[]

Yakıt tüketimine göre arabaların güç karşılaştırması?

Merhabalar,
Benim merak ettiğim konu şudur: Örneğin 3 adet araç düşünelim. Bunları 1.2 motor 1.4 motor ve 1.6 motor olarak düşünüp torklarını da eşit varsayarsak beygirlere göre nasıl yakıt tüketimii olur ? Ya da nasıl en aza inen kombinasyon olur ?
Örnek verilen araçlar dizeldir. 1,2motor=75 beygir 1,4mootor=90 beygir 1,6motor=110 beygir


 
Torklarini eşit alirsan zaten baştan hatali bir soru sormus olursun.


  • gulbatur birinci sahbatur sondan geliyor  (28.05.19 13:57:03) 
Torkların eşit olması mantık hatası evet haklısınız. Ama anlayacak dilden olması için öyle sordum. Yani en ergonomik tasarım nasıl olur ?


  • un4given  (28.05.19 14:03:02) 
aracın kasa ağırlığından motor teknolojisine göre yakıtı değişir. 1500 ton araca 1.2 motor koyarsan 1.6dan fazla yakar. otomatik ve manuel olması da değişir. model marka değişkenleri de çok.


  • mikahakkinen  (28.05.19 14:04:18) 
Arkadaşlar daha net cevap verebilmeniz için soruyu tekrar revize ediyorum. Bütün araçlar Volkswagen Polo ise ve hepsi 90 km/h hızla aynı yolda aynı sürtünme katsayısıyla ve aynı sıcaklıkta aynı motor teknolojisiyle sürülüyorsa ve hepsi manuel ise?


  • un4given  (28.05.19 14:07:35) 
tamamen subjektif olarak söylüyorum 1.4tdi en idealidir.


  • mikahakkinen  (28.05.19 14:10:45) 
Bu araçların hepsi dizel ve aynı torku veriyorlarsa zaten yüksek hacimli olanlar büyük ihtimalle eski teknoloji motorlardır. En az yakması için aracın hacmine ve kullanım şekline en uygun hacim/tork/beygir kombinasyonuna sahip olması gerekiyor. 900 kiloluk b segment bir araç 1.2 motor 75 beygirle çok az yakıt tüketerek fırlayabilirken 1.5 tonluk c-d segment bir araç kendini zor kaldırır, kaldırmak için de daha fazla yakıt tüketir.

Yani polo örneğinde bu 3 motor türü varsa, aynı teknoloji motor değillerdir, yakıt tüketimi için sürtünmeden falan önce motor teknolojisinin farklılığı etki edecektir.
  • Abdurrahman  (28.05.19 14:12:17 ~ 14:13:48) 
Öncelikle hem lpg hem benzin hem de dizel hem otomatik hem manuel hem yüksek silindir hem de düşük silindir hacimli araç kullanan birisi olarak cevap vereyim.

1.2 motorlu araçla maaş yetiştiremedik aracı evden çıkartıp eve dönmemizle ibrenin bariz şekilde yer değiştirdiğini görüyorduk, o da uzun yol değil ha bildiğin şehir içi, araç ışıklarda ya da trafikte her durup kalktığında su gibi içti benzini.

1.6 motorla hem benzin hem lpg gittik lpg'de gayet ekonomik yol yaptık benzine aldığımızda benzin fiyatı yüksek olduğu için içimize oturdu ama hiç bir zaman 1.2 kadar yakıt tüketmedik 1.2 bariz şekilde bir yanılgı.

2 Lt dizel otomatik kullandık, bildiğin gönlümüzde taht kurdu, o ibre yerinden hiç oynamadı, uzun yolda 1400 km yaptık şehir içinde minimum 600-700 km'yi devirdi her depoda, gözümüz ibrede araba kullanmamanın keyfi nedir dizel ile gördük.

Yukarıdaki cevaplar da gayet net anlatmış ama karşılaştırmalarda bir çok unsuru ayrı ayrı değerlendirmeniz gerekiyor
  • solo  (28.05.19 14:14:02) 
dizelse ve ayni kasa agirlik teknoloji ise en yuksek hacimli olan en az yakar.


  • Henry McClean  (28.05.19 14:15:05) 
Revize edilmis soruya cevabimdir. Ceteris paribus yani diger tum sartlar esitken hacmi en yuksek olan motor en az yakar. Cunku hacim buyuyunce silindirler icine daha cok hava yani oksijen ceker ve yanma daha verimli olur. Bu yuzden motorun kuvveti yani krank milini döndürme kuvveti (güç ayri bi seydir, beygir gucu ile olculur) kisacasi torku artar.

Torku yani kuvveti yuksek olan motor daha az devir cevirir.

Dakikada 1.750 devirle saatte 90 km /e sabit hizla giden bir 1.6 dizel arac, ayni sartlarda eger motoru 1.4 e dusururseniz ayni tork kuvvetini saglayabilmek icin 2.000 devir, 1.2 lt motor ise ornegin 2.500 devir cebirmek zorunda kalacaktir.

Enjektorlerin her devirde bir kere yakit puskurttugunu varsayarsak 1.750 devirde 200 Nm tork veren bir motor 2.500 devirde bu torku veren aractan daha az yakar. Cunku daha az yakit.puskurtur enjektorler.

Buraya kadarki kisim düz yol icindi. Eger bahsettigin bu 3 araba Bolu Daginin ilk girisinde sabit hizla 90 km de tirmanmaya baslasalar yakit farki bariz sekilde daha da artacakti.

Buyuk hacimli arac 90 km hizda Bolu Dagi otoyolunu tirmanirken 4. viteste 2.500 devir cevirirken 1.2 hacimli arac ayni hizi korumak icin misal 4.000 devir cevirmek zorunda kalacakti.

Son olarak da şehir ici surusune gelelim. Araclar yakiti en cok durmuşken ilk kalkis esnasinda harcar. Dusuk hacimli motorlarin kuvveti yani torku buyuk hacimlilere gore daha yuksek devirde oldugu icin ilk kalkista 1.6 aracin 1.500 devir cevirmesi yeterliyken 1.2 arac yine misal 1.800 devir cevirmek zorunda kalacak ve yine daha fazla yakacakti.

Dumduz bir 100 km lik yolda 90 km/s sabit hizda ucu de gitse yakit miktarlari cok fark etmez. Biri 4.2 yakarken digeri 4.4 oburu de 4.5 olur en fazla. Asıl fark yokuslarda ve surekli dur kalk yapilan sehirici trafikte belli olur.
  • gulbatur birinci sahbatur sondan geliyor  (28.05.19 18:14:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.