[]

Böceklerden neden iğreniyoruz?

Mantıken düşününce örneğin bir hamamböceği insana zarar vermez, yani aslan-kaplan gibi tehlike arz eden canlılar değiller ama insanların çoğu böcek görür görmez tiksiniyor. Bunun mantıklı bir açıklamasını bilen var mı?




 
Küçük olduklarından kıyafetlerden içeri girebilir. Pisler. Sokabilirler, ısırabilirler. Zehirli olabilirler. Hızlı çoğalırlar. Görüntüleri mide bulandırıcı.


  • sekerse tehlike  (08.06.19 02:37:33) 
Öğretilmişlik?
Başka kıtalarda yiyorlar pek çok böceği, besleyen var. Uğur böceği de böcek mesela...

  • her giriste sifresini unutan adam  (08.06.19 02:38:02) 
böcekler insanların yemek yemediği şeyleri yiyor ve bazı böceklerin yediği şey insanlara çok iğrenç geliyor.
böcekler, insanlara kıyasla genellikle çok küçük boyuttadır ve bu nedenle böcekler çok yabancı görünmektedir - kıyaslandığında garip.
çok küçük olmasına rağmen, böcekler insanlar gibi canlıdır ve gözleri ve ağzı vardır, ancak böcekler insanlar gibi cildi yoktur - böceklerin yapıldığı şey çok yabancıdır - insanlar için de gariptir.
Bir insan ile bir böcek arasındaki boyut farkı - tanık olma sayısı ne kadar olursa olsun - insanın kendini biraz tedirgin hissetmesine neden olduğunu gördüğünüzde genellikle birden fazla böceğin nasıl olduğunu görürsünüz.
Etrafta sürünürken böceklerin ne yapacağını bilmiyorsunuz, ve hayal ettikleri bazı yerler onlarla gitmek isteyeceğiniz bir yer değil.
oldukça fazla sayıda böcek türü ikiden fazla bacağına sahiptir ve bacaklar insan bacaklarına benzemez. Çoklu bacakları çok hızlı hareket eder ya da aynı anda çok yavaş hareket eder - bu aynı zamanda çok yabancıdır - insanlara garip gelir. Bir böceğin bacakları, bir insanın bacaklarına kıyasla çok fazla çarpışır ve böcek bacakları ile insan bacakları arasındaki farkın görülmesi birçok insanın alışması için çok zordur.
bir böceğin seni ısırıp ısırmayacağını ya da seni tararsa üzerine bir şey bırakıp bırakmayacağını bilmiyorsun.
böcekler konuşmaz, çoğu böcek hiç ses çıkarmaz ve etrafta birden fazla böcek olduğunda hepsi sessiz kalır - birlikte.
böcekler tuvaleti kullanmazlar, sadece herhangi bir yere kaka yaparlar. Hatta bazıları kendi kakasını bile yiyor ve ondan hastalanma. İnsanlar bunu yaparsa hastalanırlardı.
  • goodz  (08.06.19 02:42:38) 
Bir çok sebebi olmakla birlikte, çeşit çeşit hastalık da taşırlar. Belki tarihi olarak bilinç dışımıza işlemiştir.


  • Trene çelme atan adam  (08.06.19 02:45:53) 
valla çekirgeden korktuğum kadar hiçbir şeyden korkmam. Her türlü böcekten tiksiniyorum ;(


  • Elduinnnn  (08.06.19 02:46:11) 
Ben iğrenmiyorum sadece korkuyorum. İğreniyorum korkmuyorum diyen çok insan var ama korkup iğrenmeyene az rastladım. Korkma nedenimi açıklamam gerekirse, çok hızlı şekilde hareket etmeleri ve küçük olmaları ilk sırada. Mesela bir köpek de hızlı koşar, kovalamak isterse bir insanı kolayca kovalar ve yakalar ama çok korkuyor olsan da, karşında tek bir köpek varsa tekme, yumruk vs. can havli ile bir şekilde uzaklaştırmaya çalışabilirsin. Kıyafetinizden içeri girmez. Üzerinize tırmanmaz. Ya da arkadaşlarınızla bir kafede otururken birden bire omzunuzda dev bir kedi, köpek vs. görmezsiniz. Böcekler hem çok hızlı, hem çok küçük oldukları için hedef alınmaları zor hem de yine küçük olmalarından kaynaklı direkt insanın bedenine ulaşabiliyorlar.

