[]

Intermittent fasting nedir, ne değildir?

Herkese selam,

Ramazandan sonra Intermittent fasting denemek istiyorum ancak tam olarak anlayamadıgım noktalar oldu. Sözlükte yazanlar da biraz kafa karıştırıcı.

Öncelikle, örneğin bu 4-12, 8-12 vb saatler neyin saati? Öğünlerin saati mi yoksa fasting süresi mi? Öğün saatlerini nasıl ayarlıyoruz ve fasting süresi kaç saat olmalı? Yeni başlayan birisi için bu saatler nasıl olmalı?

İkinci sorum da, fasting süresince su hariç neler içebiliriz?

Bir de, sözlükte bazıları "Intermittent fasting yapıyorum ama pasta, börek vs de yiyorum ve kilo veriyorum, hayvan gibi yiyorum, sorun olmuyor" minvalinde şeyler yazmışlar. Kalori kısıtlamasına ve porsiyona dikkat edilmiyor mu?

Şimdiden teşekkürler.

 
1- bu rakamlar aralikli oruc'un turunu, ayrintilarini imliyor. ornegin, 16-8'de on alti saat ac kalip sekiz saatlik dilimde yiyorsunuz. 5-2'de haftanin bes gunu farkli bir diyet, iki gunu baska bir diyet uyguluyorsunuz. ye-dur-ye'de 24 saat serbest, 24 saat oruc.
ogun saatlerini uyku duzeninize gore ayarliyorsunuz. aclik suresini minimum 10-16 saate eristirip yag yakmaya gayret ediyorsunuz. mumkunse bu sure icinde idman (spor) yapiyorsunuz. yeni baslayanlar (16-8 icin misal) oglen 11-12 gece 7-8 gibi bir araliktaki yemek faslini azicik daha gevseterek baslayabiliyorlar. 10'da yiyor sabah, 9'da bitiriyor gece. bir gun sonra yarim saaat - bir saat daha sikilastiriyor, filan.

2- oruc sirasinda kalorisiz, yagsiz sivi tuketmelisiniz. su, sade kahve, sade cay, bitki caylari. seker yok. sut yok (yagsiz sut olabilir).

3- aralikli oructa, yeme zamani kalorili gidalara saldirirsaniz fayda deyil zarar gorursunuz. bir tanidik peynirli pastaya saldirmisti. ertesi gun aclik suresinde sikinti cekti. ayrica kilo aldigini fark etti. yillar once guzin abla'ya yazan bir hanim kiz geliyor aklima. "sebze diyeti", "corba diyeti" filan gibi tek ture odaklanan diyetlerden esinlenip kendi diyetini gelistirmis. "Tatli diyeti" yapmaya baslamis. ama bir, bir bucuk ay sonra iyice kilo almis, sagliginin kotulestigini hissetmis. nedenini soruyordu :P
  • viva paulista  (28.05.19 03:52:22) 
Ekleme yapayım yukardaki cevaba, en popüleri 16-8 yani 16 saat açlık 8 saat yemek fakat bunu hemen yapmaya çalışmayın, kahvaltıyı bir saat geç yaparak başlayın mesela. Açlık süreniz normalde 10 sa 11le başlayın zamanla 12-13-14-15 saate çıkarıp sonra 16 saat tutmayı deneyin. Yüksek karbonhidratlı şekerli besleniyorsanız IF yapmak çok zor bunu da belirteyim. Sebze ve bir miktar meyve dışında karb tüketmemeye çalışın.

Oruç döneminde kalori almamanız gerekiyor, yağsız da olsa sütte şeker ve protein var. Bazı uzmanlar sütsüz şekersiz kahve dahi tüketilmemesi gerektiğini söylüyor ama ben şahsen kahve olmadan IF yapamam.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (28.05.19 04:28:59) 
Belki uzun süreli IF yapanlar için hayvan gibi yiyip kilo almama oluyordur ama 16-8 yapıp 8 saatin içine 5000 kalori sığdırırsanız kilo almaya devam edersiniz. Rakamlar kişiden kişiye çok değişiyor tabi, yaşınız aktivite düzeyiniz metabolizmanız kritik önem taşıyor.

