[]

İşleriniz nasıl, kriz sizi ne kadar etkiledi?

Selam arkadaşlar. Herkese bol kazançlar dilerim. Gelin biraz iş durumlarını ve krizi konuşalım.

Hangi sektörde çalışıyorsunuz ve işleriniz ne alemde? Tahsilat yapabiliyor musunuz veya maaşınızı günü gününe düzenli bir şekilde alabiliyor musunuz? Yakın ve orta vade için iyimser misiniz yoksa kötümser misiniz?


 
yanlış yerden başladın dostum

ilk soru işiniz var mı? iş bulabiliyor musunuz olmalı.
  • Fodera  (21.05.19 13:40:46) 
Benzer bir soru bende sorucaktım. Tahsilatlar 90 güne çıktı. Bu zamana kadar kredisiz, sermayeyle iş çevirdik ama artık kredi şart oldu. gidişat berbat ben hiç iyimser değilim.


  • scudman1  (21.05.19 13:41:33) 
Çareyi yurtdışına freelance çalışarak buldum.


  • new day new life  (21.05.19 13:43:51) 
maaşlı çalışanım. sektör bilişim/dijital pazarlama.
şirket alacaklarını alamıyor. vadeler 90 gün falan. maaşın da bir kısmını dün anca alabildim. sıkıntı büyük.

  • dunga  (21.05.19 13:45:18) 
bu çöküşü ben 3 sene önce farkettim.

denizcilik sektöründe maaşlar yaklaşık 3 katı kadar düştü. kara personelini bilmem ve pek önemsemem, çoğu sırandan insandır ama deniz personeli çok önemlidir,sen kalkıp deniz personelinin maaşını 2 hatta 3 katı kadar düşürebilecek duruma geldiysen durum çok vahim.

türk armatörlerin hepsi iflas etti ya da iflas edeceklerini öngördükleri için mevcut yatırımlarını sattılar.

hiç unutmam senelerin firması hey gidi hey.

bir gün istanbula form doldurmaya gittim, sektör böyledir, mesela bir gemide 1 kontrat süresi çalıştın memnun kalmadın diğer firmalara gidersin, abi 3 firmaya gittim, üçünün de yerinde yeller esiyordu. kapatmış gitmiş adamlar.

kaldı ki yılların artık betonlaşmış firmalarıydı. hiç olmayanın 20 30 parça gemisi bazılarının 50 parça yüksek tonajlı gemisi vardı.

gittim karaköy starbucksa kahve içtim akşama kadar sonra geri döndüm.

şu an bir elin parmağını geçmeyecek düzgün firma kaldı, mesela arkas, yasa bak üçüncü ve dördüncüyü bulamadım bile.
  • Fodera  (21.05.19 13:45:22 ~ 13:47:29) 
kurumsal ve avrupa merkezli bir şirkette çalıştığım için ülke batmadan(de facto batış) ücrette gecikme vs. olmaz.
şirketin müşterileri yabancı piyasadaki şirketler, o yüzden şirketin işleri de iyi. türkiye piyasasındakiler ise çok büyük, o yüzden sorun yaşanmıyor ve kısa vadede yaşanacağını sanmıyorum.

kendimle ilgili sorunum yok ama arkadaşlarım, sevdiklerim içinde sıkıntı yaşayanlar var. aslında kalifiye insan her zaman iş bulur ama bu krizin en büyük etkisi şirketlerin maliyet odaklı yönetimsel değişiklikleri ve bunun neticesinde çalışma şartları konusunda yaşanıyor. ve bu değişimler bir kere olumsuz seyretti mi şirketlerin yeniden iyi şartlar sunmaya geçmesi hiç kolay olmuyor. ülkede önünü görememe gibi bir sorun var iç ve dış yatırımcı açısından. kimse neyin ne zaman değişeceğini bilmiyor, o yüzden cesur olamıyor. yakın ve orta vade için hiç iyimser değilim haliyle.
  • Jux  (21.05.19 13:50:16 ~ 13:51:38) 
Kozmetik sektöründeyim, bizi de %20 kadar vurdu ortalama.

