[]

Ataerkil toplum ve ilişkiler üzerine

Ataerkil toplumdan şikayet edip bunun en çok kaymağını yiyen yine bizim kızlar değil mi? Erkek peşimden koşsun,erkek hesap ödesin,erkek zengin ve yakışıklı olsun,yatakta süper olsun falan.

Ataerkil toplumun erkeğe taşıyamayacağından fazla yüklediği görevleri kabul edip kadına yüklenen görevleri reddetmek ikiyüzlülük değil mi?

Geçen ortamda muhabbeti açıldı ben eve yorgun geldiğimde eşimden bir bardak su istediğimde getirmesini isterim diye bi laf ettim. sen misin bunu diyen. Kalk kendin al diyen mi,kadın senin hizmetçin diyen mi ne ararsan var. Ama aynı kişiler erkeğin güzel bir tektaş almasını savunuyorlar,maaşın şu kadar katı olmalı hesabını yapıyorlar. Ben sevdiğim insandan bi su isteyemeyeceksem yemişim öyle evliliği. Konu biraz açıldı ama yanlış mı düşünüyorum? Kadınlar bu işi biraz abartmadılar mı?

 
Çok haklısınız. İkiyüzlülük kanımıza işlemiş :)
Bir de abartmayı seven bir milletiz, işimize geleni abarta abarta savunuruz. Kadın olarak; Adamın statüsü olsun ister, altında ezilmemek için eşitiz deriz. Birtakım beklentilerimizi karşılasın isteriz ama bunu görev olarak alıp ses çıkarmasın isteriz.
Daha kendimiz eşitliği sinsice reddederken nasıl eşit olabiliriz ki?
Su mevzuunda ben eşimden isterim, o benden ister getiririm. Birbirimize iş yıkmak için evlenmedik evet ama bu tür işleri zaten yapılması zorunlu olduğu için değil, içimizden geldiği için, doğal olarak yapıyoruz. Yemekleri genelde ben yapıyorum, anladığı bir yemeği yapalım dediysek o yapıyor ve ben oo iş kitledim olarak bakmıyorum buna.
Sabahları benden erken kalkar, kahvesini içerken bulaşık makinesini boşaltır mesela. Bu benim ondan istediğim bir iş değil, ona doğal olarak gelen bir istek. O da bana hiçbir zaman çalış kadınnn diyerek yaklaşmadı. Bunun gibi birçok örnek var.
Eşimizle, evimizde rahat olamayacaksak ölelim bi zahmet.
  • somethinginthewayshemoves  (29.05.19 02:13:44) 
"ataerkil" denen toplum yalnızca orta sınıf ya da üstü kadınlar ile zengin erkekler için yararlı.
orta sınıf erkekler kendi denkleri kadınlar için üst sınıf erkeklerle rekabete giriyor. ezip geçiyor adam.
alt sınıflarda da bu görece geçerli ama genelde en alttakiler her türlü eziliyor.

ayrıca ataerkil denen sistemde makbul erkeğin ne olduğunu kadınların belirlemesi çok ilginç değil mi? kadınlar seni beğenmiyorsa, yani sapsan ya da abazaysan, (bunlarla da niye dalga geçilir?) bu kötü bir şey, aşağılık bir durum olarak görülüyor. erkeklerin çok sevdiği biriysen bile "sap" "abaza" denen durumu aşamıyorsun. çok fazla kadın olan ortama gitmeyi herkes istiyor çok fazla erkek olan ortama gitmeyi kimse istemiyor. demek ki bi gariplik var bu ataerkil sistemde.

ps: bell hooks falan çok kötü, çok kötü, çok kötü kesinlikle işe yaramaz kitaplar. bell hooks kapitalizme karşı olduğu için kitaplarında büyük harf kullanmadığını söyleyen biri, düşünün. camille paglia, christina hoff sommers iyidir.
  • inekadam  (29.05.19 08:24:36) 
bu konulara yaza yaza bıktım ama bazıları hala anlamıyor

