[]

Radyasyon nasıl bulaşıcı olabiliyor?

Merhaba sevgili bilim insanları,

Öncelikle sorumun Chernobyl dizisi için düşük dozda spoiler içerdiğini belirtmem gerekiyor yani diziyi henüz izlemediyseniz ya da 3. bölümü henüz izlemediyseniz bu sizin için spoiler içeriyor olabilir.Eğer sıkıntı yok diyorsanız sorumu okumaya devam edebilirsiniz.

--- Spoiler ---

Dizinin 3. bölümünde radyasyondan etkilenerek feci şekilde ölen operatör ve itfaiyecilerin gömüldükleri sahnede cesetlerin tahminen kurşundan yapılmış tabutlarla kaynaklanıp gömüldüğü ve üstüne de beton döküldüğü görülüyor, buradan şöyle bir soru takılıyor kafama, cesetler bu şekilde gömüldüğüne göre artık potansiyel bir radyasyon kaynağı halini alıyorlar.

--- // Spoiler ---

Şimdi radyasyon bir nevi enerji dalgası şeklinde hareket ediyor ve hemen her şeyin içinden geçip gidiyor bunu biliyoruz yani havada bir mermi gibi hareket edebiliyor ve içinden geçtiği canlı dokulara da zarar veriyor yani radyasyon ya hücreleri parçalayıp anlık olarak gözle görülür bir deformasyona neden oluyor ya da DNA'yı bozup uzun vadeli kanser riski ortaya çıkartıyor. Ama benim anladığım bu radyasyon vücuttan geçip gittiği an oluşan bir etkinin sonucu peki radyasyon etkileşimi girdiği bedende kalıp nasıl bulaşıcı hale geliyor? Bir virüs ya da parazit değil ama potansiyel olarak o vücut başkalarına zarar verebilecek hale geliyor. Okudum araştırdım ama mamafih bir cevap bulamadım, radyasyon vücuda temas ettikten sonra vücut içinde dolaşmaya devam mı ediyor? başkaları için nasıl bir tehdit oluşturuyor bilen birileri anlatırsa çok sevinirim.

 
radyasyon bulaşıcı değil, insandan insana bulaşmaz. mesela kanser tedavisi için yüksek dozda radyasyon aldınız bir odada. radyasyon kaynağı odada kalmaya devam eder ve siz o radyasyondan odada kaldığınız süre boyunca etkilenirsiniz. dışarı çıktığınızda kimseye bulaştıramazsınız kaynağı yanınıza almadığınız müddetçe.

radyasyon kaynağına temas edilmiş ise o kişinin üzerinde kaynağın bir parçası kalma ihtimaline karşın o şekilde gömülüyor olabilirler. buna da radiation contamination durumu deniyor. radiation bir enerjiyken radiation contamination yani radyoaktif kirlenme etrafa radyasyon yaymanıza sebep oluyor.
  • givemesomesubstance  (22.05.19 13:27:27) 
radyasyon değil de radyoaktif madde toprağı kirletmesin diye yapılıyor diye düşündüm ben o sahnede. radyoaktif maddeyi soludular, deriden aldılar, hatta grafiti eline alan vardı. onlar hala vücutta duruyor haliyle toprak da kirlenmesin diye yaptılar diye izledim.

dizideki her şey olmuş da değil. örneğin o kadın nükleer fizikçi normalde var olan bir insan değil. yani gerçekte olmamış şeyleri olmuş gibi de gösterebilirler diye izlemek lazım.
  • kamile necaset  (22.05.19 13:37:18) 
@givemesomesubstance +1.

o tip durumlarda sorun maruz kaldığı radyasyon değil, temas ettiği (soluduğu, dokunduğu vb.) radyoaktif madde. sonuçta malzeme radyasyon yaymaya devam ettiği için önlem alınması gerekiyor.
  • babilbaligi  (22.05.19 13:42:45) 
Radyoaktif madde alınan miktara bağlı olarak, insan vücudunda bir süre kalıyor. Çok basit bazı medikal tetkiklerden sonra, hipertiroid tedavisi için alınan radyasyondan sonra bile bir kaç hafta insanlarla teması aza indirmen gerekiyor. Çocuk ve hamilelere yaklaşmaman gerekiyor.


  • olivia  (22.05.19 14:17:00 ~ 14:20:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.