[]

Azerbaycan türkiye'den daha kötü nasıl olabiliyor?

arkadaşlar benzer şekilde 5-6 ay önce de sormuştum ama sanırım sadece göçmenlerden yürüdüğüm için mevzu biraz yanlış anlaşıldı. hoş, yine göç mevzusundan da gireceğim ama mesele sadece o değil. madde madde gidelim.

-özellikle şu ysk muhabbetiyle görüldü ki türkiye'de serbest seçimler azerbaycan'dan çok farklı olmayacak önümüzdeki yıllarda. şimdi silivri soğuk olacağından fazla detaya giremiyorum ama anladınız siz. aliyev-erdoğan reyizler arasında çok fark görmüyorum diyelim.

-nepotizm her yerde, en son Ayşenur İnanç olayını hepimiz biliyoruz. bunun gibi daha milyon tane olay var. zaten kamuda akp'li olmayana iş yok, onlar arasında bile amca oğlu, teyze kızı kıyakları hırla. bu anlamda da azerbaycan'dan çok farkı yok gibi görünmekte. özel sektör de gitgide küçülüyor, gerçekten kariyer imkanı sunabilecek şirketler yavaştan kepenk indirip türkiye'den siktir olup gitmek eylemini gerçekleştiriyorlar.

-altyapı olarak türkiye daha iyi deniyor, ama bakü özelinde bakarsak (ki burada tüm nüfusun, şehrin çeperlerini de dahil edersek yarısı yaşıyor) gerçekten o kadar kötü mü? ankara, istanbul ve izmir gibi megakentlerin iki yağmurda ne hale geldiğini, zırt pırt elektriksiz kaldığını bilmesek inanalım. sağlık sistemi deniyor ama bu döviz kuru yükselişiyle ciddi bir ilaç krizi kapıda, zaten sığınmacılardan türklere sıra gelmiyor. bunlar da hep tartışmalı bence.

-demografik olarak türkiye net daha kötü. üstelik aldığı milyonlarca suriyeli, afgan, ıraklı, pakistanlı yetmiyormuş gibi bir de ev alana bedava vatandaşlık veriyorlar, 15 bin dolara ev alan adama da süresiz oturum veriyorlar. bunlar hep akp'nin ümmet yaratma politikasının bir parçası. azerbaycan'ın bu anlamda pırıl pırıl olduğunu düşünüyorum. en azından sokakta kendi halinde oynayan 5 yaşındaki çocuğunuza sınırdan elini kolunu sallayarak geçip, üstüne 2 sene çantacıda kafasına göre çalışan pakistanlı tecavüz etmez.

-azerbaycan'ın doğal kaynakları var, nüfusu az, suç oranları düşük. bu açıdan da türkiye'den daha iyi gibi durmakta.

sonuç olarak, durum böyleyken azerbaycan nasıl türkiye'den daha kötü bir yer olabiliyor amuagoym?!?! biri allah rızası için açıklasın da kültürlenelim.

 
Kağıt üzerinde değil orada yaşamış birilerinin gelmesi ve durumu anlatması lazım, bence bizim lacivertimiz.


  • paramolacak  (01.06.19 12:38:53) 
Azerbaycan’da iş yapan tandıklarım var. Bir ara meyve suyu üretiyorlardı, bakanlardan biri bu işin iyi kazandırdığını gördü ve meyve suyu işine girdi. Arkadaşımın türkiye’den gelen tırlarından ekstra gümrük vergisi alınmaya başladı. O da dayanamadı, üretimi bıraktı.

Günlük hayatınızda çoğu durumda rüşvet vererek hayatınıza devam edebilirsiniz ( kaç kez radara yakalanıp polise rüşvet verildiğini bilirim)

Sağlık&eğitim sistemi leş. Adam gibi doktor yok kamuda, hatta özelde. Çoğu azeri de türkiye’de ameliyat olmaya geliyor.

Bunlar aklıma gelenler şimdilik. Ülkede somut anlamda seçim yapılmıyor bile, kartondan muhalif partiler var sadece.
  • kojonotsuki  (01.06.19 13:39:35) 
@ozdek karşılaştırma arzusu her yerden çıkabilir. kişisel merak olabilir, azerbaycan'ın şu ara uefa finali sağ olsun sürekli gündemde olması olabilir, olabilir de olabilir. soruyu saçma sapan buluyorsanız yazmayın, pudra'nın önerdiği gibi bir yürüyüş yapın. siz mi karar veriyorsunuz hangi soru meşru, hangisi saçma sapan. hayret bir şey.