örneğin dreamnesiac soru sahibinin ortamı ilginç diyip erkeklerin kadınların babasının araba markasını vs sorduklarını ve erkeklerin kadına hesap ödetme planı yaptıklarını söylemiş. acaba ilginç olan hangisi? dreamnesiac ortamı mı yoksa soranın ortamı mı? dreamnesiac gibi ortamlar muhakkak vardır ama türkiye'de ilk hesabı ödemem diyen erkekler yüzde 1 falandır. bu durumda ilginç olan ve olmayan ortam belli oldu.

bir de kassiopeia gibi okuyun pis cahiller diyip kitap önerisi verenler var ki güldürüyor insanı. şuraya verecek cevabınız varsa verin, yoksa susun bi zahmet. soran sizin görüşünüzü sormuş, bilmişlik taslamanızı istememiş. madem sen okudun bu kitapları ne yazıyor anlat bilelim, kitap okuyun diyerek otomatik haklı olunmuyor. bu kitapların antitezlerini yazanlar da var. sen de git onları oku. bak şimdi de ben haklı oldum. ne yapacağız?

şimdi geleyim soru soran arkadaşa. haklısın arkadaşım. ben de eve yorgun gelirsem eşimden su isterim. eşim de eve yorgun gelirse su veririm. feminizm saçmalıkları ile kadın erkeği birbirine düşman ettiniz. evliliklerde hangi kadın arabayı sanayiye götürüp rot balans yaptırır, bu tür işler erkek işi diye paslayıp bir su getirmeyi zul görürseniz mutsuz olursunuz, ki oluyorsunuz zaten.

kabul edelim bizden önceki nesilde erkekler kadınları ezmiş, ceremesini şimdiki efendi erkek nesli çekiyor.
  • dafuq  (29.05.19 09:36:11) 
ekşisözlük mecralarında içinde kadın erkek geçen bir konuda konusmak manasız da, benim bakış açım şöyle: "sevdiğiniz insandan" su istiyorsanız kibarca sorun yok, kadından kadın olduğu için istiyorsanız sorun var.


  • sopiro  (29.05.19 10:27:02) 
evet bence haklısın. kadınların da haklı olduğu yerler var ama. iki taraf da hem haklı hem haksız.


  • xvyz  (29.05.19 11:04:37) 
@dreamnesiac yukarıda cevabımda kimin ortamı ilginç onu cevaplamıştım, şimdi de okudugunu anlamayan kim onu cevaplayacağım. ama bu tartışmayı daha fazla uzatmayacağım çünkü uzayınca moderatörler siliyor ve bu yine feministlerin işine geliyor. bazen bilerek tartışmayı uzattıklarını bile düşünüyorum.

cevabında bu ve buna benzer şeyler yazıyor "Bulunduğunuz "ortam"lar ilginç galiba?Etrafımda yeterince insan var, hiç bu bahsettiğiniz durumlar sözkonusu değil. Epeydir hesap ödeten kadın görmedim. Hatta inanmazsınız, yüzüklerini de kendileri alanlar var. " buradan anlaşılan şey hesap ödeyen erkeklerin az olduğu, ödemeyen kadınların çok oldugu. büyük şehirler dahil ülkenin çok büyük bir kısmında hesabı erkek öder. bunun yanlışlığını tekrar yazmaya gerek yok

peki ben yazımda ne yazmışım da kadınların erkekleri ezdiğini ve tü kaka varlıklar oldugunu söylemişim. aksine bizden önceki nesillerde erkeklerin kadınları ezdiğini söylemişim ve eleştirimi kadınlara değil feministlere yapmışım.

bu durumda siz okudugunuzu anlamıyorsunuz. aynı zamanda anlatmak istediğiniz başka ise anlatamıyorsunuz sanırım.

ayrıca bir cinsiyet ile yani erkek cinsiyeti ile sorun yaşayan sizsiniz. bana bu eleştiriyi yöneltmeniz de bir itiraf niteliğinde

edit: aşağıdaki cevaptan anlaşıldıgı üzere okumadan cevap veren, verdiği cevaplar da hiç bir şekilde net olmayan kişi belli. o yüzden uzatmaya gerek yok zaten
  • dafuq  (29.05.19 11:31:35 ~ 12:13:25) 
@dreamnesiac mecburiyetten bulunduğum bir ortamla ilgili değerlendirme yaptım ve bu ortam Türkiye gerçeğini anlatıyor. Siz farklı insanlarla birlikte olabilirsiniz,bana kalırsa her ikisi de yanlış ama neyse. Sizin örneğiniz türkiye’deki kadınların çoğunluğunun bu şekilde düşündüğünü değiştirmez. Yersiz bir yorum olmuş,hoşuma gitmesiyle alakası yok. 2.yorumu yapan arkadaş da eleştirmiş dikkat ederseniz. Dar örneklem demeniz komik :)

