[]

Evrimde tür ayrımına dair bir soru

İki canlı türünün birbiriyle çiftleştiğinde üreyebilecek dna uyuşumunu yitirmesi için ne kadar farklılık olması gerekiyor? Bunun matematiksel mutlak bir formülü var mıdır?

Netleştirmek için insanlar üzerinden gidelim:
İki farklı topluluk birbirinden tamamen farklı coğrafyalarda izole bir şekilde yaşayarak tamamen kendi içlerinde binlerce yıl birbiriyle çiftleşerek yaşamını sürdürsün. Yani A topluluğun bireyleri tamamen A topluluğundakilerle, B topluluğun bireyleri de tamamen B topluluğundakilerle çiftleşerek nesillerini sürdürüyor. A ve B topluluğundaki bireylerin birbiriyle çiftleştiklerinde üreyemeyecek seviyede türleşmeleri için kaç jenerasyon veya yıl geçmesi gerekiyor?

Muhtemelen bu çevre şartlarına vs. göre değişiyordur ama en azından fikir yürütebileceğimiz bir yaklaşım var mı?

 
soru falsolu. önce iki tür diyorsun sonra tek tür üzerinden örnek veriyorsun.

birbirinden "tamamen" farklı coğrafyaları (neye göre, ne kadar farklı), bu coğrafyalardaki şartları, şartların iki topluluk üzerindeki olumlu - olumsuz etkilerini, bunların adaptasyon yeteneklerini formüle dökebiliyorsan söylediğin şeyin de formülü çıkar herhalde. belki de taraflardan birisi elenecek ve bütün bunların bir anlamı kalmayacak. öngörebilir misin?
  • zgrydn  (09.06.19 01:02:06) 
İki tür derken, tek bir türün birbirinden ayrıldıktan sonraki halini kastettim. Alttaki soru sadece ilk sorunun açıklaması, kronolojik devamı değil yani :)

Aslında aradığım bir formülden ziyade aşağı yukarı fikir edinebileceğimiz bir rakam. Yani 100.000-150.000 yıl arası olabilir gibi..
  • fobfilm  (09.06.19 01:14:02 ~ 01:20:35) 
formüle edilebilecek bir şey değil bu. evrim direkt olarak çevreyle bağlantılı. ayrıca bu süre içinde her iki bölgede evrime etkisi olacak diğer faktörleri de tümüyle bilmek ve formüle etmekte gerekir. hepsinin çözüldüğü varsaıylsa bile o formül sadece o tür için geçerli olur, başka türlerde işe yaramaz.


  • tururo  (09.06.19 01:20:22) 
Sorunun cevabını karşılıyor mu tam bilmiyorum ama aklıma bu geldi:
evrimagaci.org

  • beetlejuice  (09.06.19 01:37:31) 
@tururo + 1

Bunun bir matematiksel formulu yok. 8 milyon yil once ayrilmasi baslamis, yilda bir ureyen kertenkele turlerinin ciftlesebildigi saptanmisti bir ara.
  • evrim halkasi  (09.06.19 02:10:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.