[]

Bağımlılıklardan kurtulmak için öneri

arkadaşlar bu bağımlılıklardan kurtulmanın bir yolunu arıyorum.
bu konu hakkında bir görüş, yazı, makale, ya da ne bileyim kitap önerisi olan var mıdır?
yahut bu süreçlerden geçenler bir şekilde anlatabilirler mi neler yaptılar.
hayatım maddi manevi olumsuz etkileri olmaya başladı bu durumlar fakat bırakamıyorum

1 günde :
Sigara, 1 paket
Kahve, 3 ila 5 kupa arasi
alkol, rakı yahut vodka her akşam 2-3 kadeh yatmadan hangisi varsa dolapta
internet, elim gitmese titreyecek gibi oluyorum. resmen yemek yerken bile tek elim twitter’da youtube’da

 
yoğun bir meşgale ve psikolojik destek.


  • zgrydn  (13.05.19 10:46:14) 
azaltarak bırakmaya çalış hocam. sen şimdi bir anda bıraksan bunları kafayı yersin.


  • dismainpula  (13.05.19 10:52:02) 
Bir hastaneye git, bu şekilde yaşayan insanların başına neler gelmiş, nelerle boğuşuyorlar gör.


  • opethian  (13.05.19 11:06:25) 
yavaş yavaş bırakmaya çalışırsan bir bakmışsın yavaş yavaş artırıyorsun. en iyisi bir anda bırakmak. bir süre zorlanırsınız ama sonra bir bakmışsınız hiç aramıyorsunuz bile.

günde birkaç bardak hem türk kahvesi hem filtre kahve hem de hazır çözülebilen kahve içen biriyken bir anda bıraktım. ilk 2-3 gün durduk yere burnuma kahve kokusu geldi. hatta dibinde kahve kalmış termosumu bile açıp koklamıştım kahve kokusu almak için. sonra geçti. şimdi hiç aklıma bile gelmiyor
  • yemrem  (13.05.19 11:07:26) 
Ben bu tekniğin çok faydasını gördüm.

www.mindfulness.org.au
  • JohnOakley  (13.05.19 11:25:24) 
@yemrem hocam sende aniden bırakmak iyi gelmiş olabilir ama çoğu insanda öyle işlemiyor. kahveyi bile başlı başına bırakmak insanı delirtiyor resmen. yıllardır kahve tiryakisi olan birinin beyni o kadar çok açılıyor ki adenozin boşlukları artıyor ve vücut kafein gelmeyince tamamen yoksunluk çekiyor. o boşlukları kapatamıyor.

youtu.be
  • dismainpula  (13.05.19 12:03:37) 
benim tavsiyem alışılagelmişten farklı olacak. kendine küçük hedefler koy. baştan kendini korkutma yani. sigardan gidelim. bir daha asla sigara içemeyeceğinden çok korkan bir beyin baştan bırakmayı reddediyor bence.

kendi yöntemimi açıklayayım.

"1 hafta boyunca sigara içmeyeceğim, 1 haftanın sonunda istersem gene içebilirim" diyebilirsin. yapabiliyorsan bu saydıklarından 2-3 tanesini sadece 1 haftalığına bırakmayı dene. ama tamamen bırak, sıfır tüketim olsun bu bir hafta boyunca. ve kendini kandırma, 1 haftanın sonunda çok zor geldiyse başlamak istediklerine gene başla. başla dediysem gene günde 1 paket içme ama. abartmadan, tadını çıkararak iç. bunu hakettin. o sırada bir başkasını gene 1 haftalığına bırak.

1 hafta bırakıp tekrar başladıysan da bunu abartma. mümkün olduğu kadar kısa süre içmeye devam edip sonra gene 1 hafta bırak. tekrar bırakmak düşündüğünden çok daha kolay olacak inan. sen beyninin istediklerini yaparsan o da senin istediklerini kolayca yapmanı sağlıyor. "taam ya alt tarafı bi hafta. bunu da yapamayacaksam ben zaten öleyim" diye düşünüyorsun ve o 1 hafta; sonrasında da içebilecek olmayı bilmenin rahatlığıyla müthiş kolay geçiyor. bir süre böyle gittikten sonra bu 1 haftaların sonunda bir gün şey oluyor, "e bu seferki bi hafta baya kolay geçti, acaba bu hafta hiç başlamadan 1 hafta daha mı içmesem dayanabilir miyim ya?" diyorsun.

bana kalırsa millet "tamamen" bırakmayı kafasına koyduğu için bağımlılıklarını bırakma sürecinde bu kadar zorlanıyor. ha başaran da var tabi ama başarısızlık oranı çok daha yüksek. başarısız oldukça kendine olan inancını da kaybediyorsun üstelik. beynini kandırmamak ve ona yalan söylememek burada kilit nokta. beynine "bitti artık, bir daha asla sigara alkol yok sana" dersen beynin sana diyor ki "bu savaş demektir! görelim bakalım kim kazanıyor" ve genellikle de sen kaybediyorsun. ama beynine "tamam tatlım, zor olduğunu biliyorum da azıcık bir süre bırakırsan sana söz gene içebilirsin" dersen bunu kabulleniyor, seninle savaşa girmiyor. içmeden de yapabildiğini gördükçe daha da hırslanıyor, daha uzun süre yapmak istiyor.

bir de şu "eğer 1 sigara içersen gerisi gelir" olayına da kanma, bu insanların sigarayı bırakmaması için söylenmiş koca bir yalan bence :D beyninle oturup güzel bir anlaşmaya varırsan, orta yolu bulursan arada bir sigara içmekle sigaraya tekrar başlamazsın. ben mesela sigarayı bıraktım. şu an canım çok isterse içiyorum. örneğin ayda 2-3 tane. o benim bağımlılığımdan kurtulduğum için kendimi ödüllendirme şeklim. bırakırken de bu şartla bıraktım, canım istediğinde gene içeceğim dedim.

ha baktın 1 hafta çok zor geçiyor, daha kısa hedefler bile koyabilirsin. örneğin birkaç gün. sonra yavaş yavaş istediğin ve iradenin elverdiği ölçüde bu süreyi uzat. zaten bu yaklaşık 1 aya çıkardığında bağımlılığın da büyük ölçüde bitmiş oluyor.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (13.05.19 12:28:18) 
Psikolojik destek alırsanız bu alışkanlıklarınızın temelindeki sorunu da çözmüş olacaksınız.

Tabii ki size iyi gelecek aşağıda bazı yöntemler vardır ama Bağımlılık konusunda uzmanlaşan bir psikiyatristten destek almanızı öneririm. Devletin de bu konuda ücretsiz programları oluyor.
  • kaset  (13.05.19 20:39:57) 
  • kaset  (13.05.19 20:41:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.