Tamam aç kalıyorsunuz insulin azalıyor glukagon ve katekolaminler artıyor yağ yakılıyor eyvallah ama harcadığınızdan çok kalori alırsanız vücut onu yağ olarak depolar. IF iyi güzel hoş ama yine de kıtlıktan çıkmış gibi yiyince kilo almak kaçınılmaz bence.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (28.05.19 04:48:20) 
16-8 yapıp yediklerine de dikkat etmezsen pek netice alamazsın. Tek öğün yersen belki biraz daha serbest olunabilir ama yine de işi çok yokuşa surmemek lazım.
En güzeli mesela haftaici 18-6 veya 20-4 gibi bir düzeni bir şekilde rutin hale getirip uzun süre yapmak.

  • chavezding  (28.05.19 05:52:02) 
Öncelikle IF düzenini bir diyet değil, yeme alışkanlığı olarak görmeniz gerekiyor. Diyet olarak bakarsanız bir başlama ve bitiş süresi olacak ve ideal kilonuzda olunca eski alışkanlıklarla beraber(sık sık yemek, işlenmiş ürünler yemek, ekmeğe böreğe abanmak, vs.) kilolar geri gelebilir.

Değişken vardiyalı bir işte çalışmıyorsanız en çok tutulan 16:8 olanını uygulayabilirsiniz. 16 saat açlık, 8 saat serbest yeme süresi gibi.

Örneğin sabah kalktınız, su,kahve vs içerek güne başlıyoruz, öğlen yemeğinde açlık süremiz bitiyor, akşam eve geldiğimizde akşam yemeği yiyoruz ve açlık periyodu tekrar başlıyor.

su,kahve,çay, bitki çayları açlık sırasında serbest.

Bu yeme şeklinin dediğim saatlerde uygular iseniz olayı kaba taslak olarak şu;

Yemek yedikten sonra (akşam yemeği), pankreas aldığınız besinlerden enerji elde etmek için insülin salgılıyor. Vücut gerekli enerjiyi akşam yemeğinizdeki besinlerden almaya başlıyor.

insülin görevini bitirince hormonlar sırası ile salgılanıp büyüme hormonuna sıra geliyor. bu hormonun güzelliği kilo verme işlemini yağlardan başlatması, bu kısımda (öğle yemeği öncesi kısım) herhangi bir insülin tetikleyici besin aldığınızda sayacı başa sarmanız gerek. onun için ismi oruç, bu büyüme hormonu da öğle yemeği ile kesip yemeğimize başlayabiliriz.

öğün yenilebilir zamanlarda hayvan gibi yiyip kilo almamak kısmen doğru ama ne yeniyor orada. pasta, börek, şekerli gıdalar ne kadar yerseniz o kadar zarar.

bu beslenme şekli iki durumu vücudumuza öğretiyor. 1-hazır besin/buzdolabı/yemeksepeti olmayan dönemlerde insanlar yemeği için savaşarak/km'ler boyu yürüyerek,koşarak gerekli enerjiyi sağlayacak yemek bulabiliyorlardı. doğal olarak aralıklı beslenme durumları vardı ve dna'mız buna alışkın.

2-şeker/tahıl ürünleri/işlenmiş gıda/gdo'lu meyveler (insanlar tarafından değiştirilmiş muz,karpuz,elma, vs.) eskiden yoktu ve ana besin kaynağı yağ ve proteinden oluşuyordu. ve yine dna'mız buna alışkın.


bu maddelere göre aralıklı orucun yemek yeme aralığında yediklerimize dikkat etmez isek kilo alımı gerçekleşir.

tabi şöyle arada kaçamak yiyecekler olabilir. bir davette, sevdiklerinizle iken tabağı çevirmeden istediğiniz zararlı yiyecek/içeceklerden tüketebilirsiniz. ama bilinciniz o iki madde ile dolu olduğundan bu her gün her öğün olmayacak, diğer günler sağlıklı/aralıklı oruç şeklinde beslenme düzeninize döneceğiniz için vücudunuz bunları telafi edecektir.

önerim;

fitekran sitesi/youtube kanalı
tahıl beyin kitabı
angelus'un sözlükte/duyuruda yazdığı bilgiler.
  • gerenkyok  (28.05.19 14:59:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.