[]

elektrik aldıktan sonra hemen kapanan yeni anakart

merhabalar

yeni bir kasa topladım. anakart, işlemci, ram yeni alındı.

anakartta işlemciye elektrik veren giriş 8 pin'li. benim güç kaynağımda böyle bir kablo yok. 4'lü pin var sadece. bununla bağladım ama power'a bastığımda anakartın tüm ışıkları yanıyor, işlemcinin fanı dönüyor ve sonrasında hepsi duruyor. bir tek anakartın arkasında mavi ışıklı bir tuş var. onun ışığı sönmüyor. galiba bios'u resetleyen tuş bu. ekran kartını, ram'i, hdd'si söküp denediğimde de sonuç aynı. güç kaynağı da iyi bir marka ve 600w.

sizce sorun nedir? ne önerirsiniz? durduk yere bir de güç kaynağı satın almadan önce fikrinizi duymak isterim. şimdiden teşekkürler.

 
yani diyosun ki 8 pin'e 4 pin girdim acaba bilgisayar neden boot etmiyor? hmm


  • vladimirdökümov  (23.05.19 02:05:42) 
%100 power supply sorunu. O 8 pinli kablonun olmasi sart. Bu yaptiginiz ile tum anakarti yakabilirsiniz. Yeni PSU alin yoksa kablosu.


  • compumaster  (23.05.19 02:42:52) 
Önce bir dönüştürücü kablo alıp denemek faydalı olur bence.


  • bahoho  (23.05.19 02:53:15) 
güç kaynağının tam modeli nedir? hadi tüm bağlantılar tam ama anakart boot etmiyor olsa belki kasadan kaynaklı bi kısa devre var derdim bi ihtimal ama denildiği gibi psu kaynaklı bir sorun bence de dönüştürücü vs. uğraşmadan yeni bir güç kaynağı alın. hatta evladiyelik birşey olmasında fayda var, sistemin bütün bileşenlerini ona emanet edeceğiz sonuçta, seasonic,evga gq g2 g3, fsp hydro g serileri tavsiyemdir.


  • birfincankahvedahaisteyenadam  (23.05.19 04:06:25) 
Yeni kasa topladıysanız güç kaynağında 8'pin olmama ihtimali yok bence. Genelde cpu 2 diye yazıyor psu soketinde.


  • denizgonen  (23.05.19 08:47:11) 
anakart modelini bilsek daha kolay yardimci olabilirdik aslinda.

genelde psularda o 4lu pinden bir kac tane olur. iki tanesini birlestirip 8 pin yapabilirsiniz.
  • tanaka  (23.05.19 09:55:43) 
arkadaşlar yeni kasa topladım dedim ama yeni olan bileşenleri belirttim. ha bir de m2 slot tarzı hdd aldım. psu bir önceki kasadan devretti. zamanında psu'ya epey para verdiğim için durduk yere bir de psu masrafı altına girmek istemedim. zaten şu haliyle bile bütçemi biraz zorladı.

gece uykum vardı çok ayrıntı veremedim.

anakart - msi z270 m6 ac
işlemci - intel i5-8400

psu ise silver stone marka. 600w.

ve malesef üzerinde 8pin'lik kablo yok. 2 tane 4 pin de yok. sadece 1 tane 4 pin var.

ve şu da var. bir önceki anakartın da üzerinde 8pin girişi vardı ama bu 4pin'li kablo ile çalışıyordu. o yüzden "8 pin yuvaya 4 pin taktın ve çalışmadı diyorsun öyle mi bla bla bla" diyen arkadaşları direkt es geçiyorum. ki eskiden şöyle bir şey vardı diye hatırlıyorum. yine anakartlarda 8 pin oluyordu ama 4 tanesinin üzeri kapalı oluyordu bir kapak ile. yani demek ki bazı durumlarda 8 pin'li girişe 4pin'li kablo takarak da kullanabiliyormuş insanlar.

benim de böyle bir imkanım varsa neden değerlendirmeyeyim ki yeni bir masrafa girmeden önce. bugün 4 pin'li kabloyu 8 pin'e dönüştüren kablo sipariş ettim. yarın gelecek. akşama deneyeceğim.

ben sizden "sorun nelerden kaynaklanabilir" diye fikirler duymak istedim. sonuçta doğal olarak milyarder değiliz. sırf deneme yanılma olsun diye psu mu alalım? hadi aldık diyelim. ve yine çalışmadı diyelim. demek ki sorun başka yerde olmuş olacak. boşuna masraf yapmış olacağım. önce elemeleri yapalım, son çare olursa alalım işte.
  • matrix  (23.05.19 23:06:33) 
acikcasi 4 pin ile 8 pinlik cpu nun da calismasi lazim. yeni anakartlarla denemedim hic ama gaming anakartlarin. acaba hic bip sesi geliyor mu bilgisayar basladiktan sonra. islemci thermal paste sorunu yani isinma sorunu da olabilir kendiliginden kapanmasi. bip sesi geliyorsa o sese gore anakartin kullanma kilavuzunda sorun yazar.

gelmiyorsa pinden olabilir tabi. 4 pini bir de 8 pinin diger tarafinda denediniz mi? cpuya yakin olanda calisiyor olmasi lazim.
  • tanaka  (24.05.19 11:44:32) 
youtu.be Bu anakartin support sitesindeki manual'in icinden gelen youtube linki.
www.msi.com
buradaki manuali indirip oradaki steplerin aynisini yapmaniz lazim. Eger yoksa oyle bir kablo PSU cok mu eski? hic duymadim gerekli kablolamanin olmadigini.
  • compumaster  (25.05.19 00:10:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.