[]

kitaplarda satır sonlarındaki tireler nasıl konuyor?

bu kitapları hangi programda yazıyorlar bilmiyorum ama heceleri anlayıp ona göre otomatik koyan bir yazılım olduğunu sanmıyorum. editör filan tek tek koyuyor desem saçma geldi bana, öyle bişey olacağını sanmıyorum. yazar koyuyor desem bu da pek mümkün değil gibi geliyor bana. en azından bu tirelerde bir hatayla karşılaştığımı nerdeyse hatırlamıyorum, öyle olsa illa ki bir şekilde hata filan aklımda kalırdı diye düşünüyorum. işin aslı nedir?




 
program koyuyor zaten :d? microsoft word?


  • dismainpula  (30.05.19 21:04:23) 
ben niye görmedim ya hiç word'de ahah. ve niye yaygın değil kullanımı. ama heceleri farklı dillerde nasıl algıladığını merak ettim. neyse quarkxpress'i de öğrenmiş oldum.


  • tepedeki psychedelic adam  (30.05.19 21:20:40 ~ 21:23:43) 
Word de koyabiliyor evet :)
indesign da kullanılır.

  • kobuzchu kiz  (30.05.19 21:22:54) 
Adobe indesign'da dile göre tireleme yapıyor. hyphenate ayarı filan var.

Türkçe seçersen Türkçe dil bilgisine, Svahilice seçersen Svahilice dil bilgisine göre tireler.
  • efreet sultan  (30.05.19 21:54:42) 
metin ve tasarım uygulamalarının hepsi koylar. quark, word, indesign...
hele ki indesign süperdir kolay kolay hata yapmaz. tireli yap dersen tireli, tiresiz dersen tiresiz akıtır yazıyı. ama tireli çirkin gözüktüğü için dergilerde vs kullanılmaz.

editör değil redaktör, eğer tireli metin varsa tüm incelemelrinin yanı sıra tireler doğru olmuş mu diye ayrıca kontrolünü de sağlar. gerekirse tireyi atar ya da koyar.
  • elestirman  (30.05.19 22:39:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.