[]

Siyasal islamcılar iyi kötü hedefine ulaşmadı mı?

5 10 sene önce çalıştığım kurumda ramazanda yemekhane dolu olurdu, şu an boş. 21 22 yaşında bebeler oruç tutup terafiye gidiyorlar. kurum müdürleri imam hatip mezunu hakim savci keza öyle.
yadırgamaktan çok siyasal islamcılar bunu hedeflemiyor muydu zaten? bence hedeflerinin yüzde 80nine ulaştılar.



 
yoo, hedefleri çok daha ilerisiydi. 20 yıla yaklaşan iktidarlarında ciddi bir ilerleme sağlayamadılar aslında.

bu adamlar şeriat sloganları ile yeşil kılıçlı bayraklar sallayarak geldiler. ibda-c, ışid filan ne varsa palazlandırmaya çalıştılar, ama tutmadı. şimdi başka şeyler deniyorlardır muhtemelen, ama ben çok takip etmiyorum.

siyasal Islam'ın hedefi bir Islam devleti kurmaktı, yapamadılar şimdilik...
  • babilbaligi  (09.05.19 09:06:26) 
Tam tersine haksizlik ve hukuksuzluklarla dinden soğuttular. Vaatleri dürüstlük.ile herkese siyasal islamin güzelliğini göstermekti.

Bir de.çok.sağlam.riyakar.bir tayfa oluşturdular.

Hanin hep diyorlar ya batılılar haçlılar.bize savaş açtı. Hacli dedikleri. Kesim bile bunu planlayamazdi bu kadar.
  • seyyar satıcı  (09.05.19 09:09:39) 
Yukarıdaki iki cevaba da katılıyorum aksine insanları dinden soguttular.

O yemekhane işine katılıyorum insanlar korkuyor tutmayan bile işini kaybetmemek için numara yapıyor.
  • kirmizipilotkalem  (09.05.19 09:12:09) 
eskiden dindar insanlar gerçekten inandığı, bildiği için dindardı
şimdi şekilci dindar.
Bizim zamanımızda yoktu parkta agaç altında sevgilisi ile fazla samimi türbanlı kızlar

o kız türbanı neden taktığını bilmezse, taktığı türbanın da hakkını veremiyor işte.
iddia ediyorum, dindar gözüken, genç yaşlı, kadın erkek hepsi, en sekülerlerden daha ahlaksızlık yapıyor.
  • Corc  (09.05.19 09:23:40) 
Olaya sadece devlet kademeleri açısından bakmamalısın.

Ben İstanbul'a 2008'de geldiğimde iyi kötü Ramazan'da olduğumuzu anlardım, şimdi millet çok rahat yiyip içiyor, Ramazan'da kapatan yer epeydir görmüyorum, millet bunların yüzünden dinden soğudu iyice camiler dolup taşmıyor.

Şahsen Cuma'ları kaçırmamaya çalışırdım, iş saatlerime uyuyorsa yemeği 5-10 dk'da hızlı hızlı yiyip Cuma'ya giderdim ama 15 Temmuz'dan sonra camiye gitmedim, gitmek istemiyorum. Hocaların ağzından siyaset zırvaları dinlemek istemiyorum çünkü.
  • chicha  (09.05.19 09:32:26) 
siyasal islam dediğin abdnin uşakları değil mi zaten? abd hedefine ulaşmışsa onlar da ulaşmıştır.


  • dismainpula  (09.05.19 10:17:09) 
@chicha +1 koskoca ofiste oruç tutan sayılı insan var anlamıyorum bu lafları yok yemekhane bomboş herkes teravih e gidiyor. Ki bunlar siyasal islam değil dinin emrettiği ve yapılması beklenen şeyler. Gerçekten kavramları çok karistiriyorsunuz.


  • cizgilerebasancocuk  (09.05.19 11:44:24) 
insanların oruç tutmasında ne var? siyasal islam nedir? ne kadar saçma bir tanım? her devrin iktidarı kendileri doldurmuyor mu kadroları? başka bir iktidar gelse kendi adamlarını koymayacak mı oralara?


  • black mamba  (09.05.19 11:46:44) 
@cizgilerebasancocuk kavram karmaşası falan yok. dinin emrettiğini biz de biliyoruz. insanların yönelimini sorduk. tutmasınlar kılmasınlar neden yapıyorlar denmedi zaten.