@kassiopeia söylediklerimin neresi yanlış onu da belirtseydin keşke. Bu kadar saldırgan olmana gerek yok.
  • Pertev nail  (29.05.19 12:23:14) 
erkek şiddetinden ölen kadınlar için dijital sayaç;

anitsayac.com

bakın tüik 8 mart öncesi kadın istihdam oranının erkeklerin yarısından az olduğunu açıkladı;
www.sabah.com.tr

gov.tr uzantılı şöyle bir sayfaya / alana / projeye günümüzde hala ihtiyaç duyulması bile durumun vehametini özetler nitelikte;
kizlarinegitimi.meb.gov.tr

bakalım milleti temsil eden mecliste kadın erkek fırsat eşitliği komisyonu kaç yıl önce kurulmuş;
2009 / Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun Kurulmasına İlişkin 5840 Sayılı Kanun” 24.03.2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

vaktim olsa size buraya sayfalarca link ekleyebilirim tablonun vehametiyle ilgili ama evet, tabi tabi, çevrenizdeki üç beş örnekten yola çıkarak bütüüüünnnnnnn kadınlar bık bık bık, para, statü, hesabı kitleyeyim, bu tektaş çok küçük, ataerkil sistemi eleştiririm ama dötümü de ona yaslarım filan filan peşindeler.

ayrıca sopiro + 1


edit: ulu ursula abladan karanlığın sol eli kitabını okumanızı öneririm.

yeniden edit: bakın, hakim avukatın etek boyunun uygunluğuna karar vermek için eteğin fotoğrafının çekilmesini bile istemiş. bu ve benzeri konularda erkeklerle ilgili hiç bir olayla karşılaşmazsınız.
www.hurriyet.com.tr
  • Phoebe  (29.05.19 12:24:29 ~ 14:53:58) 
Öncelikle sopiro +1

Ben bir şey merak ediyorum. Bu işin kaymağı neresi? Tek taş mı? Sürekli katledilen, sistematik olarak şiddete maruz kalan, sevenin sevdiği için öldürdüğü, sevmeyenin de öldürdüğü, tecavüze uğrayan, ne giydiğine karışılan, oraya kadın başına gidilmez denilen, toplu taşımaya bindiği için kızılan, eve geç geldiği için hor görülen, yürüyüşe çıktığı için "yollu" olarak adlandırılan, parası var diye aşağılanan, parası yok diye daha çok aşağılanan, anne olmak istediği için baskı gören; anne olmak istemediği için yetersiz görülen, kız çocuk doğurduğu için beceriksiz görülen, tek çocukta bırakırsa eksik görülen, abla olduğu için kardeşine bakmak zorunda kalan, ev işlerinde anneye yardım etmek zorunda olan, gülümsedi diye "tacizi isteyen olarak adlandırılan ve zamanın başlangıcından bari varoluş mücadelesi veren bir cins için kaymak tam olarak neresi? Tek taş mı?

Ataerkil toplum erkeğe tam olarak ne görev vermiş, erkeğin taşıyamayacağı?

Türkiye'nin özeti falan demişsiniz bir de. Bu anlattığınız garip hikaye, ne Türkiye'nin ne de başka bir yerin özeti olabilir. Bu sığ bir kurgu olabilir ancak.
  • windowsguvenlikduvari  (29.05.19 13:36:29 ~ 14:15:41) 
Bence konunun ozneleri hatali, sorun erkek / kadin iliskisinden cok daha derin. Tipik insan davranislari aslinda, ozetle; insan dogasi geregi diger hayvanlardan daha zekidir ve bu zeka gudusel davranislarini dahi etkilemistir, tam manasi ile opportunist bir varliktir yani.