Hatta şöyle söyleyeyim geçen sene kapanışında net kar sıfıra yakındı. Birkaç ay önce bir cuma günü çat çat 20-30 kişiyi birden işten çıkardılar. Ne şirket ne ülke özelinde iyimser falan değilim. Bazı şartlardan memnun değilim ama işten çıkmaya da götüm yemiyor düğün arefesinde. Maaşta sorun olmadı şükür şimdiye kadar.
  • chicha  (21.05.19 14:10:42) 
sektor havacilik. isler iyi. maasi gununde aliyorum. gecen sene maasimin %30 fazlasi ile bir teklif almistim. sektor alakasizdi, icimden bir ses kabul etme dedi diye kaldim. iyi ki kalmisim diyorum. baska sektorlerde buyuk firmalar dahil calisan arkadaslarimdan hic iyi seyler duymuyorum.

esim mimar, 1 seneden fazla suredir issiz. yeni dogan bebegimizle ilgilendigi icin ilk zamanlar cok dert etmedik ama suan psikolojik olarak cok zorlaniyor. bir sure daha boyle devam ederse psikolojik destege ihtiyaci olacagindan eminim.

bir arkadasim ihracat yapan buyuk bir sirkette calisiyor. amerikanin vergi artirimlari ve iran ambargolarindan dolayi sirket yeni pazarlar arayisinda oldugu icin manyak gibi yurtdisi seyahatlerde, aile duzeni darma duman. bu ortamda isyan edip isten de ayrilamiyor.

yakin vade icin iyimser degilim. iyimser olabilmem icin herhangi guzel birsey yasanmiyor ulkede. uzun vadede umutluyum ama ulkeden kacmadan o kadar uzun sure dayanabilir miyim bilmiyorum.
  • a340  (21.05.19 14:25:05) 
mimarim. 6 sene calistigim yerden is olmadigi gerekcesiyle cikarildim. esim de maas alamadigi icin ayrildi is yerinden. Simdi ikimiz de yurt disinda bir santiyede calisiyoruz. gecici bir is ama guzel bir para biriktirip donunce basimizin caresine bakariz diye dusunuyoruz.


  • chavezding  (21.05.19 14:36:31) 
beyaz yakalı bir çalışan olarak benim sıkıntım enflasyon altında bir zam almak oldu.


  • dafuq  (21.05.19 15:01:42) 
kamu çalışanları (3-3 buçuk milyon kişi) maaşını düzgün şekilde aldıkça yürüyecek, hiç durmayacak sektörler var bence bu sıkışık durumda.

mekanlar, eğlence ortamları buna örnek verilebilir, aşırı dolu ramazanında etkisiyle.
  • tamamhosdiyonda  (21.05.19 15:17:50 ~ 15:18:35) 
mühendislik hizmetleri veren bir firmada beyaz yaka olarak çalışıyorum. enflasyonun çok altında bir zam aldık. böyle *ötünle gülünecek bir para yani zam dedikleri. maaşlar her ay yatıyor ancak sürekli ay ortasına sarkıyor. şirket maaşları ödemekte zorlanıyor, iş yaptığı firmalardan alacaklarını tahsil etmekte zorlanıyor, dışarıdan aldıkları malzemelerin parasını geri ödemekte zorlanıyor. ofis çalışanları da dahil olmak üzere imalat çalışanları da bu durumdan çok şikayetçi. yetişmiş tecrübeli personel bile kaçıp gitmek için çabalıyor. kimileri kıdem tazminatlarını bile yakmaya razılar. gelecek çok karanlık.


  • draconas  (21.05.19 15:35:12 ~ 15:35:53) 
gayrimenkul sektöründeyim.
kriz anamızı ağlattı, %50 düştü işler, daha da düşecek gibi.
maaşları zamanında sorunsuz alıyoruz ancak prim alamıyoruz artık (senede 6-7 maaşa denk geliyordu). ve gerçekten prim dağıtabilecek durumda da değiliz.
tahsilat yapabiliyoruz çünkü hazırladığımız işleri para gelmeden teslim etmiyoruz. tahsilat yapamadığımız işlerin toplam cirodaki oranı %5'i geçmez.
yakın ve orta vadede şinanay da yavrum şina şinanay.
  • teritori  (21.05.19 16:22:59) 
son 1-2 aydır ciddi gerileme ve iş kaybı var. şimdilik idare ediyoruz ama yakın gelecekte neler olur bilemiyorum. yazın gelecek yerli, yabancı turistlerle ve müdahalelerle döviz birazcık düşerse çok rahatlayacağız.


  • hocam  (21.05.19 19:41:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.