@black mamba siyasal islamı araştırıp öğrenebilirsiniz. her devrin adamından çok hedef ve yaptıklarını soruyoruz. ne yapmamızı bekleniyor ki sorgulamadan andaval gibi yaşayalım mı?
  • mikahakkinen  (09.05.19 11:53:34) 
I. Devletin şekli
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. II. Cumhuriyetin nitelikleri
MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.
—Hayır. Daha değil.
  • sndy  (09.05.19 11:56:47) 
türkiye'deki inançsız oranı italya'dan yüksek hale gelmiş resmi kaynaklara göre. avrupa'daki en hızlı dinsizleşen ülke biziz şu an.


  • bohr atom modeli  (09.05.19 11:58:52) 
@mika sorguladığın şey nedir tam olarak? insanların oruç tutması mı?

siyasal islam diye bir şey yoktur. islam islamdır. islam hayatın içindedir siyaset de dahil. saçma sapan bir tanımlama bu. eğer kastettiğiniz "dini siyasete alet edenlerse" bu da olur olmadık kullanılmaya başlandı. her muhafazakar "siyasal islam" adı altında sanki dinden çıkar sağlıyormuş gibi bir intiba bırakılmaya çalışılıyor.
  • black mamba  (09.05.19 12:04:42) 
nedir siyasal islam?

"siyasal islam, islam'ın kişisel hayat dışında sosyal ve politik alanlarda da yol gösterici kılınmasını hedefleyen "politik-ideolojik hareketler" olarak tanımlanmaktadır."

fransa siyasal islami yasakladi.

erdogan siyasal islami getirebilir mi? hayir. neden? cunku turkiye o kadar zayif bir ulke degil. erdogan'in gucunu asan bir sey bu. imam hatiplerle de bunu basaracagini zannetmiyorum. zira akp diye bir sey yok biliyorsunuz. her sey erdogan. insanlar akp'ye oy vermiyor, erdogan'a oy veriyor.
erdogan bir fanidir. bir gun olup gidecektir. geriye kalan akp secmeni parcalara ayrilacaktir. erdogan, dindar muhafazakarlari birlestiriyordu. o giderse, bir arada kalabileceklerini sanmiyorum.

su an kendileri calip kendileri oynuyor. adalete, demokrasiye, hukuka ve ozgurluklere kendilerince tanimlar yaptilar. bunun farkindayiz.

ekleme: bu yazdiklarimdan islama karsi oldugum cikarilmasin. islam bir inanctir. saygi duyuyorum, karsi degilim. kisisel hayatlarinda herkes inancini diledigince yasayabilir. ancak kalkip bu inanci baskalarina dayatmak yanlistir. devlet dedigimiz seyde bir suru inanctan insanlar yasadigindan, her bir inanca adaletli ve esit olmasi icin devletin herhangi bir dini olmamalidir. devletin dini olmaz. kaldi ki siyasal islam din ve devlet isleri corba oluyor. cagdasligi, adalet, hukuk, bireyin mutlulugu, medeniyeti ve ozgurlukleri hedef kilan devlet icin siyasal islam yanlis secimdir. zararlidir.
devlet, insanlarin inancini guven altina alir. o inanc ne olursa olsun.
  • Leonardo~Da~Vinci  (09.05.19 12:24:02 ~ 17:13:51) 
aslinda bilinmesi gereken çok önemli bir şey var sorun siyasal islamcılar yada onların amaçları değildir burada sorun onları iktidarı boyunca körü körüne savunan yaptığı 4-5 betonu savunarak yediler ama yaptılar diyen onlara kayıtsız şartsız reisim diyerek arkadasından koşan akp den öyle yada böyle bir şekilde nemalanan küçük hesaplar peşinde koşan şark kurnazı halktır bu halkın müslümanlıkla anadoludan gelmeyele şevkatle haramla helalle hiç bir alakaları yoktur varsa yoksa akpden alacakları nema ve rant onlarla birlikte bizde zenginleşelim düşüncesidir bu ülkedeki asıl ve en ciddi sorun budur yoksa siyasal islam hiç bir şey yapamadı zaten ayrıca bu ülkeyi gittikçe bataklığa çekecek daha kötü günlerin habercisi fakirleşeceğimiz işsizleşeceğimiz hukuksuz yargısız adaletsiz günlerin sorumlusuda bu halktır daha doğrusu halkın bir kismidir %50 si kadarı


