[]

Enerji ve madde

Bilim ozurlusu olduğumdan sorumu mazur görün. :)

Araştırmama göre madde yok oluyor ama enerjiye dönüşüyor.
Madde >> enerji dönüşümü var. Ama enerji yok olmuyor hep var.

Üstteki bilgi doğruysa enerji >> madde dönüşümü var mıdır?

Bilale anlatır gibi ve mumkunse hangi bilimsel konuyu aratıp öğreneyim iyice?

 
özet: evet vardır.

uzun: maddeyi yoğunlaşmış enerji olarak düşünebilirsin. bir atom maddenin en küçük hali değildir. daha küçük daha küçük parçacıklara ayrılabilir.

örneğin kara delikler maddeden oluşur ama ışıma yaparak maddeyi elektromanyetik dalga olarak dışarı atarlar. ışıma ile oluşan fotonlar bir yüzeye çarptığında o yüzeyde enerji birikmesine sebep oluyor yani ısısını arttırıyor. sanırım foton maddenin yapısına katılıyor.

foton madde mi enerji mi? hem madde hem enerji deniyor. bunun sebebi de madde formüllerine göre de dalga formüllerine göre de uygun işlem yapılabilmesi. bunlar sadece birer model.

bu arada yoktan madde var olabiliyor ve vardan yok olabiliyor.

-----

madde yok oluyor demişsin ya. o yanlış bir tabir sanki. madde enerjiye dönüşüyor desen daha doğru.

milyonda birin milyonda biri ölçeği boyutlarda kendi kendine enerji ve anti enerji oluşuyor. bu sebeple yoktan madde-enerji oluşabiliyor.
  • ipmus90  (07.06.19 18:16:17 ~ 18:18:48) 
nanoteknoloji ve enerji yeterince geliştiğinde bu kuralların değişeceğine inanıyorum


  • dismainpula  (07.06.19 18:25:32) 
Enerji’den madde oluşması termodinamiğe aykırı. Yani enerji minimuma gitmek ister. 5 tane bilyeyi bıraktığında toplu bir şekilde dizilmelerindense dağılmalarının sebebi bu. Minimum enerji maksimum entropi. Entropi ise düzensizliğim bir ölçütü.

Hülasa, evren, düzensizlik üzerine kurulu. Senin söylediğin şey ise düzensizlikten düzen oluşturmak. Bu ise ayrıca bir dış enerji harcamadan mümkün değil.
  • giovanne  (07.06.19 18:29:25) 
Enerjinin korunumu kanunu diye bir şey var. Maddeyi yok etmek aslında enerjiye dönüştürmek anlamına geliyor. Ancak şu da var; anti-madde. Bir madde ile bunun antisini bir araya getirirsen birbirini yok ediyor. hatta bu mantığı tersine çevirip yoktan madde ve anti-madde oluşturma gibi bir teori de var. ne kadar mümkün onu bilemiyorum.

enerji >> madde dönüşümü teorik olarak vardır. pratikte de yapıldı diye okumuştum ama ne kadar doğru bilmiyorum.

iki fotonun çarpıştırılmasından proton ve elektron oluşturulması sürecine Breit–Wheeler süreci deniyor. bu teori 1930'larda ortaya atılmıştı. şu an ispatı var mı yok mu bilmiyorum.

edit: cevabım giovanne'nin cevabıyla çelişiyor. çünkü o termodinamiğe aykırı demiş. bunu şöyle düşünmek lazım; özel göreliliğin öngörüleri de newton fiziğine aykırı, ama bu öngörüler ispatlandı.
  • himmet dayi  (07.06.19 19:31:33 ~ 19:34:40) 
İlk bakışta enerji > madde dönüşümü termodinamikteki tek yönlülüğe aykırı gibi dursa da fotonları çarpıştırarak elektron ve pozitron oluşturma fikri 30 larda ortaya atılıp kabul görmüştü.

Şimdilerle de ışığı maddeye çevirmekle ilgili lab deneyleri gerçekleştiriliyor diye biliyorum.
  • edaddy  (07.06.19 21:32:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.