[]

thy pilot maaşları ne durumda?

selam. geçenlerde bi arkadaşım beni çok gazladı sen pilot olsana vs diye, ufak bir çalışmayla thynin sınavını kazanırım muhtemelen. ilk başta şu anki işimden daha kolay ve kârlı göründüğünü düşündüm açıkçası ama sanırım arkadaşım maaş konusunda yanlış bi bilgi verdi. güncel olarak net bir bilgi de bulamadım, akademi esnasında ve akademi sonrasında thy'nin yaptığı kesintilerle birlikte maaş durumlarını bir bilen net bir şekilde yazabilir mi?




 
yeni başlayanklar 15 bin alıyor diye biliyorum.

fakat pilotluğun hiç bir esprisi kalmadı.

zaten hava kuvvetleri pilotları var adamlar bu işin piri.

çok pilotaj okulu açıldı. 10 seneye kalmaz pilot maaşları şu an ki seviyenin 3/1 ine geriler diye düşünüyorum.

kime selam versem pilot eğitimindeyim diyor.

yeşilköy'de yaşıyorum.
  • su aygırı  (06.05.19 13:12:35) 
"ufak bir çalışmayla thy'nin sınavını kazanırım muhtemelen" :)
öyle kolay bir süreç değil o.

2. pilot maaşı 15-20 bin arası. parayı 10 yılda geri ödüyorsun. aylık 6k falan kesilir.
  • ilda  (06.05.19 13:13:32) 
kolay bir süreç olmadığını biliyorum, fikrim yine aynı. teşekkürler cevaplar için, 18bin ile başlasam ortalama 12bin alacağım yani. son bir şey soracağım maaşlar tl üzerinden mi ödeniyor dolar üzerinden mi?


  • diyarbakir karpuzu  (06.05.19 13:19:30) 
maaşlar TL, herhangi bir döviz karşılığı değil. Ancak, akademi sonrasında döviz ile borçlandırılıp döviz olarak ödüyorsun. Yani kazancın TL olarak sabit ama ödemen dövize endeksli. (En son ödeme de en azından TL'ye endekslenecek gibi bir talep/çalışma var idi ama sonucunu duymadım.)

Süreç oldukça uzun sürüyor ve geçme oranı bayağı bir düşük.

Bu arada @su aygırı++ THY babasının hayrına açmadı eğitimleri, sistemi doldurarak ve sendikaları kontrol ederek, maaşları düzenleyebiliyor. TR'deki bütün okullar hep dolu ve yurtdışındakiler de Türk dolu. Her geçen yıl daha çok borçlanıyor ve daha az kazanıyorsun. Pilotluk hala iyi bir seçenek ama hep böyle gidecek diye bir şey yok. Örnek olarak ABD pazarına bakabilirsin.
  • cursor  (06.05.19 13:40:29) 
nesi ekstremdi? stres falan çok gözümü korkutan şeyler değil açıkçası, gemi kaptanıyım ben de. mülakattaki stres testlerinin beni çok darlayacağını düşünmüyorum. uçakta yangın çıksa pilot acil iniş yapıyor, bizde yangın çıksa biz yangına müdahale ediyoruz daracık alanda.

bakın bunlardan bahsediyorum işte, 25-30 bin alıyorsa yeni başlayan adam, akademiyi denemek benim için mantıklı. ama bir üstteki cevap 15-20 arası diyor. hangi cevaba göre hareket etmem gerektiğini bulamadım.
  • diyarbakir karpuzu  (06.05.19 13:44:57 ~ 13:52:17) 
Rakami hatirlamiyorum ama su anki pilotaj ucretleri kol gibi.Onu da goz ardi etmeyin.


  • turkuaz  (06.05.19 13:58:18) 
benim tanıdığım oceangoing çarkçıbaşı ve süvariler en az 6000 7000 dolar maaş alıyor.

buradan bakınca çok bir farkı yok gibi.

ayrıca pilotların denetimler denizden çok daha sıkı, periyodik muayeneleri, periyodik testleri falan.

şimdi sence mevcut düzeni bozup başka bir yola gitmeye değer mi bu?

ha dersen türk denizcilik sektörü bitti, uluslararası firmalarda çalışamıyorum beni almıyolar ya da ehliyetim şu kadar grosstonla sınırlı/yakın yol kaptanım o zaman bilemem.

dediğim gibi bu dediğim insanlara sürekli teklif yağıyor türkiye ve ulusal firmalardan, ciddi maaş teklifleri hatta bonuslar teklif ediliyor.

ayrıca hava kuvvetleri pilotlarını geçtim, tanıdığım kurmay yüzbaşı bir arkadaşım 4 sene önce taburdaki diğer arkadaşları ile birlikte thyye kendilerine sınıf açtırıp, eğitimleri akşama çekip hepsi pilot olup askeriyeden ayrıldılar, bu arkadaşım ve onların arkadaşları piyade idi ve ankarada çok güzel bi yerde görev yapıyolardı. e tabi askeri okula girerken aranan fiziki mükemmellik, iyi eğitim de kar kaldı yanlanrına.

yani sadece hava kuvvetleri ile sınırlı değil.

burada da süvari bir arkadaşım var, uzak yol, norveç firmasında çalışıyor, yüksek lisansını da yaptı, süvariliğini de alınca rahata erdi gayet memnun halinden.
  • killerbee  (06.05.19 13:59:21 ~ 14:03:46) 
Maas konuusunda degiskenlik var aldigin tip egitimine gore dar gövde genis govde filosuna gore maaslar degisiyor tabi saat sefer sayilarinda degisiyor rakamlari arkadaslar soylemisler pilot arkadaslar da dogrularlar

Kendine güvenin varsa dene ancak yorumlarindan işe cok da hakim olmadığın önyargisina kapildim varsa hamurunda kabul alirsin ve isin icine girip görürsün ha cerez gelirse ne ala zaten zor gelirse de birak gemiye dönüş yapabilirsin
  • basond  (06.05.19 14:00:01) 
@killerbee tam olarak yaşadığım ikilemi anlatmışsın işte. oceangoing watchkeeping officerım ben daha, yani master olmama nerden baksan bi 6-7 sene var. 6-7 sene içinde master olmak yerine akademiye girip daha kısa sürede aynı maaşa ulaşmak mümkün.

