[]

İlber Ortaylı

Son kitabını Türkiye gerçeklerine ne kadar yakın buluyorsunuz? Yani:

- Büyük çoğunluğu kyk kredileriyle, burslarla okumaya çalışan üniversite öğrencilerine yurtdışında üniversite, hatta hoca tavsiye etmek? İsrail’e okumaya gidin demek. Aylık geliri 15.000 ₺ ve üstü olmayan bir aile çocuğu için mümkün olmayan yaklaşımları..

- “25 yaşına kadar yaptın yaptın; yoksa her şey bitti” yaklaşımı

Hocayı çok severim, kitabı da notlar alarak okudum, istifade etmeye çalışıyorum ama meselelere çok fazla kendi dünyasından bakan, kendi şartlarıyla eşitlikli muhataplarına bir anlam ifade edebilecek tavsiyelermiş geldi belirttiklerim.

 
Ilber ortaylı'yı allah belleyenlerin hepsi ya plaza cahili ya okuması yazması kit olan adamlar. Hele tarih dışında dünyadan haberi olmayan bir adam. Şaşacak bir şey yok bence.


  • doxanikee  (04.06.19 17:52:20) 
ben de bir göz attım, kitabı yayınevine para kazandırmak için yazmış gibi geldi.


  • dismainpula  (04.06.19 17:59:20) 
@doxanikee açık ara haklı. Aşırı saçma bir old school kafası var ilber ortaylı'nın. Tarihi seven ve hobi olarak okuyan insanların ilgisini çekebilir ama az biraz metodoloji bilen, diğer sosyal disiplinler hakkında bilgisi olan bir insan ilber ortaylı'ya manyakça hayranlık duymaz. Kesinlikle ''tarih dışında bir şeyden haberi olmadığı'' kısmı doğru ve tarih dışında bir şeyden haberi olmayan insan da günümüzde iyi tarihçi olamıyor. Kaç dil bildiğinden veya hangi savaşın kaç yılında yapıldığını ezbere saymaktan bağımsız bu durum.


  • evandro roncatto  (04.06.19 18:19:41) 
kitabi okumadim, geriden takip ediyorum tr'de olmadigim icin.

yurtdisinda okumak icin cogunluk parayi bastiriyor ama cebinden pek para cikmadan hatta para kazanarak okuyan bir guruh da var, bunlar lisansi kendi ulkelerinde halletmis kafali tipler. olay beraber yuksek yapacagin prof'u kafalamaya ve pazarlik yetenegine bakiyor. Israil gibi US'in ortadogu karakolu olmaktan baska pek bir numarasi olmayan bir ulkede bunu yapabilmek cok da zor olmasa gerek.

25 hersey bitti demek icin erken ama 30'dan sonra bohcaya birseyler eklemek zorlasiyor. oncelikle enerjin azaliyor. sonra baska seylere zaman ayirman gerekiyor, aile gibi. bir aile kurduysan risk alma olasiligin azaliyor cunku baskalarinin hayatlariyla kumar oynamak istemiyorsun, vs. ozetle, 30'a kadar bu egitim ogretim islerini bitirmek lazim.

cuneyt ozdemir'i pek sevmem, ama en son hikayesi olan insanlar diye bir post yapmis, izlemek lazim. bence olay o, anlatacak birseyinin olmasi lazim. sonrasi bir sekilde geliyor. enseyi karartmayin.
  • cooperr  (04.06.19 18:20:38) 
Hocam İlber Ortaylı'yı inci sözlük camiası falan sosyal medyada ayyuka çıkardı. Hiç kitabını okumamış adamlar bile bir anda "İlber Hoca" efsanesi tutturdu. Kendisi entelektüel biri olabilir ancak kitapları akademik bir tarzdan ziyade (Halil inalcık, Feridun emecan vs.) normal bir tarih bilgininin kitapları tadında. Dediğiniz gibi tüm gençleri GS veya Koç Üni'de okuyan, çok başarılı veya çok zengin insanlar zannediyor. Realpolitik diye bir kavramdan haberi yok.

Ayrıca, konuşmalarında çok saygısız biri. Hocaların hocası Halil İnalcık hocayı bile konuşturmuyor, söz kesiyor, hep kendi konuşuyor.
  • giovanne  (04.06.19 18:27:30) 
İlber ortaylı, Celal şengör tipi biliminsanları aristokrat, zengin vb ailelerden geldikleri için geleneklerini seven ve öven kişiler. Zaten bunların kimi ya devletçi oluyor ya da askerci. İstedikleri kadar entel olsunlar halkçı bir söylem duymak zor. O yüzden kitapta bu şekilde yazması çok normal.


  • lesmiserables  (04.06.19 19:13:35) 
O kitabı senin için yazmamış ki. Adam solcu bir adam da değil. “Paran olup yapabileceksen” diye yazmış.


  • i ve been mistreated  (04.06.19 23:42:20) 
İlber Ortaylı mı kaldı anasını satayım, biz onu betonla gömdük kardeş, midesi olan o adamı kaale almaya devam etsin, seçimden önce binaliye pr yapan bir adam kendisi youtu.be


  • freedonia  (04.06.19 23:53:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.