[]

Bock Bira Kiti ve DME ilgili küçük bir soru.

Selam,

Bock bira kiti aldık, bir de Koyu Kuru Malt Özü aldık, fakat bu malt özü 500 gr. buna ek olarak 500 gr. da şeker mi eklememiz gerekli?


 
Evet eklemelisiniz


  • baal  (13.05.19 08:48:01) 
evet.

aslında daha uygun olanı 2 paket malt özü koymanız. genelde şeker koyulması tadı kötü etkiliyor denir, ama bira kitinden bira kitine göre de değişir tabi bu.

şu an elinizde bir paket malt varsa onu ve +500 gr da şeker ilave ederek devam edin, bir sonraki kitinizi de full malt ile yapın bence.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (13.05.19 08:48:11) 
aslinda kit tariflerinde genelde kit ile birlikte 1 kg seker diye belirtilir.
1kg seker degerine 1,4kg DME ile ulasiliyor diye hatirliyorum. (asagi yukari bu seviyede).

o yuzden en az 500gr eklemelisiniz diyeyim. ben olsam 500gr DME + 750 gr seker ile yapardim.
  • a340  (13.05.19 08:50:58) 
@a340,

DME üzerinde şeker yerine 1/1 oranda kullanabilirsiniz diyor. Bu sonuç olarak 500 gram şeker 500 DME anlamına gelmez mi.
  • sorumatik  (13.05.19 08:53:00) 
Şeker eklemeyebilirsiniz istemiyorsanız. Sadece kuru malt özü ile olabilir alkol oranı düşük olur tabi diğerine kıyasla. Ben koyu kuru malt özünün yanına birde buğday malt özü eklemenizi tavsiye ederim. Hatta ona rağmen 500 gr şeker de koyabilirsiniz. %6-%6,5 dolaylarına şişe şekeri ile birlikte bir alkol oranı yakalarsınız.


  • FAtE  (13.05.19 09:03:58) 
@FAtE,

Ürünler elime ulaştı, bugün kiti kuracağız. Elimizde sadece kuru malt özü var. +500 şeker koysak tadı kötü mü olur? %5 civarı bize yetiyor aslında, fazlasını sevmiyoruz :)
  • sorumatik  (13.05.19 09:09:43) 
hayır +500 şeker koyarsanız tadı kötü olmaz, çok da güzel olur bayıla bayıla içersiniz. ama hepsini malt ile yaparsanız tadı çok daha güzel olur (çoğunlukla). aa bundan sonra böyle yapayım en iyisi diyebilirsiniz. demeyebilirsiniz de, tamamen bira kitinize ve damak tadınıza bağlı bu. zaten normalde sadece 1 kilo şekerle de yapanlar var, ya da alkol oranı artsın diye 1 kilo şeker + yarım kilo malt ile yapanlar var falan. bu işin belli bir standardı yok yani. hepsi de gayet de güzel oluyor.

eğer sadece 500 gramlık malt ile yaparsanız %5 alkol oranına ulaşamazsınız. çok düşük alkollü bir biranız olur. önermem. ayrıca eğer sadece 500 gramlık malt ile yapacaksanız ve şeker eklemeyecekseniz daha az maya koymanız gerektiğini de hatırlatayım. 1 paket mayada yaklaşık 1-1,5 kilo şeker ya da maltı sindirebilecek miktarda maya bulunur. sadece 500 gram malt koyacaksanız mayanın da yarısını eklemeniz doğru olur diye düşünüyorum yoksa maya kokar biranız.

bu soruların çok daha ayrıntılı ve bilimsel cevaplarını butikbira forum'da bulabilirsiniz. aldığınız bira kitinin ilgili başlığına bakarak başlayın, orada mutlaka birileri deneme yanılma sonucu elde ettikleri en iyi kurulum tavsiyesini vermiştir. ben foruma bakmadan sipariş vermiyorum. kimi kitte mesela biraz malt biraz şeker eklemek daha uygun sonuçlar veriyor, kimi kitte full malt eklemek öneriliyor, bazen kitten çıkan maya değil de başka bir maya kullanırsanız daha güzel olduğunu söylüyorlar, bazen çok minik püf noktaları oluyor kitapçıkta yazmayan vs. bunları foruma bakmadan bilemiyorsunuz.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (13.05.19 09:43:31 ~ 09:45:02) 
@istanbul kanatlarimin altinda,

teşekkürler. sadece kuru malt özüyle yapmayalım o zaman, düşük olması da pek iyi olmaz. %5 iyidir. +500 gram şekerle sorun olmayacağına göre bu şekilde kurabiliriz.

aslında butik biranın forumuna baktım, ama o kadar çok şey yazan var ki; herkes bir şeyler söylemiş, kafam karışıyor bazen orayı okurken. farklı mayalar da var ama maliyeti iyice artırıyor. şimdilik default ilerleyelim, sonuçları görelim ona göre kendimizi geliştireceğiz umarım :)
  • sorumatik  (13.05.19 09:54:56) 
Bock kiti pek üzen bir kit değil, kendi mayasıyla kurun başka mayaya gerek yok. Şeker tadı bozmaz. Ben her kitimde en az 500 gr en çok 1 kg koymuştum sorun hissetmedim.

Bock'tan sonra Oranje Bock yapın 2 kit, buğday ve koyu malt ile yapın efsane oluyor. Ben 25 litre bu şekilde yapmıştım 26-27 litre de olurmuş baya gövdeli taş gibi olmuştu.
  • FAtE  (13.05.19 14:35:50) 
kurup şişelediğim bock kiti şuan 76. gününde. 500gr koyu kuru malt özü + 650 gr şeker koyarak yapmıştım. foruma baktığımda genelde 500gr değil de 750 gr koyun, bock kitinin alkol oranı düşük oluyor, biraz yükselmesi iyi olur tarzı yorumlar görmüştüm.


  • MtKrt  (13.05.19 15:00:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.