Kimisi bu hem ilkel hem de aslinda ustunlugunu belirleyen firsatci gudulerini kontrol eder; biz onlara iyi insan deriz

kimisi de bu gudulerin bilerek veya bilmeyerek kontrolunu ele almaz; biz onlara kotu insanlar deriz.

hem iyilerin hem de kotulerin icinde cinsiyet/irk/inanc gibi cesitlilikler mevcuttur dolayisi ile kumeleri bu cesitlerin uzerinden olusturmaya calismak bastan hatalidir zaten.

yani tum hesabi odeyen alman! ve kadin arkadaslarim oldugu gibi hepsini bana kitlemeye (bariz bir sekilde) calisan erkek ve kadin bir suru turk arkadasim da oldu.

Uzun sure kamuoyu arastirma sektorunde calistim ve elimden kayda deger miktarda uluslararasi demografik bilgilerin korelasyonlari gecti. insanlar ikiye ayrilir firsatci dogasini kontrol etmeyen vahsiler ve o gudulerini terbiye altinda tutmaya calisan medeniler.
  • Henry McClean  (29.05.19 13:59:46) 
Konuyu farklı yerlere çekmeye çalışan romantik arkadaşlar gelmiş. Kadının ataerkil toplumda çektiği zorlukları inkar eden yok. Ancak öldürülen insanların kaçı erkek kaçı kadın gidin araştırın. Ölen erkek olunca sorun yok mu? Ülkede cinsiyetten bağımsız bir şiddet problemi var.

Ataerkil toplumda erkeği çok rahat sanıyorsunuz. Erkek her zaman güçlü olmak zorunda,para kazanıp ailesini geçindirmek zorunda,her konuda iyi olmak zorunda. Aksi durumda ne biçim erkeksin denir kız bile verilmez. Toplumun gerçeklerinden uzak yaşıyorsunuz. Bir kadın hiçbir şey yapmayarak(okumadan-çalışmadan) ataerkil toplumda varlığın sürdürebilir ancak erkek bunu yapamaz. Gidin kininizi başka yerde kusun benim sorumu anlayan anladı.
  • Pertev nail  (29.05.19 15:21:31) 
Öldürülen insanların kaçı erkek kaçı kadın sorusu çok manasız bir soru. Araştırmış biri olarak cevap vereyim. Öldürülen erkekler, içerisinde erkek olduğu için öldürülmüş erkek diye bir veri yok elimizde. Böyle bir nefret de yok toplumun bir kesiminde. Erkek bu bunu öldürelim yok. Ama kadın cinayetlerinin neredeyse hepsi, cinsiyet temelli. Yani insanlar sırf kadın oldukları için öldürülüyorlar demin bahsettiğim ve daha fazlası da kolayca sayılabilecek nedenlerden dolayı.

Ataerkil toplumda erkeği çok rahat falan sanmıyorum. Ben bir erkek olarak, erkeğin çok rahat olduğunu biliyorum. Bunu deneyimliyorum. Hemen şimdi çıkalım dışarıya beraber, binelim bir toplu taşıma aracına mesela. Nerede duralım diye kafamızdan geçirmek zorunda değiliz. Şurada dursam biri yanlış anlar mı, şu karşımdaki kişi bana garip mi bakıyor diye aklımızdan geçirmek zorunda değiliz. Yok geçirdik mi, "hayırdır birader deriz, değil mi? Hayırdır kardeş bir sorun mu var" deriz.

Erkek her zaman güçlü mü olmak zorunda diyen sizsiniz ama toplum gerçeklerinden habersiz olan benim öyle mi? Erkeğin güç dediği şey kadına uyguladığı bir şey yalnızca. Mevsimlik tarım işçilerinde çok daha net görülür bu. Erkekler hep hasta, hep otururlar, hep sakatlar mesela. Kadınlar ise hep çalıştırılırlar. Ama paraları da akşam hemen kocalarına vermek zorunda kalırlar. Yevmiye usulü çalışılıyorsa iyi yine, bir de kabala usulü çalışıyorsa, neden az bu para derler.

Bir kadın gösterin ki bana, orta sınıfta olsun ve hiçbir şey yapmadan, sizin deyiminizle okumadan ve çalışmadan, yaşamını devam ettirsin. Siz çalışmayı ve emeği salt parasal ilişki üzerinden değerlendiriyorsanız bu mümkün ancak. Ayrıca, varlık sürdürmekten kasıt nefes almaksa, o başka. Ki yukarıda da bahsettim, çoğu zaman o bile mümkün değil.

