[]

Elektrikli kisadevreli yangin korkulu soru

Prize bagli kablosuz direk takilan uclu cogalticida fön makinesi calisirken prizden yanik kokusu geliyor ve fisten cekiyoruz.

n11scdn.akamaized.net

Bu uclu grup prizden yanik kokusu geliyor, icini acip baktim prizden gelen cubuklardan birinin etrafi erimis biraz.

Yani bir yerlerde kisadevre var, veya fon makinesi ariza yapip cok elektrik cekmeye calisti diyebiliriz sanirim? (elektrikten anlamiyorum)

tum bunlar olurken sigorta atmadi. yani kokuyu duymasak belki yanacakti priz?

bina yeni bina, 2 senelik, tesisati duzgun gozukuyor ama duzgun yapilmis midir bilmiyorum. prizi hafif eritecek kadar bir akim cekmesinde sigortanin atmasi gerekir dogru mudur?

Sokaktaki dukkandan elektrikciyi cagirsam derdimi anlar mi?

Evdeki sigortalar siemens B10, B16 ve B20 cinsinden. Bu sigortalarin duzgun calisip calismadigi nasil test edilir?

 
Sigortanın atmaması normal. Sigorta uygun b kodu ile başlayan hız kesici yanı kısa devre durumunda c ile başlayan sigortaya göre daha çabuk tepki gösterir.

"Yani bir yerlerde kisadevre var, veya fon makinesi ariza yapip cok elektrik cekmeye calisti diyebiliriz sanirim? (elektrikten anlamiyorum)"

Fön makinası arıza yapıp fazla akım çekse sigorta atardı demekki ortada fazla akim yok sigortanın bozulma olasılığı yok bozulsa zaten düşer.

Kullandığın üçlü priz duvardaki prize tam oturmamış olabilir duvardaki dişi priz sabit olan ile taktığın 3lunun erkek fişi arasında boşluk oluşmuştur.
  • yeliz adeley  (27.05.19 01:10:56) 
cok tesekkurler, bu bosluk isinmaya neden sebep olur? ark (atlama vs) yapmasi sebebiyle mi? cunku iyi oturmamis olma ihtimali var evet. Kokuyu almasaydik onunde sonunda sigorta atar miydi peki acaba oyle bir durumda?


  • robokot  (27.05.19 01:17:33 ~ 01:18:08) 
Kaçak akım rölesi olsaydı böyle birşey yaşamazdın. Yeni binalarda olmak zorunda aslında, elektrikçiyi getirip kaçak akım rölesi taktır.


  • syabk  (27.05.19 01:22:37) 
kacak akim rolesi de var aslinda ama uzerindeki test dugmesine bastigimda bir sey olmadigini gozlemlemistim eve tasinirken simdi aklima geldi. bildigim kadariyla test dugmesine basinca rolenin atmasi gerekiyor degil mi?


  • robokot  (27.05.19 01:28:32) 
Kacak akim rölesi diye bir şey var onun kullanılması gerekir 300ma yangın 30ma insan için ama bu da sürekli atabilir ayarlanması lazim


  • yeliz adeley  (27.05.19 01:35:06) 
Belkide sigortayı attıracak kadar değilde sadece hafif eritmiştir. Üçlü prize aynı anda başka bir şey bağladıydanız. Aslında elektrik süpürgesi, kettle, matkap, tarzı fazla akım çeken bir şeyi bağlayıp gene aynı koku geliyor mu bakabilirsiniz belki fön makinesinde sıkıntı yoktur. Durum böyleyse daha iyi marka bir çoklayıcı bakarsınız.


  • ZetaStar1903  (27.05.19 04:55:08) 
Arkadaş bilen de bilmeyen de yorum yapmış. Konunun kaçak akım rölesiyle ne alakası var.
Fön makinesinin kablosunu kontrol ettiniz mi ? Onda bir ısınma var mıydı ya da başka bir cihaz bağlayıp denediniz mi ? Peki fön makinesini başka bir prize bağlayıp denediniz mi ?

Dediğim gibi bir sürü olasılık var. Görmeden, kontrol etmeden şudur demek çok zor. Devre kesicilerin de çalışıp çalışmadığı şu şekilde kontrol edilebilir. Herhangi bir prize kısa devre yaptırırsan devre kesicilerin düzgün çalışıp çalışmadığını anlayabilirsin. Ama elektrikten anlamayan birinin denememesi lazım. En mantıklısı bir elektrikçi çağırmak.

Son olarak kaçak akım rölesinden bahsedeyim de, ileride insanları yanlış bilgilendirmemiş olursunuz. Şimdi faz ve nötr arasına bir tane algılama sargısı bağlıyoruz. Eğer faz ve nötr iletkenlerinden oluşturulan sargılar özdeş ise, çekirdekteki manyetik akı da sıfır olacaktır.

Eğer yüke giren ve çıkan akımlar arasında bir fark oluşursa(gelen akımın bir kısmının toprağa akması gibi), çekirdekteki manyetik akı sıfıra eşit olmayacaktır. Bu da algılama sargısında bir gerilim endüklenmesine sebep olacaktır. Genelde bu gerilim, bir devre kesicisini aktif etmek için kullanılır. Kaçak akım rölesinin çalışma prensibi bu olup, yukarıda anlatılan olayla hiçbir alakası yoktur.
  • vhdl  (27.05.19 13:06:57 ~ 13:07:38) 
@vhdl bilen bilmeyen derken? :) kaçak akım rölesinin hangi durumlarda atması gerektiğini biraz daha bilmen gerekiyor :) kaçak akım rölesi hangi durumlarda atar bir araştır.


  • syabk  (29.05.19 19:04:56) 
@syabk durumlar mı ? kaçak akım rölesinde tek bir durumda gerilim endüklenir. O da yüke giren ve çıkan akımlar arasında fark olduğu zaman. Bu da demek ki, gelen akımın bir kısmı toprağa akmış. Atan da kaçak akım rölesi değil, sargıya bağlı olan devre kesicidir.


  • vhdl  (30.05.19 02:03:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.