3 aylığına vietnam'da yaşayacağım ve sonrasında bir güneydoğu asya gezim olacak.

dolayısıyla kendimi garantiye alma adına belli başlı aşıları yaptırmak istiyorum fakat epey fazlalar:

sarı humma
tifo
meningokok
kızamık
polio
tetanoz
difteri
hepatit A
hepatit B
kuduz
kolera
japon ensefaliti

olmak üzere toplam 12 aşı var

bu aşıları aynı gün olamam sanıyorum, ne kadar sürede hallolur acaba?

bilgililerin ilgisine talibim, çok teşekkürler

 
1 ay tayland, Laos, Vietnam ve Kambocya yi gezdim, hic asi yaptirmadim.


  • euteamo  (12.06.19 17:33:32) 
dedem günde iki paket sigara içerdi, 90 yaşına kadar yaşadı @euteamo
4 ay kalacağım bölgede riske girmesem daha iyi, yine de teşekkürler hastalık kapmama ihtimali de bulunduğunu gösterdiğiniz için

  • tejeve  (12.06.19 17:40:12) 
Zorunlu olanlar hangileri?
1 yıl seyahat ettim, gittiğim coğrafyada zorunlu tek aşı sarıhumma idi, onun da aşı karnesini kontrol etmedi hiçkimse. Hepatit A ve B yaptırmıştım. Şimdiki aklım olsa hiç uğraşmam, sadece tetanoz yaptırır giderim.

Hepatit B için şöyle bir süreç var zaten:
Hepatit B’nin 1. ve 2. dozu arasında en az 4 hafta, 2. ve 3. dozu arasında en az 8 hafta olmalı, ayrıca 3. doz 1. dozdan en az 16 hafta sonra uygulanmalıdır.
  • benyazarsamolur  (12.06.19 17:41:19) 
Bir de bazı aşılar sağlam sersemletiyor, 2-3 gün kendine gelemiyor insan. Unuttum şimdi hangisiydi, onu da göz önünde bulundurun. Aynı gün yaptırmak pek iyi bir fikir değil.


  • benyazarsamolur  (12.06.19 17:42:52) 
www.seyahatsagligi.gov.tr

bunlar t.c. sağlık bakanlığının önerdiği aşılar, üstüne ben bir de beraber gideceğim italyan ve ingiliz arkadaşlarıma önerilen aşıları ekledim 2 tane, bu liste ortaya çıktı. "zorunlu" olan yok. @benyazarsamolur

yaptırmanın bana hastalığı kapma ihtimaliyle karşılaştırınca pek bir zararı olmayacağı için yaptırabildiğim kadarını yaptıracağım.

ne kadar sürede hallolur onu anlamaya çalışıyorum yalnızca, türkiye'de 3 haftam olacak çünkü seyahat öncesi
  • tejeve  (12.06.19 17:47:21 ~ 17:47:56) 
sarı humma kendi başına sıkıntılı, min 2 gün yorgan döşek yatırıyor haberin olsun.


  • Big bada bum bum  (12.06.19 17:50:43) 
Hepatit B hariç hepsini hızlıca sıraya dizip yaptırabilirsiniz öyleyse. Benimkilerin hepsini aile hekimim yapmıştı.


  • benyazarsamolur  (12.06.19 17:54:40) 
Sarı humma on gün önceden olsanız kâfi.

Tetanoz üç doz ve ilk iki doz arasında bir ay var. Üçüncü doz arası daha fazla diye hatırlıyorum.


Hepatit a ve b de iki doz ve, ikinci doz altı ay sonra vuruluyor. Ki bu aşıları piyasada bulmak çok zor.

Tetanos-difteri-tifo için karma aşı vardı zannedersem. Ya da sadece difteri ve tifo.

Yani 3 haftada tamamlamak imkansız. Ama gereksiz aşılar var cidden. Seyahat sağlığı ile görüşün. Telefonda yardımcı oluyorlar. Zaten sarihumma aşısını bir tek onlar yapıyor.
  • elorelia  (12.06.19 18:55:03) 
Diğerleri basit demişler. Hepatit olmuştum ben, ilk doz için bile gün belirliyorlar. Sonra 2. doz için 2 hafta sonra gel diyorlar bütün dozlar 1-2 ayı buluyor. Tutmuyormuş bazen aşı, bir kere daha çağırıyorlar. Hepatitin aşısı bile sıkıntıaq.


  • eazy  (12.06.19 19:00:28 ~ 19:01:38) 
Sarı hummayı 5 yıl önce yaptırmıştım. Beni yatırdığını hatırlamıyorum ama 10 gün önce tetanoz yaptırdım. Ağzıma sıçtı. İkinci gün koldan ufak bir ağrı. Akşamına baş ağrısı, sersemlik. 3 gün kolumu kaldıramadım. 4. Gün azaldı. 5. Gün bitti. Bilgi olsun diye kalsın burda.


  • zam sampiyonu domates  (12.06.19 19:32:15) 
çocukken hiç aşı olmadınız mı? Polio, kızamık, hepatit b gibi aşılar zaten aşı takviminde var. Tetanoz da öyle(ama bunun 10 yılda bir idame dozu yapılmalı. Onu yaptırın). Kuduz aşısı eğer veteriner değilseniz ya da profesyonel olarak mağaracılık yapmıyorsanız köpek ısırmadıkça yapılan bi şey değil. Hepatit A'yı ülkemizde çoğu kişi geçirmiş oluyor zaten. Aşı olmadan önce baktırabilirsiniz bağışıklığınız var mı diye.

Difteri de aynı şekilde çocukluk aşıları içinde. Kolera ve Japon ensafaliti aşılarının ne olduğu konusunda çok bilgim yok çünkü muhtemelen çook nadir aşılar.

Yapmanız gereken tek aşı sarı humma. Diğerlerini zaten ya olmuşsunuzdur çocukken aşılarınız yapıldığında ya da olmanız gerekmiyor.

Edit: Zaten attığın linkte "Rutin aşılarınızın olduğundan emin olun" yazıyor. Dediğim gibi bu aşılar hali hazırda çocukken yapılmıştır. Tekrar olmanıza gerek yok.
  • nundu  (12.06.19 19:50:14 ~ 19:51:35) 
sarı humma ve meningokok aynı gün yaptıydılar bana.

bu ikisinden birisi hangisiydi hatırlamıyorum (meningokok olma ihtimali yüksek) öyle kafana esip ben geldim bana aşı yapın deyince olmuyordu. 10lu paketler halinde aşıları mı ne vardı. o paketler için randevu falan olayı vardı. üstünden yıllar geçti unuttum.

bunlar için havaalanlarında seyahat sağlık birimleri oluyor.

onlara sorun direkt. randevu mandevu gibi önceden prosedürleri var mı onları da öğrenirsiniz hem.
  • levpontryagin  (12.06.19 19:54:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.