Ayrıca bir model erkek var, kadının çalışmasına karşı. Otursun evinde diyor. Diğeri var çalışsın ama ev işlerini de o yapsın diyor. Çünkü evde yapılan işi çalışmaktan saymıyor. Sizin yukarıda bahsettiğiniz gibi. Diğeri de karısını zorla çalıştırıp, elinden parasını alıyor.

Ben toplumun gerçeklerinin içinden yazıyorum bunları. Onları sadece okuyarak değil, yerinde görmüş biri olarak anlatıyorum bunları. Sizin arkadaşlarla oturup, bir bardak su üzerinden kurduğunuz analoji ile vardığım bir sonuç değil bu yani.
  • windowsguvenlikduvari  (29.05.19 15:40:53 ~ 15:42:40) 
sizin o hiç çalışmadan varlığını sürdürebilir dediğiniz koşullara uzmanlar örtülü/gizli/görünmez işgücü diyor. malum evde çocuk bakımı, ev işlerinin yapılması gibi konuların tamamını dışardan hizmet olarak satın almakla kadının bunları yapmasının bir emek karşılığı var.

kin kusmuyorum kendi adıma. bir soru sormuşsunuz, kendi düşüncelerimi paylaştım.

ha birde; kız "vermek" kavramındaysanız siz hala mentalite olarak, o zaman ortada bir alış veriş var. markette alış veriş yaparken aldığınız şey için ben niye para harcıyorum, ödeme yapıyorum ya diyebiliyor musunuz? diyemiyorsunuz. o zaman bu alış verişi yaparkende bedel ödeyince şikayetlenmek çok manasız. ha yok memnun değilseniz bakış açınızı ve bu konulara yaklaşımlarınızı gözden geçirmekte fayda var. kendi içinde tutarlı bir bakış açısı değil zira.

başka ülkenin insanları oluşturmuyor ki toplumu. bu toplumu da biz oluştuyoruz bireyler olarak. değişim, dönüşüm, gelişim kendi bireysel mentalitemizden başlamak zorunda.
  • Phoebe  (29.05.19 15:57:52 ~ 16:05:36) 
adam meriç çıktı iyi mi :))
bak bakalım ataerkil toplum erkeklere taşıyamayacağı ne görev vermiş

yadi.sk

yazdıklarının hepsi yanlış.
hiç bir şey yapmadan yaşayan orta sınıf kadın yok demişsin, ama zengin koca bulup yan gelip yatan bir çok kadın tanıdım. sen tanımamış olamazsın, göz göre göre yanlış yazıyorsun

erkek olmanın avantajları başkadır, kadın olmanın avantajları başkadır. sen sürekli kadın olmanın dezavantajlarını örneklemişsin.

köydeki kadınlar elbette erkeklere göre zor şartlar altında yaşıyorlar. şu an duyuruda köyde çapa yapıp gelen yoktur sanıyorum. köy ve varoştaki kadınlar eziliyor, bunu kullanıp sefasını şehirdeki feministler yiyor. oh ne ala iş

kadın olmanın avantajlarını hepimiz biliyoruz, göz göre göre terazinin bir tarafını dolu gösteriyorsun, haksızlık ediyorsun.
  • dafuq  (29.05.19 16:07:48) 
@dafuq

Bu zihniyetteki birine ne denilebilir bilmiyorum. Yazdıklarımın hiçbiri yanlış değil. Bu konuda haberlerin olması beni yanılmıyor. Elimizde böyle bir veri yok, dedim. Var mı efendim böyle bir veri? Var mı, yılda bu kadar erkek, erkek oldukları için öldürülüyor, işte bu araştırmayı yaparken de şu bilimsel verilerden yararlandık gibi bir çalışma?

