[]

PC formatlama

Yarın ülkeme temelli dönüyorum. Sabahleyin laptopumu şirkete iade etmem gerek. Tüm gün koşuşturmaktan formatlamaya zaman kalmadı. Şu anda fazla araştıracak zamanım da yok. En kısa zamanda ve en geri dönülmez bir şekilde nasıl formatlanır bu meret? Eski zamanlarda dos'a girip format c yazardık, olur biterdi. Hala öyle mi?

Sormadan söyleyim: Evet biraz malım. Son 15 senedir civarımda hep bir IT teknisyeni vardı ve bilgisayarla ilgili her işimi onlara yaptırdım. Hiç de merak etmedim nasıl oluyor bu işler diye. Utanmasam her cümle başında teknisyeni çağıracağım "bu bilgisayarlarda büyük harfe geçmek için ne yapıyorduk?" diye.

Çağ dışı arkadaşınız o midas

 
herhangi bir windows cd si ile kuruluma baslayin. sonra windows u kuracagimiz surucuyu sectigimiz ekranda partitionlari silin. sonra bilgisayari kapatin gitsin. 2 dakikanizi falan alir.


  • ozza  (04.04.10 00:44:45 ~ 00:44:59) 
ozza'ya ek olarak sonrasinda cesitli programlar var ve bos verilerle hdd yi dolduruyor sonra bosaltiyor. bu islemi birkac kez yaparsaniz uzerinde cook ugrasilmadikca verileriniz geri getirilemez. program ismi vermiyorum cunku hatirlayamiyorum.


  • entrapmen  (04.04.10 00:51:31) 
tune up utilities kurabilirsin. onun shredder isimli bir tool'u var, entrapmen'in bahsettigi ise yarayan.
www.tune-up.com

  • sourlemonade  (04.04.10 00:57:48) 
Civarımda windows cd sine en çok benzeyen şey üzerinde otelin amblemi olan bir bardak altlığı. Denedim olmadı. Entrapmen'in anlattığına benzer programlar olduğunu duymuştum. Hatırladığınız ve Internetten indirebileceğim güvenilir bir program var mı?

Göndere basmadan gelen edit: Güvenilir kısmını unutun. Program virüs kaynasa en fazla n'olabilir ki zaten.
  • o midas  (04.04.10 01:05:27) 
o halde tune up utilities ya da benzeri bir program indirip format atmadan silinebilecek her seyi silin.


  • sourlemonade  (04.04.10 01:09:28) 
assert h'nın dediğini yapıyorum. Download 45 dakika kaldı diyor. 6Kb/sec hızım var. Hadi bakalım. Sabaha kadar ayaktayım galiba.


  • o midas  (04.04.10 01:14:52) 
ccleaner'ın güvenli silme şeysi var. dod, nsa, gutmann seçenekleri mevcut. bunlardan birini tercih ederek de silebilirsiniz istediğiniz dosyaları.(gutmann baya uzun sürüyodu hatırladığım kadarıyla) mantık entrapmen'in bahsettiği mantık. küçük boyutlu bir programdır ccleaner. freeware'dir, lisans uğraştırmaz. o yüzden belirteyim dedim.
www.piriform.com

  • jangara  (04.04.10 01:27:38 ~ 01:29:18) 
Birazdan herşeyi silmeye başlayacağım. Dolayısıyla ulaşılamaz olacağım. Bundan sonra vereceğiniz cevapları okumam mümkün olmayacak. Hepinize teşekkür ederim.
Bu arada insanın en yakın dostu bilgisayarıymış onu gördüm. Birazdan beynini yıkayacağım garibimin. Bunu bildiği halde hiç nazlanmadan bana yardım etmeye devam ediyor. Hiçbir insan bu kadar sadık olamaz.

  • o midas  (04.04.10 01:46:56) 
veriler geri kurtarılabilir önlemek için tavsiyem formatı basın ve hard diski ağzına kadar mp3 ile doldurun


  • kimlanbu  (04.04.10 01:48:22) 
bu kadar duygusallaşırsan işler senin için daha zor olacaktır ama:/


  • jangara  (04.04.10 01:49:11) 
Mesele yalnızca formatlamak mı yoksa bir de üzerine Windows kurmak mı? Sırf tertemiz diski olan bir pc iade etmek istiyorsan GParted tam sana göre.

sourceforge.net adresinden indireceğin iso dosyasını cd'ye yak. Bu cd ile PC'yi başlat ve default yolu takip ettikten sonra diski FAT32 formatında biçimlendir. Bu kadar...

Yok, bi de Windows kuracağım diyosan işportadan bi Windows XP SP2 al kur.
  • metal revolution  (04.04.10 18:38:23) 
@sivrisinek

Mesele içindeki bilgileri bir daha ulaşılamayacak duruma getirmek ise GParted ile tüm HDD'yi EXT3 ya da EXT4 formatı ile biçimlendirmek yeterlidir. Zira FAT32 ve NTFS'nin aksine bu formatlarda undelete özelliği yoktur. Bu formatın üzerine bir de NTFS yapılırsa o dosyalara ulaşabilenin elini öperim ben.. :-)
  • metal revolution  (05.04.10 00:43:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.