bu platformda azerbaycan'ı görmüş birçok kişi olabilir, türkiye'de yaşayan yahut yaşamış azeri ekşiduyuru kullanıcıları olabilir, olabilir de olabilir (vol.2). son olarak, sürekli yanlış anlaşıldığım yok. daha önceki mesajda insanlar, göçmenlik hususu gelip geçici, azerbaycan'da daha derin yapısal sorunlar var demişlerdi ondan o kısmı öne çıkardım.

neyse cevaplamak isterseniz buyursunlar, ha yok atara devam edecekseniz çıkın dışarı kuşa, böceğe, taşa kusun öfkenizi. selametle...
  • dalaylamaninkabri  (01.06.19 13:41:35) 
turkiye azerbaycan kadar kucuk, sakin bir ulke olsaydi mevcut olanaklariyla isvicre'nin uzerine cikardi. en basit ornegi beyin gocu, su an dunyanin dort bir yanindaki firmalara dagilmis yuzbinlerce turk var. azerbaycan'li kactane vardir?

bizdeki bir suru probleme: insan kalitesi, kontrolsuz goc, cehalet, siyasi kokusmusluk vs.. ragmen isteyen hayatini hala guzel sekilde idame ettirebiliyor.
  • dokunmakalbime  (01.06.19 13:48:22 ~ 13:50:33) 
@point me at the sky özdek'in benimle ne alıp veremediği varsa artık... benim dediğim, derdini kuşla böcekle, yani konuştuğu lisanı anlamayacak hayvan ve haşaratla konuşarak gidermesiydi, yoksa hiçbir canlıya zarar vermesini istemem elbette :)

bir de merak etmekteyim hangi tespitim sığ? madde madde saydım, eğer buradaki fikirlere karşı sözünüz varsa buyurun söyleyin. yoksa ortaya sallayıp hiçbir şey söylemeyince haklı olmuyorsunuz.
  • dalaylamaninkabri  (01.06.19 13:58:39) 
Tespitlerinizin çoğu doğru.
Azerbaycanda gelir eşit dağılmıyor, tüm geliri ufak bir azınlık yiyor. Ülkeden kazandıkları parayı da yurtdışına yatırıyorlar. Geri kalan da, ya ölmeyecek kadar gelir ile yaşıyor ya da Türkiye gibi ülkelere çalışmaya ya da fahiselik yapmaya gidiyor.

  • prizmatik  (01.06.19 14:43:20) 
Bu soru niye böyle saçma tepkiler almış yahu? Benim de sık sık merak ettiğim bi konu bu. Aynı sebepleri düşünüyordum hatta yaklaşık. Demografik olarak Azerbaycan nüfusu çok daha kaliteli, seküler bir yaşam sürüyor ama yolsuzluk, rüşvet vs işleri de orada çok daha fazla. Ayrıca Aliyev de bizim Uzun Adam'ın bi üst versiyonu gibi. Daha uzun ve daha baskıcı.

Tepki gösterenler hangi tespite haksız diyor, niye tepki gösteriyor anlamadım. Hayır niye karşılaştırma yapıyorsunuz diye sorulmuş bir de. Yahu isteyen istediğini karşılaştırma yapar ki İsviçre vs Lesotho yapılmamış burada. Kültürü, milliyeti hemen hemen aynı ve komşu iki ülke karşılaştırılmış.
  • nundu  (01.06.19 14:51:30) 
Normalde ozdeki eleştirirdim ama hep aynı konuları hafif trollükle sormuşsun hissi oluştu bende diğer sorularını okuyunca


  • mezarkabul  (01.06.19 15:52:11) 
@nundu yani keşke hangi tespitlere karşı çıktıklarını söylese insanlar hakikaten.

point me at the sky kısmen yapmış ama kendisine de özelden yazdığım üzere, akpli olmayan arkadaşlarının kamuda çalışması türkiye'de nepotizm olmadığını kanıtlamaz. ki olduğunu biliyoruz. ayrıca gene kimi kamu kuruluşlarının bazı diğer kurumlardan daha az sallandığını ve 'dışarıdan' insanlara da bırakıldığını biliyoruz. gene demografik yapıyla ilgili tespitleriniz demişsiniz de bu benim tespitim falan değil, ham veri. alın size devletin rakamları: www.goc.gov.tr
burada yazılanların azı var fazlası yok. bu rakamlar bile skandal. gene ysk konusunda da mı sığ tespit yaptım bilemiyorum kendisine göre. herhalde o konuda bana katılıyor :)

neyse hala beklemedeyim, bu merak ettiklerimizi önceden merak edip şu an azerbaycan'da yaşayan ya da oraları bilen biri çıkar da cevaplar şu soruları.
  • dalaylamaninkabri  (01.06.19 16:41:18 ~ 16:43:06) 
Azeri bir arkadaşım buradaki devlet dairelerinde işinin rüşvet vermeden halledildiğini görünce şaşırmıştı. Adamlar her iş için bir de "rüşvet bütçesi" ayırıyorlar. Orada parasını verip yaptıramayacağınız iş yok. Burada hepimiz askerlikten kurtulmak için parasını verip çürük raporu alındığını biliyoruz ama normal bir vatandaş olarak işi "nasıl halledeceğimizi" bilmiyoruz. Orada biliyorlar.