şimdi sence mevcut düzeni bozup başka bir yola gitmeye değer mi bu?

tam bunun cevabını arıyorum işte :)
  • diyarbakir karpuzu  (06.05.19 14:04:44) 
valla şöyle özetliyeyim sana

msc firmasını örnek alalım,kaptan bir arkadaşım daha birinci sınıftayken msc den teklik aldı.

derslerini takip etmeye başladılar, stajda direkt gemiye aldılar, uzun süre uluslar arası sularda çalıştı, sonra süvari oldu, ilk süvariliğinde kaptanlık vermeyince kızdı başka firmaya gitti

sonra ne oldu biliyomusun denizi bırakmaya karar verip msc nin tekirdağ limanına girdi.

yani bir ışık bir umut varsa eğer daha 4.lükten belli ediyor kendini. öte yandan beraber çalıştığım süvari ve çarkçıbaşılar, hepsi mükemmel firmalarda çalışıyordu ve stajdan başlamışlardı. hakkaten ciddi başarılı insanlar gelen teklifleri de gördüm.

mesela süvari 6000 dolar maaş alırken benim ikinci çarkçı 6500 dolar maaş + izin parasını da peşin alıyordu. gerçi gemiden inince çarkçıbaşı olacaktı ama öyle işte. çok fantastik teklifler geldiğini gördüm bu insanlara, denizin ortasında sms geliyordu şaşırıyorduk artık nereden bulmuşlar ismini nerden duymuşlar allah bilir :)

ben kötü firmalarda çalışayım, git gide daha iyilerine geçeyim olayı artık bitti.

bu sektörde parayı kimler kazanır? başlarla ikinciler, eğer mevcut firman türkiyedeki top 10 firmalar değilse,

bu top 10 firmalara gittiğinde olumsuz cevap alıyor ya da tamam ararız deyip geçiştiriyolarsa

yabancı firmaları zorlayıp geri dönüyorsan hiç boşuna vakit kaybetmeden pilotluğu dene.

denizcilikte çevre çok önemli hiç ummadığın gemide çalıştığın alakasız bir tanıdık mesela aşçı bile seni çok güzel bi firmaya çekebilir, konekşın çok mühim yani.

bunu başarısızlık olarak görme, sektör bitti yok artık eski firmalar bir avuç firma kaldı, sıra beklemek aylar yıllar sürüyor, 2 senedir sıra bekleyen süvari çarkçıbaşı biliyorum ben.
  • killerbee  (06.05.19 14:12:05 ~ 14:25:35) 
doğrudur, çevre(torpil de diyebiliriz) her şey oldu sektörde. yerimden memnunum aslında, ama mesleğin kendisinden çok memnun değilim, önümdeki 6-7 senenin çoğunu denizde geçirmek istemiyorum çünkü. malum ehliyet yükseltmek için gerekli şartlar 36 aya çıktı. 20 ay olsaydı düşünebilirdim. ama yine de pilotluğa geçiş yapmak çok akıl kârı durmuyor. teşekkür ederim uzun ve ayrıntılı cevap için, istersen özel mesajdan devam edebiliriz sektörden insanlarla tanışmak her zaman için güzel.


  • diyarbakir karpuzu  (06.05.19 16:03:08) 
northern mariner e mesaj at, bahsettiğim süvari arkadaş o.

belki paslaşırsınız iş konusunda veya mesleki şeylerde.

bazen gemide oluyor cevap veremezse haberin olsun.
  • killerbee  (06.05.19 16:31:00 ~ 16:31:20) 
Tecrübesiz 2. Pilot limit dahili uçarsa eğitim ödemesinden sonra en az 22 net alır. Bu ay zam gelecek herhalde 25’e çıkar. Tabi bunun üstüne Pazar mesaisi, limit üstü uçuş, yatı harcı falan da gelebilir. Sabit şunu alıyor demek olmaz. Tabi bir de üç ayda bir ikramiyeli maaş var. Kısacası ülke ortalamasının epey üstünde kazanıp rahat bir yaşam sürebiliyor bu arkadaşlar.

Ancak davulun sesi uzaktan hoş gelmesin öyle parası güzel, sınavı geçerim ben pilot olayım demeyin. Bu hayat tarzına uyum sağlayamazsanız o kokpit size tabut, 1 saatlik uçuş bir ömür gibi gelir, nasıl kurtulurum diye kaçış yolu arar durursunuz. Anadolu’nun bir şehrindeki otelde sabahın köründe üstünüze giydiğiniz üniformayı 14 saat sonra çıkardığınızı, herkes uyku moduna girmişken mesaiye başlayıp, insanlar öğle yemeğine oturduğunda evinize döndüğünüz. Binbir çeşit adamla uyum sağlamaya çalıştığınız, yanlış yaptığınızda özürle kurtulma imkanınızın olmadığı çok zor bir meslektir. Para için pilot olmayın.
  • catch the arrow  (06.05.19 18:45:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.