[]

Bir istatistik sorusu (secimlerle ilgili)

Selamlar,

simdi diyelim ki bir secim anketi yapildi. sonuclar a kisisi toplam oyun %55'ini, b kisisi de %45'ini alir dedi. toplam atiyorum 5000 kisi ile anket yapildi ve toplam secmen de 5 milyon kisi.

bu durumda;

a ve b kisilerinin secimi kazanmasi sansi icin yuzdelik oran verilebilir mi? atiyorum bu ankete gore a kisisi'nin secimi kazanma olasiligi %75, b kisisinin ise %25 falan gibi. ya da bu durum direk anket sonucu ile mi orantilidir. yani a kisisi %55 kazani bu secimi, b kisisi %45 ihtimalle kazanir gibi?

 
normalde %50 ama eğer anket verisi doğru veri olarak kabul edilecek ve buna göre değerlendirilecekse;

seçim anketinde "a'ya mı oy vereceksin b'ye mi?" sorusu yerine,

"a'nın kazanma olasılığı nedir?" sorusunu sorarsak,

katılımcı eğer a'ya oy verecekse ona göre bu sorunun cevabı %100'dür.
katılımcı eğer b'ye oy verecekse ona göre bu sorunun cevabı %0'dır.
katılımcı kararsız ise ona göre bu sorunun cevabı %50'dir.

buna göre aslında dediğin gibi anket'in sonucu aynı zamanda kazanma olasılığını da veriyor.

tabii burada önemli bir detay var kararsızları %50 olarak değerlendirdik, gerçek oran kararsızların da anket sonucuna göre dağıtılması ile hesaplanırsa daha doğru bir sonuç alınabilir.
  • ocanal  (27.05.19 13:44:26) 
Kazanma için yüzdelik oran vermekten ziyade anket sonuçları direkt olarak seçim sonucunu yansıtır. Verdiğin örneği şöyle açayım, eğer 5 milyon seçmen içinden tamamen rastgele seçilen 5000 kişiye sorduysak ve A adayı yüzde 55 çıktıysa seçimin sonucunu kolaylıkla hesaplayabiliriz (hesaplamak için örnek bir site www.surveysystem.com). Bu rakamlara göre %99 kesinlikle A adayının oyu %55±1.81 olacaktır, dolayısıyla %99 kesinlikle A adayı seçimi kazacanaktır.

Gerçek hayatta yapılan anketlerin seçim sonucundan nistepen uzak olmasının sebebi hem sorulan kişi sayısının tüm nufusa göre az olması, hem de tamamen rastgele seçilmiş bir populasyon bulmanın aşırı zor olması.
  • Haldamir  (27.05.19 14:07:04) 
Tamamen anketin nasil yapildigina gore degisir, verdigin veriyle cikarilabilecek bir sonuc yok.

A anket sirketi mesela istatistik bilmedigi icin veya yaniltici olmak istedigi icin veya parasi yetmedigi icin gider 3-5 semtten kisilerle konusur bu semtlerdeki kisilerin egilimleri anketin sonucunu belirler ama genel egilim konusunda yeterli bilgi veremez.

B anket sirketi kesenin agzini acar, istatistik bilir, tarafsiz olmaya calisir ve imkanlar dahilinde en "rastgele" orneklemeyi yapmaya calisir, her yere adam gonderir, dogru sorulari sorar, hic bir bolgeyi digerinden daha baskin gostermez vs. ve gercek sonuca daha yakin bir sonuc cikarabilir.

Yani ben anket sirketi kursam bizim apartmanla konusup anket yaptim desem bir ise yarar mi? Bu ekstrem bir ornek ama anket sirketlerinin verisinin kalitesi bu ekstremler arasinda bir yerde. metodlarini bilmeden sonuclarinin gecerliligi konusunda saglikli bir yorum yapamayiz.
  • robokot  (27.05.19 15:20:53) 
Verilebilir fakat tabii bazi kisitlari var. Anket dogru yapilmali ki pratikte dogru yapmak cok zor. Her seyi dogru yapsan bile kacamadigin bazi hata paylari var. Bunlar disinda veriliyor zaten.


  • dunal  (27.05.19 22:35:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.