Ayrıca, en azından yazılım sektöründe kafası çalışanları patır patır Türkiye'ye kaptırdıklarını söyleyebilirim. Tabii Türkiye'ye gelen de 1-2 sene sonra Avrupa'ya gidiyor.

Irkçılığınızı demografik yapı ve tecavüz kartını kullanarak gizlemeye çalışmışsınız ama olmamış. Bir ülkenin demografik yapısını "pırıl pırıl" olarak nitelendirmek zaten baştan sakat. AKP'nin sırf siyasi rant ve neo-Osmanlıcılık hayalleri nedeniyle hiçbir insani gerekçesi olmadan, plansız programsız milyonlarca insanı en ufak bir kontrol dahi yapmadan sınırdan geçirmesini eleştirmek başka şey, ırkçılık başka şey.
  • bruce mclaren  (01.06.19 17:09:51) 
@bruce mclaren okuduğunu anlamaktan aciz insanların bu kadar fazla olduğunu görmekten ve ırkçılık gibi mevzularda böylesine rahatlıkla ahkam kesmelerinden dolayı baya üzülüyorum. öncelikle bilal'e anlatır gibi anlatalım: azerbaycan'ın demografik yapısını pırıl pırıl şeklinde nitelemedim, türkiye gibi ümmetçilik topuna girmemelerini pırıl pırıl bir politika olarak tanımladım. ırkçılıkla ilgili bu kadar kolay ahkam kesilmesiyle ilgili sorunum şu: böyle bruce mclaren gibi tipler çıkıp ota boka ırkçılık deyince, gerçek ırkçılık sıradanlaşıyor maalesef. benim zaten yaptığım hükumetin politikalarına karşı olmak.

okuduğunu anlamamak başka, kötü niyetli olmak bambaşka. ama basit okuma-anlama seviyesine sahip olmayan tiplerin burada ahkam kesmesi bambaşka bir seviye. yazık.
  • dalaylamaninkabri  (01.06.19 21:45:54) 
Sanki 2011 yılından önce Türkiye'de tecavüz suçu işlenmiyormuş, Berk Akandlar, Çağatay Bilmemneler, Cem Garipoğlular ve bilimum sapık Pakistanlıymış Suriyeliymiş gibi hemen "gadınlarımıza tecavüz ediyürler" demek yerine derdinizi bir önceki yorumumda bahsettiğim şekilde ifade etseydiniz kimse size ırkçı demezdi. Sorun gelenin etnik kökeni, dini bilmemnesi değil. Plansız programsız sınırdan içeri alınıp ülke içine salınmaları. Bu şekilde 5,5 milyonluk Finlandiya'yı da komple içeri alsanız sonu böyle olur.

Türkiye gibi ırkçılığın daha ilkokulda öğretilmeye başlandığı, Türklük dışındaki her unsurun küfür olarak kullanıldığı bir coğrafyada kimin ırkçı kimin ırkçı olmadığını anlayabiliyoruz merak etmeyin.
  • bruce mclaren  (01.06.19 23:00:14) 
ülkeye kaçak göçek giren insanların yarattığı güvenlik riskini dillendirmenin ırkçılık ve özbeöz türk tecavüzcülerin varlığını reddetmek anlamına geldiğini de öğrendik bruce kardeşimizden. evet, dünyadaki tüm ülkeler pislik ırkçılar tarafından yönetildiği için sınırlarını koruyorlar. hmpf hmpf, çok ayıp ediyorlar lan.


  • dalaylamaninkabri  (02.06.19 13:05:51) 
@dalaylamaninkabri "hem benim Pakistanlı arkadaşlarım da vaağr taam mıa" diye bitirmeyi unutmuşsunuz.


  • bruce mclaren  (02.06.19 16:08:36) 
@bruce gerçekten merak ediyorum derdin ne senin? pırıl pırıl muhabbetini açıkladım, niye hala ırkçı olduğumu iddia ediyorsun? dahası bunu iki satır cümleden nasıl anlayabiliyorsun? şundan başka cevap okumadım da: "bu coğrafyada kimin ırkçı olduğunu anlayabiliyorum temam mi?" temam anam, senin de ne mal olduğun yazdıklarından gayet iyi anlaşılıyor da detaya girmiyorum. özdek'e dendiği gibi sen de bir hava al, rahatla bence. psikolojini iyi değil zira.


  • dalaylamaninkabri  (02.06.19 17:15:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.