Bir de bizden çok daha değişik görünüme sahip bir canlı olmaları da daha çok korkmamızı sağlıyor olabilir. Sonuçta kedi köpek dediğin hayvan bir şekilde sana benziyor form olarak. Küçük de olsa kafası var, seninkine benzer tipte ve işlevde gözleri var, burunları var vs. Böcek sanki başka bir alemden yani. Örümcek görünce nasıl irkilmez ki yani insan ? Ben hayranlık duruyorum birden bire örümcek görünce sakin kalabilenlere. Kolayca görülebilir bir ağız, burun, göz, kulak vs. yapılar yok. Top gibi bir şey etrafından sekiz tane ince bir şeyler çıkıyor bacak gibi, garip bir formda yürüyor, ağ örüp oradan sarkıyor falan. Bildiğin uzaylı gibi bir şey lan. Hamam böceği vs. için de aynı şey geçerli. Yani bu ''yabancılık'' olayı da bir faktör bence.
  • evandro roncatto  (08.06.19 02:56:36) 
Bence genetik. Hayatta kalma dürtüsü, biyolojik yapımız kabul etmiyor. Misal yılan gördük mü de otomatikman tüylerimiz kabarıyor. Buna benzer şeyler diğer hayvanlarda da var.


  • olaylar olaylar  (08.06.19 05:26:59) 
evrimsel olarak böyle kodlanmış olabiliriz. evdeki böcekler olmasa bile doğadaki böceklerin bir çoğu zehirlidir. zehirli böceklerden kaçacak şekilde evrimleşmiş olabiliriz.

yabancılık diyenlere de katılıyorum. aslan kaplan bizim gibi memeli, ancak böcekler çok farklı bir tür
  • dafuq  (08.06.19 08:03:58) 
Antenleri var


  • neymis  (08.06.19 10:10:10) 
korkuyorum +1

ama bu sorunun cevabi degil. sorunun cevabi, ogretilmislik.
tek basimiza doganin icinde bi evimiz olsaydi, etrafimizda kimse olmasaydi, herhangi bir sey hissetmezdik.
  • yoggi  (08.06.19 11:02:01) 
Yabancılık + benim sebebim galiba tenime degerler ihtimali. Düşünsene kolunun üstünde hamam
böcegı veya büyük bir uçan sinek dolasıyor. Kafayı yerim. Hareketlerini kestiremiyoruz, bu da bizi korkutuyor.

  • maq  (08.06.19 11:55:10) 
goodz'un dediği her şey +1
Ama en çok bacakları benim için. 4'ten fazla bacağı olup her bacağı farklı oynayan yaratıklar sinirimi bozuyor.

  • kobuzchu kiz  (08.06.19 12:02:08) 
Ben iğrenmiyorum, korkmuyorum da. Sadece bir sürü böceği bir arada birikmiş halde görürsem iğrenebilirim. İğrenmenin sebebi böceklerin pis yerlerde dolaşmasıdır belki. Korkunun sebebi de hareketlerinin çok hızlı ve tahmin edilemez olması olabilir yukarıda denildiği gibi.


  • aquarium  (08.06.19 12:43:28) 
Öğretilmişlik +1
Küçükken bahçeye böcek avına çıkıp bulduğum bütün böcekleri toplayıp mikroskopla kanatlarını derilerinı kesip biçer bakardım. Alıştığım için korkmam da iğrenmem de ama hastalık taşıdığı düşüncesi olduğu için bulunduğum ortamda varsa alıp atarım camdan. Tenimde varsa paniklemem toz varmıs gibi atarım yine.

  • jazzabel  (08.06.19 12:48:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.