Karşılaşılan "bir" olgu üzerinden kavram tartışmak çok manasız. Sizin böyle insanlar görmeniz hiçbir şey ifade etmiyor. Ben de aksini gördüm. E ne oldu şimdi? Neye vardırır ki bu sonuç bizi? Ki benim burada bahsettiğim bu kadınlar değil. Orta sınıftan kastım, belirli bir gelirin altında yaşayan ve çalışmayan kadınlar. Bu çizdiğiniz karakter orta sınıf değil artık. Diğerleri ise evin içerisinde çalışıyorlar. Bütün gün oturan orta sınıf kadın ben görmedim. Gördüyseniz hemen tanıştırın beni de, merak ettiğim şeyleri sorayım kendisine.
  • windowsguvenlikduvari  (29.05.19 16:19:20) 
Uzaktan patlamış mısırla izliyordum klasik "Efendi adam gördük hemen linç edelim." tayfayı görünce dayanamadım.

Öncelikle @dreamnesiac hanımefendiye gözlerimi açtığı için teşekkürü bir borç bilirim. Kendisini yalancılıkla suçlamak istemem. Zannediyorum ben onlarca yıldır Türkiye değil başka bir ülkede yaşıyormuşum, hemen araştıracağım hangi ülkede olduğumu. Ha eğer kendisi marjinal bir kitleden örnek vermişse de @Pertev nail 'in örnek verdiği ortamı neden de-standardize görmüş bilemedim.

A Haber izleyen kitleyle başlığı açan şahsı karşılaştıran yazarı, fırsat eşitliği, feminizm ve ataerkil toplum gibi konuları, benzetme yaptığı kitleyle tartışmaya (çalışmaya) davet ediyorum.

Ataerkil toplumun erkeğe dayattığı bir şey olmadığını iddia eden arkadaşımıza erkek işçi ölümleri, erkeklerin tehlikeli işlerde çalışma oranı, erkeklerin iş nedeniyle yaşadığı yeri terk etme oranı, kadın ve erkeklerin işe başvurma/görüşmeye çağırılma oranları gibi araştırmaları göndermeyi düşündüm. Sonra kendisinin muhtemelen "Neden kadın mühendis sayısı az yahu" diyerek pembe baret ile eylem yapan ama kadın inşaat işçisi niye yok acaba diye düşünmeyi aklının ucundan bile geçirmeyen bir kitleye dahil olduğunu hatırlayarak vazgeçtim. Kendisi aynı zamanda toplu taşıma aracına binerek sosyal deney yapmaktan da bahsetmiş. O zaman bir kadın bir erkek yan yana otururken kadının "Dokundu bana tacizci herif!" diye bağıracağı bir sosyal deney de yapalım? Bu şekilde haklılık mı kanıtlanır arkadaşım?

Toplumlarda (bilhassa bizimkinde) kadın-erkek eşitliği sorunu vardır. Bunu inkar edemeyiz. Ama şu başlığa yazan ve Pertev nail'e destek veren insanları (ki eminim efendi insan kategorisine giren kişilerdir) darlayarak, toplumun cinsiyetçi yaralarını kapatmak için desteğini sağlamanız gereken erkeklerin kafalarını "Bayan değil tamam mı" diye ütüleyerek ancak ciddiye alınmamayı garantilersiniz. İşin trajik tarafı da çevresinden destek bulan feministler kucaklayıcı söylemlerden giderek uzaklaşarak faşizanlaşyor. Türkiye'de feminizmin güçlü kalemlerinden olarak adlandırılan bir hanım en son "Aksi kanıtlanana dek güçlü erkekleri tacizci sayabilir miyiz" konulu yazılar falan yazıyordu...
  • edaddy  (29.05.19 16:20:51) 
Yukarıda hakkımda şöyle bir şey söylenmiş. "Ataerkil toplumun erkeğe dayattığı bir şey olmadığını iddia eden arkadaşımıza erkek işçi ölümleri, erkeklerin tehlikeli işlerde çalışma oranı, erkeklerin iş nedeniyle yaşadığı yeri terk etme oranı, kadın ve erkeklerin işe başvurma/görüşmeye çağırılma oranları gibi araştırmaları göndermeyi düşündüm. Sonra kendisinin muhtemelen "Neden kadın mühendis sayısı az yahu" diyerek pembe baret ile eylem yapan ama kadın inşaat işçisi niye yok acaba diye düşünmeyi aklının ucundan bile geçirmeyen bir kitleye dahil olduğunu hatırlayarak vazgeçtim."