  • baknedicem  (09.05.19 12:24:26 ~ 18:06:47) 
@leo islamı iyi öğrenin o zaman. islam kişisel alana sıkıştırılamayacak kadar geniştir ve hayatı kapsar. devlet yönetimini de. bir insan "siyasal islam"a karşı olduğunu söylemek yerine direkt islama karşı olduğunu söylemeli o zaman. siyasal islam, kamusal islam, sosyal islam diye bir şey yok. islam islamdır.


  • black mamba  (09.05.19 12:30:03) 
siyasal islam diye bir kavramin, dolayisiyla siyasal islamcilarin, olmadigini iddia eden arkadaslar. inanan ve musluman olan herkes devlet yonetimine islamiyetin yol gostermesini mi istiyor o zaman onu anlamadim ben? Gercekten anlamak icin soruyorum.


  • songforsomeone  (09.05.19 13:10:36) 
Yemekhanelerin boş olmasının sebebi siyasal islamın zaferinden ziyade yeteneğin ve tecrübenin işe girerken veya işte yükselirken ilk iki sırada gelmemesi. Bunlardan önce de cumaya gitmemek, asker övmek, 10 Kasım'da elektrik direği gibi dikilmek önemliydi.

Bugün yemekhaneleri boş bırakanlar yarın TKP gelse düzen değişmediği sürece yemekte Lenin'in Materyalizm ve Ampiryokritisizm'inin ne kadar önemli bir yapıt olduğunu, emperyalistlerin kitabın değerini düşürmek için karalama kampanyası yaptığını, içimizdeki karşı devrimcilerin de bilerek veya bilmeyerek kitaba getirdikleri eleştirilerle bu söyleme katkıda bulunduğunu iddia edecekler ve tatlılarını bitirip kaçak çaylarını içerlerken Umberto Eco'nun Foucault Sarkacı'nın toplatılması için merkez komiteye dilekçe yazmaya karar vereceklerdi.
  • bruce mclaren  (09.05.19 13:25:08 ~ 13:26:00) 
@songforsomeone islam bir bütündür. devleti de şekillendirir günlük hayatı da. bir müslüman şeriatı yani islami kuralları istemek zorunda. nasıl namaz vaktini kafasına göre değiştiremiyorsa devlet kurallarında da islami sınırların dışına çıkamaz. bu yüzden laiklik islamla bağdaşmaz.

söylediğin şey zaten kendi içinde tutarsız. bir insan islama inanıyorsa neden bunu her alanda istemesin? uygulayabilir uygulayamaz o ayrı ama sadece şu alanda islam olsun demek saçma.
  • black mamba  (09.05.19 13:50:24) 
@blackmamba

hocam o zaman size gore gercek musluman herkesin seriatla yonetilmek istedigi sonucu cikiyor. o zaman musluman olup laik bir devlet ile yonetilmek isteyenlerin "gercek" musluman olup olmadigina sizin gibi inananlar mi karar vermis oluyor? bunun her basortuluyu 'dinci' diye yaftalamaktan ne farki var? kimin neye inanip inanmadigina, ne olup olmadigina karar verme hakkini kim kime veriyor?
  • songforsomeone  (09.05.19 14:11:10) 
hocam islamı iyi araştır istersen. şeriat nedir? islamın emir ve yasakları. bir insan inandığı dinin kurallarının uygulanmasını nasıl istemez? şeriat namazı ne zaman kılacağını da söyler kiminle evlenebileceğini de. şu an laik devlette erkeklerin 4 kadınla evlenmesi yasak. devlet yasak koyunca islami açıdan da yasak mı olmuş oluyor? hayır. islami açıdan bir müslüman erkek hala 4 kadınla evlenebilir. buna ben ya da bir başkası karar vermiyor. islami konuları daha da araştırmanı öneririm.


