[]

Sanki bilim 19. yy'da daha hızlı ilerliyormuş gibi.

bilmiyorum ölçülebilir mi fakat 19. yy. ile günümüzü kıyaslasak dahi 19. yy. 21. yy'ı geçer gibi.

sebebi de artık çok ilerlemiş olmamız. basit deney ve gözlemlerle keşfedilecek şey kalmadı. istisna alanlar olabilir.

böyle mi değil mi, neden?

teşekkürler.

 
sadece 2018'de yapılan patent başvurusu sayısı bütün 19.yüzyılın beş katından fazla. o zaman 100 yılda yaptıkları patent başvurusunu bugün 2 ayda yapmışız.

hesabını ona göre yap.

edit: bu konuda iki problem var, onları yazmayı atlamışım. birincisi bilimin sınırlarının sıradan insanın anlayabileceğinin fersah fersah ilerisine taşınmış olması. yani bak üzerinden 60 sene geçmiş, sıkıysa Yozgat kent meydanından birini çevir anlat hadi DNA'nın bulunması ne demek. Mesela yarıiletken teknolojisi kuantum mekaniği ile el ele bütün hayatımızı değiştirdi, tüm sektörleri alt-üst etti. ama biz bunu o kadar anlamadık ve o kadar hızlı tükettik ki, hiç olmamış gibi hissediyoruz.

insanlar günümüzde sırtlarına bir çanta takıp uçabiliyorlar, bilmem farkında mısınız? ya da iki karadelik çarpışması gözleyip hayal bile edemeyeceğimiz kadar uzaktaki bir nesnenin fotoğrafını çekmeyi başardık. ar-vr meselesi aktı geldi, cebimizde aya gidenden daha güçlü bilgisayarlar taşıyoruz, gen daktilosu yaptık ulan, daha ne yapalım...

ama bunların ne kadar büyük teknoloji olduğunu anlatmak zor, anlayan insan bulmak zor.

yani teknoloji daha da hızlı ilerliyor, ama insanlar o kadar hızlı geliştiremiyor kendini. sıkıntı da burada başlıyor... bu yüzden siz, bilim ve teknolojide devrim olmadığını, daha yavaş ilerlediğini sanıyorsunuz.
  • babilbaligi  (03.05.19 23:22:37 ~ 06.05.19 10:00:46) 
19. yüzyıldakinin niteliği devrimsel ağırlıklıydı, şimdikinin niteliği niceliksel yoğunluk ve gelişimsel ağırlıklı. Devrimsel nitelikte olanları da oluyor. Niceliksel yoğunluk da totalde devrimsel niteliğe dönüşüyor/dönüşecektir diyebiliriz.


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (03.05.19 23:35:36) 
Bunun tek sebebi iletişim.

O zamanlar tv icadı 1 günde olmamıştı 15-20 senelik uğraşlar ile olmuştu ve ürün ilk olarak ortaya çıktığında yayılmıştı. Ee tabi halk şok! Oha ya bi kutudan başka yerdeki insanları mı göreceğiz! Diye millet kafayı yemişti şaşkınlıktan.

Onu bir de şöyle düşün. Bi haber var bi şirket ses iletişimi üzerine çalışmaya başlamış, başka bir şirket bilmem ne üzerine çalışıyor falan filan diye. İnsanlar aşamalardan habersizdi.

Şu an bile muazzam işler dönüyor. Dna’sıyla oynanmış insanlar, marsa koloni kurma, lab’da yeni çok güçlü yaratıklar falan. Ama bunların her ama her adımını takip edebildiğimiz için şaşırtıcı gelemeyebiliyor
  • avatar is back  (04.05.19 00:33:23) 
siz bilimsel gelişmeleri takip etmiyor olabilir mısınız acaba

21.yy ilk 20 senesi ike 19.yy ilk 20 senesini kıyaslarmısınız?

21.yy ilk 20 senede internet, akilli telefonlar, akilli teknolojiler, endüstri 4.0, giyilebilir teknoloji, nanoteknoloji, tıp alanında gelişmeler yaşandı.

19yy ilk 29 senede ne gelişme yaşandı? ki o dönem devrim ve savaş dönemiydi, daha fazla gelişme olması beklenir
  • dafuq  (04.05.19 08:25:34) 
O yillar mekanik agirlikliydi simdi bilisimsel olarak ilerliyoruz. Amacimiz komurle calisan tren yapmak degil daha hizli, guvenli, ekonomik, cevreye etkisi az, sesten hizli, surucusuz, internete baglanabilen, diger trenlerle kendi kendine iletisim kurabilen trenler yapmak.


  • Traveler  (04.05.19 08:28:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.