[]

oruç tutanların sayısındaki azalış

sizin de dikkatinizi çekiyor mu? kendimden örnek verecek olursam hadi ailem ve çevrem inançlı olmadığı için tutan kimse yok ama çalıştığım fabrikada 400 küsur kişiden sadece 3-5 kişi tutuyor. geçtiğimiz senelerde bu rakam 50'nin altına düşmezdi kolay kolay.. evimdeki tadilat için 9-10 işçi geldi bu hafta. biri bile oruçlu değildi. mavi yakalısından beyaz yakalısına, esnafından öğrencisine tek tük istisnalar hariç oruç tutan yok 5 gündür gördüğüm kadarıyla. gündüz saatlerinde hangi restorana, cafe'ye gitsem ramazan değilmiş gibi kalabalık üstelik. sizin çevrenizde durumlar nasıl?




 
Sınav döneminin yaklaşmasından ötürü düzenli tutan tanıdıklarımın çoğu tutmuyor.


  • adwokat  (10.05.19 17:06:42) 
bir azalmadan çok artış görüyorum.


  • mikahakkinen  (10.05.19 17:20:27) 
iş ortamında tutan oranı 1/3. sosyal çevrede çok daha az.


  • zgrydn  (10.05.19 17:27:55) 
Bence seninki wishful thinking


  • doxanikee  (10.05.19 17:38:13) 
bizim ofisin çeyreği falan tutuyor. geçen sene de aynıydı. ha ama oruç tutmayana sokakta tip tip bakmalar azaldı gibi sanki biraz son yıllarda. en azından istanbul'da. onun da nedenini kalabalığa ve dindarların dindar olmayan insan gördükçe edindikleri göz alışkanlığına bağlıyorum.


  • sir gawain  (10.05.19 17:49:00 ~ 17:50:11) 
yeni bir olay değil, ramazan yaz - bahar aylarına denk geldiğinden beri böyle.


  • Neill  (10.05.19 17:57:08 ~ 17:57:32) 
Gündüz starbucksa gidelim kahve içelim dedik; etrafımızdaki 3 Starbucks da (ki birbirlerine yakın mesafede degiller) tıklım tıklım doluydu, yer bulamadık. Her zaman gittiğimiz bir cafe var, bari oraya gidelim dedik orasi da yine bayağı kalabalıktı. Üstelik aşırı merkezi bir yerde de değil, beylikduzu'nde oturuyorum. Bu sene benim de benzer sey dikkatimi çekiyor; etrafta hiçbir değişiklik yok gibi. Algıda seçicilik de olabilir tabii.


  • fraise  (10.05.19 19:34:28) 
Dindar bi insan olarak söyleyeyim. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık insanlar dinden uzaklaşmaya başladı, geçen ikindi namazına gittim camiye 10 kişi bile yoktu. Çoğu zaten yaşlı.


  • komando kani var bende  (10.05.19 20:16:04) 
Nerede olduğuna bağlı. Trabzon'a git mesela böyle düşünmezsin. Benim dikkatimi çekmiyor böyle bir durum. Nispeten muhafazakar semtlerde ve bölgelerde oruç tutan çok, kadıköy'de taksim'de falan çok az mesela. Önceki senelerdeki gibi aynı.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (10.05.19 20:20:54) 
geçen seneye göre oruç tutan daha fazla benim gözlemim. hava sıcaklığı arttıkça tutan insan azalıyor.


  • mattiadestro  (10.05.19 21:07:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.