  • black mamba  (09.05.19 14:19:21) 
@black mamba

islami konularla ilgili bir sorum yok aslinda benim. sizin verdiginiz ornekten yola cikarsak, musluman olup 2019 yilinda birinin 4.karisi olmak istemeyen bir kadin olabilir, ya da tecavuze ugradigi icin hapis yatmak istemeyen bir kadin olabilir mesela, bu kadin dolayisiyla musluman olup dininin gereklerini yerine getirirken ayni zamanda laik devlet korumasi altinda bir yasam surdurmek istiyor olabilir. siz diyorsunuz ki, hayir islamin kurallari/izin verdigi seyler var (evet var) bu kadin da bunlara 'aykiri (ya da farkli diyelim)' yasam surdurmek istiyor, gercek islam bu degil, o zaman bu kadin gercek musluman degil. yani bunu mu diyorsunuz daha dogrusu, ben onu anlamak istiyorum?

edit: bu arada sizi rahatsiz etmek degil niyetim, gercekten anlamak icin soruyorum.
  • songforsomeone  (09.05.19 14:27:29 ~ 14:31:05) 
@songfor yok anlamak istediğini anladım. benim de üslubum ters değildir umarım. daha ayrıntılı bilgiler edinmek istersen fetva siteleri var. sorularla islamiyet, fetva meclisi vs. oralarda daha net bilgiler bulabilirsin.

şöyle söyleyim. 4 eşle ilgili ayrıntıları bilmiyorum ama hiç kimse müslüman bir erkeğin 4 kadınla evlenemeyeceğini söyleyemez. islamda oruç yoktur demekle bir erkek 4 kadınla evlenemez demek aynı şey. islami bir şeyi kabul etmezse biri dinden çıkar. islami bir bütün olarak kabul etmek zorunda. uygulayabilir uygulayamaz o ayrı ama kabul edip etmemek bambaşka bir şey. uygulamazas günahkar olur kabul etmezse dinden çıkar.

mesajında 2 şey dikkatimi çekti. aslında toplumun çoğunda bu algı var. birincisi islamın gereklilileri meselesi. dediğim gibi islam bir bütündür. sadece namazsan, oruçtan ibaret değildir. komple yaşamı düzenler. o yüzden her şeyi kapsar. bir insan isterse tabii ki alkol alabilr, islama uygun bir yaşam sürmeyebilir. ama inkar etmediği sürece en fazla günahkar olur. eğer bazı şeyleri kabul etmiyorsa istediği kadar müslüman olduğunu söylesin müslüman olmaz.

ikincisi (bunu da duydum sanki daha önce de) tecavüze uğrayan bir kadın hapis yatmıyor ki. neden hapis yatması gereksin? islamda tecavüze uğrayan kadının hapis yatması diye bir şey yok. tam ayrıntılarını bilmiyorum ama şöyle bir şey bile duymuştum sanırım. müslüman bir kadın ırzını korumaya çalışırken tecavüzcüsünü öldürürse ceza almıyor sanırım. ya da ırzını korumaya çalışırken ölürse şehit oluyor.
  • black mamba  (09.05.19 14:48:13) 
tamam, ben de bu konuda makaleler okudum ve bu nokta kafama takiliyordu ama anladim anlatmak istediginizi.
tecavuze ugrayan kadinin ceza almasini suradan yazdim, Dubai'de bu sekilde uygulama var, orasi da seriatla yonetiliyor ama bu uygulamanin mantigi suradan geliyor, tecavuze ugramasindan degil de, evlilik disi iliski olarak sayildigi icin zinaya giriyor ve zinanin sonucu olarak hapis yatiyor sanirim, mantigi bu sekilde bildigim kadariyla.

bu arada tesekkurler vakit ayirip cevap yazdiginiz icin.
  • songforsomeone  (09.05.19 14:52:17 ~ 14:52:43) 
bu tarz haberlerin türkiye'de biraz çarpıtıldığını düşünüyorum. kulaktan kulağa da yanlış bir şekilde yayılıyor. kesinlikle islamda tecavüze uğrayan kadın cezalandırılmıyor. eğer bu konularda kafana bir şey takılırsa genel geçer bilgilerden ziyade bahsettiğim sorularlaislamiyet.com ve fetvameclisi.com oldukça faydalı olur. bak şurada da bahsediyorlar.

www.youtube.com

ne demek. ben teşekkür ederim.
  • black mamba  (09.05.19 15:26:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.