[]

Hava savunma sistemleri

İsrail'deki gibi sistem mesela. Gazze'den atılan füzeleri havada vuruyorlar tek tek ve hatasız. Bunun çalışma prensipini bilen var mı basitçe? O kadar hızlı tespit edip nasıl vurabiliyorlar?




 
(bkz: iron dome)
israil ordusu tarafından geliştirilen bir sistem. tamamen hatasız değil ama muadillerine göre çok daha yüksek doğruluk ve çok uygun maliyet avantajları var.

hamasın attığı füzelerin menzil ve teknik detaylarını bildiklerinden ona uygun savunma sistemi kurmuş adamlar.
  • angelofdeath  (23.05.19 12:41:21 ~ 12:42:24) 
Hocam basitçe anlatmak zor olabilir ama elimden geldiğince basit anlatmaya çalışacağım. Şimdi bu sistemler iki ayrı radar kullanıyor. Biri tespit diğeri de takip radarı.

Tespit radarları genellikle düşük PRF'e (darbe tekrarlama frekansı) sahip darbe doppler radarları oluyor. Takip için ya MTI radarları ya da yüksek PRF'e sahip darbe doppler radarları kullanılıyor. Füzeler ise radar güdümlü oluyor. Radarlardan aldıkları bilgiler doğrultusunda hesap yapıp, hedefi imha ediyorlar.

Tabi bu en temel mantığı. Bunların hepsi askeri sistem olduğu için, kim bilir daha hangi yeteneklere sahiptirler. Ayrıca gazze'den atılan el yapımı füzeleri engellemekle, gelişmiş bir devletten atılan bir ICBM'i engellemek arasında dağlar kadar fark var.

2-3 yıl önce bir seminere katılmıştım. Seminerde Aselsan'dan bir mühendis konuşmacı da vardı. " Bu sistemler teoride başarılı gözükse de, uygulamada karşılaşacak bir sürü sorun var. Örneğin çoğu ICBM'in birden fazla savaş başlığı var. " gibilerinden bir şey söylemişti. Şimdi birbirine çok yakın mesafede hareket eden 10-15 tane cismi, radar ile nasıl birbirinden ayırt edeceksin? Darbe süresini azaltarak.

Yani pulse radarlarında ne kadar az süreli bir darbe gönderirsen, mesafe çözünürlüğün de buna paralel olarak artacak. Günümüzde ticari radarlar, mikro saniyelik sürelerde darbe atımı yapabiliyorlar (yani t anında radar elektromanteyik dalga yaymaya başlıyorsa, t+30 us anında elektromanyetik dalga göndermeyi kesiyor gibi). Ama birbirine yakın mesafede hareket eden 10 tane cismi birbirinden ayırt etmek için mikro saniyelerden daha az süreli bir darbe göndermek gerekiyor. Bu teoride mümkün olsa da, bu kadar hızlı anahtarlama yapabilecek yarı iletken teknolojisine sahip kaç ülke var, orası muamma.

Son olarak bu kadar hızlı tespit edebilmelerinin nedeni, elektromanyetik dalgaların boşlukta ışık hızında hareket etmesinden kaynaklı.

Edit: Söylemeyi unuttum. Eğer yeterince kısa süreli bir darbe gönderilmezse, radar bu cisimleri tek bir cisim olarak algılayacaktır.
  • vhdl  (23.05.19 15:50:32 ~ 15:57:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.