Hatırlamak nedir? Bilinip, unutulan bir şeyin akla gelmesidir. Ben hiçbir yerde yukarıda bana atfedilen cümleyi kurmadım. Bu cümleye referans olarak gösterilebilecek bir cümle de kurmadım. Hakkımda olmayan bir şeyi hatırlamak en hafif tabiriyle yalan söylemektir. Cümlenin başına muhtemelen koymaksa ekstra garip. Muhtemelen hatırlamak ne demek ki? Bu gruba, -böyle bir grubun var olduğun kabul edersek- dahil olduğum muhtemelse bu nasıl hatırlanır. Yok hatırlama eylemi muhtemelse, henüz hatırlanmamış oluyor. Önce hatırlayın sonra yazın efendim o halde.

Tartışmayı garip bir boyuta çekmekten öteye gitmiyor bu ne yazık ki. Haklı çıkmak adına yalan konuşmak gerçekten garip.
  • windowsguvenlikduvari  (29.05.19 17:01:52) 
Tartışmanın ortasına çok alakasız dalmış gibi olacağım ama bu söylediğiniz biraz erkek ikiyüzlülüğünden kaynaklanıyor.

Şöyle ki kadinlar tek tip degil. Kocisine tek taş aldırıp daha sevgiliyken üstüne araba yaptiran, hiçbir işe elini sürmeyen prensesler de var okuyup kendi ayakları uzerinde duran her işini kendi gorenler de. Prenses kısmı güçlü hissettirdiğinden mi cilvesinden nazindan mi bilmiyorum ama erkeğe daha cekici geliyor ve daha çok tercih ediliyor. Sonra ay bana hesap odetti ay benim parami yemeye calisiyor bilmem ne. Kardeşim sen zaten bu kizin boyle oldugunu bile bile bi goz suzmesina kanmadin mi? Paragoz istemiyorsan paragoz olmayanla hayatini birlestir. Bile bile evlenip sonra kadinlar cok paragoz nerde kaldi feminizm deme.
  • ceann deas  (29.05.19 17:30:11) 
saldirgan mi olmus cevabim? evet olabilir, haklisiniz, gece bir yarisi tepem atmis belli ki ondan oyle yazmisim. kusura bakmayiniz.

neden bu kadar saldirgan? cunku, elinizin altinda internet, muhtemelen kitap alacak, arasitrma yapacak paraniz ve zamaniniz var. Bunca yillik emek var ataerkil toplumun kadina ve erkege dayattiklari, zorladiklari, sonuclari bakimindan incelemis, incelemeye devam eden. simdi bunlari bir kenara atip, tek parmaginizi oynatmadan, tek bir emek harcamadan gelip 'kadinlar kaymagini yiyor, hesap oduyoruz, pesinden kosuyoruz' demissiniz.

ataerkil topluma karsi olmanin anlaminin yukarida yazdiklarinizla uzaktan yakindan tek bir alakasi yok. ve artik o kadar baydim ki bu sacma sapan 'argumanlardan' (arguman bile olmayan argumanlardan), artik insanlarin bir yerde elinin altindaki imkanlari kullanarak kendini bilgilendirmesi gerekiyor.
ataerkil topluma karsi olmak sana su getirmeyecegim demek degildir, ataerkil duzene karsi olmak hesabi illa kadin odesin ya da erkek odesin demek de degildir. bunlar 15 yas muhabbetleri cunku. bakin yazdikca sinirleniyorum.

