[]

instagram’da fotoğraf paylaşmanın mantığı

arkadaşlar gerçekten çok ama çok samimi şekilde soruyorum. oturup bir yerde kahve içtik ya da evde küçük kızımızın doğum gününü kutladık ya da mütevazı bir yemek yedik.

muhatapları dışında kimseyle bir alakası olmayan, kimseyi ilgilendirmeyen, kimseye faydası hatta daha kötüsü zararı bile olmayan bir şeyi bir insan neden umuma açmak ister?

ailece geçirilen bir anın iş arkadaşlarıyla, okul arkadaşlarıyla, fi tarihinde aynı sınıfta okudunuz diye instagram’ınızda olan biriyle paylaşmanın mantığı nedir?

 
dostlar alışverişte görsün.


  • tabii lan manyak mısın  (18.05.19 20:17:25) 
Piyasa değerini artırmak, göz önünde olmak, unutulmamak. Marka gibi düşünebilirsin kişiyi, her paylaşım da reklam.

Bunları umursamayanlar benim gibi hesap bile açmıyor instagram'da.
  • Tochinoshin  (18.05.19 20:23:46) 
Kendini catherine zeta jones/michael douglas sanmak olabilir.


  • (s)AINT  (18.05.19 20:35:08) 
ilgi görme, tatmin olma, onaylanma vb. istekler. bu kadar kompleks bir konu değil. ekşi'ye "insta kullanmıyorum" yazıp bununla övünen tipler de farklı değil. birisi içtiği çayı paylaşarak göz önünde kalmak isterken diğeri de bir şeyi yapmıyor olmakla övünüyor, böyle takdir bekliyor.

şimdi insta'da fotoğraf paylaşan insanla sanatçıyı aynı kefeye koymak biraz öküzlük olacak ama sanat eserleri de büyük ölçüde insanların kendilerini anlatmak istemesi nedeniyle ortaya çıkmıştır. çok sayıda müzisyenden, yazardan "ben kendimi ifade etmek zorunda hissediyorum" gibi cümleler duyabilirsin. insanlar doğaları gereği sevilmek, ilgi görmek, kabul edilmek, onaylanmak, pohpohlanmak ya da bunların hiçbirini değilse de "bunlar olmadan da iyi olabilmek" ister. sosyal medyayı hiç kullanmayan ve o şekilde daha güzel yaşadığını düşünen biri, sosyal medyayı kullanmadığı takdirde daha iyi ve dolayısıyla daha başarılı, sevilmeye değer vs. olduğunu düşünür; sonuç itibariyle hepsi çok temel içgüdülere çıkar.

ayrıca instagram her zaman umuma açık olmayabilir. bir insan pekala sadece yakın çevresiyle, tanıdığı insanlarla paylaşabilir fotoğraflarını.

bence asıl sorun "bu d0ru mu", "bunu yapacak birini etiketle" gibi insan zekasına hakaret eden sözde mizah sayfalarının 3-5 milyon takipçisi olması. sürekli bi' şeyler gönderdikleri için mecbur bunlara takip isteği attım. iq'm yarı yarıya düştü. sınıftan bir arkadaşımın fotoğrafını görmek beni hiç rahatsız etmiyor ama bu tip sayfalar ve gönderiler midemi bulandırıyor. bireysel olarak hepimizin ilgi çekme ya da gerzek olma özgürlüğü var başkasına zarar vermediğimiz sürece. asıl mücadele etmemiz gereken şey kollektif gerzeklik bence.

velhasıl çok zorlamayalım arkadaşlar, hepimiz kendi imkânlarımız ve yaşam tarzlarımız ölçüsünde "cool" olmaya çalışıyoruz işte. bırakın ne yapıyosa yapsn insanlar, böyle abuk sabuk şeyleri sorgulayınca elinize hiçbir şey geçmez.
  • der meister  (18.05.19 21:12:18) 
Bu sorunun sosyolojik olarak cevabini ben de merak ediyorum.


  • hepbiarayisicinde  (18.05.19 22:02:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.