[]

Özel Okul Sözleşme

bir arkadaşım bu dönem 1 yıllık süreli sözleşme ile (1 eylül 2018 - 1 eylül 2019) bir özel okulda öğretmen olarak çalışmaktadır.

2 yıldır bu okulda çalışmakta ve şartlardan memnun kalmadığı için ve ortamdaki genel huzursuzluk yüzünden çalıştığı kurumdan ayrılmak istemiş, birçok özel okula başvuru yapmış ve denemelere girmişti. beklediği haber gelmeyince ve geçimini sağlama zorunluluğundan ve işsiz kalma korkusundan dolayı, şu an çalıştığı özel okul ile 2 hafta önce, başlangıç tarihi 1 eylül 2019 olan yeni bir 1 yıllık sözleşme imzalamıştır.

bu arkadaş geçen gün haber beklediği ve şartları çok daha iyi olan diğer kolej tarafından kabul edilmiş ve imzaya çağrılmış. bu yeni okul ile olan yeni sözleşmesi eylül 2019da, yani şu anki okulundaki eski sözleşmesinin sonrasında başlayacak. Yani çakışma olmayacak.

bu arkadaşım şu anki mevcut iş sözleşmesini feshetmeyip, mevcut sözleşme dönemini tamamladıktan sonra diğer kuruma geçmek istiyor. bu anlamda çalıştığı yer ile şimdiden imzaladığı 1 eylül 2019- 1 eylül 2020 tarihlerini kapsayan sözleşmeden caymak istemektedir.

bilgi istediğim iki husus bulunmakta:

1- ileri tarihli iş sözleşmesi imzalandıktan sonra, iş sözleşmesinin kapsadığı dönem başlamadan önce sözleşmeden vazgeçmenin hukuki niteliği nedir? iş sözleşmesi akdedildiği tarihte başlamış ve feshedilmiş mi sayılacaktır yahut bu teknik anlamda bir 'cayma' mıdır?

2- bu durumda arkadaşım yükümlülüğünün kapsamı nedir? maddi veya manevi tazminat yahut sözleşmede feshe ilişkin öngörülen cezai şartı ödemekle yükümlü müdür?

3- vaz geçtiğini haber vermek zorunda mıdır ve öyleyse bunu ne kadar zaman önce yapmalıdır?

 
bedava hukuk tavsiyesi kovalamamalı bir avukata danışmalıdır


  • vladimirdökümov  (03.06.19 15:46:45) 
merhabalar, avukat değilim ama işin öğretmen tarafında olan biri olarak cevaplamak istedim. öncelikle bunu yapan çok öğretmen var. Öncelikle başka bir kurumla imzaladığını müdüre ve yönetime söylesin böylece onlar da işe alım için ilan verirler, yeni bir öğretmen için. Ama psikolojik olarak baskıya hazır olsun. Genel bir huzursuzluk da var diyorsunuz, bu süreçte arkadaşınızı yıpratabilirler ama geçici bir şey olduğunu unutmasın lütfen. işten ayrıldıktan sonra kimsenin yüzünü görecek değil.

Yanlış hatırlamıyorsam şu anda imzaladığı bir ön sözleşme gibi. Eylül 2020'de yani sözleşmenin asıl başladığı tarihte asıl sözleşmeyi imzalıyorlar- en azından bizde öyle. o yüzden şu an nasıl bir hukuki geçerliliği var pek bilememekle beraber, olayın sadece öğretmen tarafında olduğum için, bir sorun yaratacağını düşünmüyorum.
2. sorunuz içinse içinizi rahat tutun. Genelde 3 brüt maaş deyip gözünüzü korkuturlar. Bu dediğinizi yapan çok öğretmen var ve ödetececeğiz vs deseler de hiçbir şey yaptıklarını görmedim. Ha bir tanesi dava açmakla tehdit etti, bir araya gelip konuştular ve ellerinde hiçbir şey olmadığı için dava edemediler konu öyle kapandı. Belki sözleşmenin son ayı gibi çalışmayacağınızı söyleseniz sorun yaratabilirler ama şu anda yeni bir öğretmen bulmaları için yeterince zamanları var.
Yeni işinde başarılar diliyorum!
  • livaist  (03.06.19 19:22:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.