bu alana emek veren kadinlar ve erkekler, ataerkil toplumun sadece kadin degil erkek uzerindeki yukunu tartisiyor, onu sorguluyor. gercek bir feminist (kadin ya da erkek) kadinlarin tek tas isteyen mahlukatlar olarak resmedilmesine karsi ciktigi kadar, erkegin hesap odemesinin zorunlu tutulmasina da (yani sadece erkek oldugu icin ondan beklenilmesine de) karsi cikiyor (yoksa elbette isteyen istedigini yapar), kadinin cocuk dogurdugu icin eve hapsedilmesine karsi ciktigi kadar, kadin emeginin evde sifir karsilik ile kullanilmasina karsi ciktigi kadar, erkegin neden cocugunun buyudugune taniklik edemedigini, neden kadinlara dogum izni oldugu gibi erkeklere de dogum izni (daha dogrusu ortak sekilde ve istenilen sekilde kullanilan ebeveyn izni) olmadigini tartisiyor, kadinlarin neden 'cicek' olarak ele alindigini tartistigi kadar, erkeklerin neden 'guclu, duygularini gostermeyen, aglamayan' robotsal varliklar olarak ele alinmasi gerektigini tartisiyor, bunlarin yaninda elbette kadin erkek arasindaki ucret esitsizligini, kadinlarin yaptiklarina gore, erkeklerin potansiyellerine gore terfi aldigini elbette sorguluyor, cunku hayatin buyuk bir kisminda kadinlar firsat esitligini tamamen yitirmis durumda. ancak bu insanlar, sizin sacma sapan muhabbetinizde oldugu gibi, 'ben kimseye su koymam eki eki' muhabbeti yapmiyor, neden hayati esit olarak paylasamiyoruz diye soruyor. Neden kadinin calismamasinda ev kadini olmasini kimse sorgulamiyorken, erkegin 'ev erkegi, ev babasi' olmasi bu kadar sorun oluyor diyor. Bunu sadece kadini dusunerek yapmiyor, ornegin bir erkegin de calismayi istememe hakki oldugunu, bir erkegin de 'ev babasi' olmak isteme hakki oldugunu ve eve 'ekmek getirenin' sadece kadin olabilecegini (yani ailedeki rollerin degismesi aslinda) yani erkegin de kadinin da pasa gonlu ne istiyorsa onu yapmasina imkan verilmesi ve insanlarin basmakalip dusuncelerle baskilanmamasi gerektigini savunuyor.

ve ben sinirleniyorum evet, insanlar onlarca yildir tartisa tartisa neler yapiyorlar, ne calismalar var bu konuda, gelmis basmakalip dusuncelerinizle, iki kelam okumadan 'bu kiz sana su koymam dedi, eki eki' diye tum bu calismalari cope atiyorsunuz. Feminizim sizin ve arkadaslarinizin anladigindan bambaska bir sey, kadinin 'prenses' gibi yasamasini degil, her iki cinsin de nasil istiyorsa oyle yasamasina hakki olmasini ve ataerkil duzenin her iki cinse de yaptigi basmakalip dayatmalarindan uzaklasmamiz gerektigini ve bu nedenle de firsat esitligi olmasi gerektigini sorguluyor.

dolayisiyla kadinlar bu isi biraz abartmadi, cunku bahsi gecen kadinlarin sizin yazdiginizi savunmakla bir alakasi yok, evet yanlis dusunuyorsunuz.
  • kassiopeia  (29.05.19 18:10:58 ~ 18:22:23) 
@kassiopeia dikkat ederseniz sorumda feminizm kelimesini kullanmadım ama bana akademik anlamda feminizm eleştirisi yaptınız. Toplumdaki yanlış algıyla ilgili bir serzenişte bulundum yoksa dediklerinizde haklsınız. Her iki cinsin de eşit olduğu ve buna yönelik fikirlerin üretildiği hiçbir düşünceye karşı çıkmam. Su örneğini küçümsemenizi anlamıyorum sadece bir örnekti ve bu kadar basit bi olayda bile kadınların nasıl abartılı tepki verdiğini göstermek için yazdım.


  • Pertev nail  (29.05.19 19:04:46) 
@kassiopeia gerçek feminizm dediğiniz şeyde 'erkek iki yüzlülüğü' diye cinsiyetçi bir kavram var mı?

eğer yoksa cann deas isimli kullanıcıyı uyarır mısınız ? çünkü feministlerin bir kez olsun erkek hakkı savunduğunu görmedik. maşallah yazınızda erkekleri de savunur gibi yazmışsınız da

@retorique arkadaşım kadın cinsayetleri diye paylaştıkları şeylerin yarısı sıradan kriminal olaylar. 70 yaşında kadının evine hırsız girmiş öldürmüş, bu da kadın cinayeti olarak yazılmış. aynısı erkeğin de başına geliyor umursayan yok
  • dafuq  (29.05.19 19:19:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.