[]

Belçika'da / Almanya'da sürekli oturma izni?

Dostlar Merhaba,

Eşten dosttan duyuyorum; master'a gitmiş Avrupa'ya, orada oturma izni almış sonra da sevgilisiyle evlenip onu da götürmüş yurtdışına vs. Ben de 1 yıllık bir süre için master'a gideceğim (Belçika/Almanya). Merak ettiğim, orada oturma/çalışma izni kovalayabilir miyim (Evlilik olayıyla beraber düşünelim)?

İnternette çok bilgi var, hangisi doğru / hangisi yanlış bilemedim. Bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

Not: ikimiz de hukuk mezunuyuz. Benim almanca problemim yok (B2).

 
Almanya eger oradan bir okuldan mezunsan (master) ekstradan calisma izni edinmek zorunda olmaksizin 18 ay izin veriyor. Is bulursan kaliyorsun.

Belcika'nin bu tip bir olanak sagladigindan emin degilim, gocmenlere karsi daha soguk olarak aklimda kalmis, gerek kultur gerekse politika olarak.
  • hot potato  (08.06.19 11:16:40) 
@hot potato peki iş bulursak (bu 18 ayda) sonrasında evlenme yoluyla yanımızda eşimizi getirebiliyor muyuz?


  • kojonotsuki  (08.06.19 11:24:25) 
Bence bunu googlea yaz zaten almanlar tane tane acikliyor da genel prensip zaten sana oturma izni veriyorlarsa partnerine de veriyorlar seklinde. Dolayisiyla esle ilgili bir sikinti cikacagini sanmiyorum.


  • hot potato  (08.06.19 11:27:17) 
Almanya icin:

Mastera gidiyorsaniz, sonrasinda is bulmaniz icin oturma izniniz uzatiliyor. 1 yillik master programi sonrasinda bu yapilir mi, iyi arastirin, ben gormedim duymadim. Surekli oturma izni, yani suresiz oturma izni master bittikten sonra verilen bir sey degil.

Süresiz oturumu, ancak is yerinizden size süresiz kontrat yapilirsa ya da esiniz Alman vatandasi ve isinden suresiz kontrati varsa alabilirsiniz, ki ikincisi de Almanya´daki ikametinizden seneler sonra verilir. Eger esiniz AB Bölgesi´nde dogmus, uzun yillardir burada ikamet ediyor ve isi yine garantide biriyse, yine size süresiz oturum hakki taninabilir, en azindan 3, 5 ya da 10 yillik oturum verilir. Oyle bir yillik evlilik ya da bir yillik master sonrasinda degil.

Partneriniz is bulmadan, siz master yaparken, sizin davetinizle muhtemelen gelemez. Finansal olarak guvende degilse iki taraf, bir taraf ogrenci statüsündeyken hayal dediginiz sey. Eger siz iki tarafi da rahatca finanse edebileceginizi kanitlarsaniz ve evliligin sahte olmadigina kanaat getirilirse kisa surede esiniz ile aile birlesimi yapabilirsiniz. (Baska ulkelerden gelenlerin islerini kolaylastirmak icin evlilik yolunu secme cok sik bir durum. Alman merciilerinin Türkiye´de yapilan bir evliligi tanimama hakki vardir. Cok nadirdir bu, ama bilin diye soyluyorum. Evlenecekseniz en yakin vakitte evlenin, burada master isine girmeden. En azindan daha inandirici olur. Ancak siz ilk oturma izninizi alirken formda medeni halinizi ve esinizi getirip getirmeme dusunceniz olup olmadigini soracaklar. O sekilde, ogrenci vizesine basvururken size oturum cikar mi, o da ayri bir husus.)

b2 ile Almanca bolumde okuyacaksaniz, cok buyuk ihtimalle okuyamazsiniz. Giris siniri bellidir C1, hatta sosyal bilimlerde bircok universite c2 giris olmasini da bekler. Ama oturum ile alakali bir durum degil bu. Sifir Almanca bilgisi ile de oturum alinir.

Mavi kart hakkinda cok bilgi sahibi degilim, ancak rahatca oturum izni aldiklari asikar. Onun sartlarini arastirmanizi oneriyorum.
  • buf-e kür  (08.06.19 11:37:29 ~ 11:47:39) 
Instagramda takip ettigim bir sayfa var, yoldabiblog.
Birkac sene once master icin Almanya'ya giden hukukcu ve mimar bir cift.
Su an Munih'te yasiyorlar ve bu konuyla ilgili cokca paylasim yaptiklarini gordum, bloglarinda okuyabilir ya da kendilerine sorabilirsin.

Bol şans!
  • yaraticinick  (08.06.19 12:21:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.